Lekka sałatka z makaronem i bakłażanem? Zjedz na zimno lub gorąco. Odpocznij po świątecznym obżarstwie

Sałatka z makaronem i bakłażanem to smaczna i lekka propozycja dla wszystkich, którzy mają dość ciężkostrawnego jedzenia. Wersji tego przysmaku jest sporo, a ostateczny charakter zależy wyłącznie od upodobań. Wypróbuj nasz przepis, a najesz się do syta bez uczucia ciężkości.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Sałatka z makaronem i bakłażanem to sycące, a zarazem delikatne danie. Po wielkanocnym obżarstwie pełnym tłustych i słodkich potraw warto sięgnąć po coś niskokalorycznego i lekkostrawnego. Wypróbuj nasz przepis i pozbądź się uczucia senności i pełności po jedzeniu. 

Przepis na sałatkę z makaronem i bakłażanem. Zapomnij o mięsie

Podczas Wielkanocy na stołach zazwyczaj znajdują się różne dania pełne kalorii. Nawet sałatki doprawiane są majonezem lub ciężkimi sosami. Dlatego makaronowa sałatka z bakłażanem pozwoli poczuć się lżej. Co więcej, odpowiedni dobór składników sprawia, że nie będziesz głodna. Nasz przepis jest prosty i pozbawiony mięsa.

Składniki:

  • bakłażan,
  • 100 g makaronu penne lub kokardek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 125 ml passaty pomidorowej,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 20 g parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • bazylia,
  • oregano,
  • czarny pieprz,
  • pieprz cayenne.

Zaletą sałatki z makaronem i bakłażanem jest jej uniwersalność. Można podać ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Miłośnikom zielonych dodatków polecamy posypanie dania świeżą rukolą tuż przed podaniem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka z makaronem i bakłażanem. Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  2. Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na 30 minut.
  3. Opłucz, odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć cebulę i smaż do momentu kiedy się zeszkli. 
  5. Dodaj posiekany drobno czosnek, wrzuć bakłażana i pokrój w plasterki oliwki. 
  6. Smaż pięć minut. Zalej passatą, dopraw, doprowadź do wrzenia.
  7. Sos przelej do makaronu. Wymieszaj.
  8. Przed podaniem oprósz parmezanem i podaj ze świeżą rukolą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.