Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Sałatka z makaronem i bakłażanem to sycące, a zarazem delikatne danie. Po wielkanocnym obżarstwie pełnym tłustych i słodkich potraw warto sięgnąć po coś niskokalorycznego i lekkostrawnego. Wypróbuj nasz przepis i pozbądź się uczucia senności i pełności po jedzeniu.
Przepis na sałatkę z makaronem i bakłażanem. Zapomnij o mięsie
Podczas Wielkanocy na stołach zazwyczaj znajdują się różne dania pełne kalorii. Nawet sałatki doprawiane są majonezem lub ciężkimi sosami. Dlatego makaronowa sałatka z bakłażanem pozwoli poczuć się lżej. Co więcej, odpowiedni dobór składników sprawia, że nie będziesz głodna. Nasz przepis jest prosty i pozbawiony mięsa.
Składniki:
- bakłażan,
- 100 g makaronu penne lub kokardek,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 125 ml passaty pomidorowej,
- 10 czarnych oliwek,
- 20 g parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- bazylia,
- oregano,
- czarny pieprz,
- pieprz cayenne.
Zaletą sałatki z makaronem i bakłażanem jest jej uniwersalność. Można podać ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Miłośnikom zielonych dodatków polecamy posypanie dania świeżą rukolą tuż przed podaniem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sałatka z makaronem i bakłażanem. Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
- Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na 30 minut.
- Opłucz, odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć cebulę i smaż do momentu kiedy się zeszkli.
- Dodaj posiekany drobno czosnek, wrzuć bakłażana i pokrój w plasterki oliwki.
- Smaż pięć minut. Zalej passatą, dopraw, doprowadź do wrzenia.
- Sos przelej do makaronu. Wymieszaj.
- Przed podaniem oprósz parmezanem i podaj ze świeżą rukolą.