Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 500 gOlej rzepakowy - do smażeniaSól - do smakuMakaron spaghetti - 150 gPomidory - 1.5 kg dojrzałychCukier - 1/2 łyżeczkiSól - 1/2 łyżeczkiCzosnek - ząbekBazylia - 4 łodyżkiOliwa - 3 łyżki z wytłoczyn
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st., a w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, kładziemy przecięciem do dołu, i dociskając mocno do deski, kroimy na równe, cienkie plastry o grubości około 0,5 cm. Plastry układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy plaster smarujemy olejem oraz solimy. Obracamy i czynność powtarzamy, a później wsuwamy do gorącego piekarnika na 5-8 minut. Po tym czasie obracamy i dopiekamy je przez kolejne 5 minut - bakłażany powinny być miękkie, ale nie przypieczone, bo utrudnia to rolowanie. Po wyjęciu bakłażanów piekarnika nie wyłączamy.
Podczas gdy bakłażany się pieką, przygotowujmy sos. Gotujemy wodę, a skórę każdego pomidora nacinamy na krzyż. Nacięte pomidory zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na minutę, odcedzamy i zdejmujemy skórę. Wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w ósemki. Ósemki pomidorów wkładamy do garnka, dodajemy sól oraz cukier i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut, aż sos się zredukuje.
Do drugiego, małego rondelka wkładamy ząbek czosnku, bazylię oraz oliwę. Podgrzewamy na minimalnym ogniu i smażymy 2-3 minuty - gdy tylko czosnek zacznie złocić się na brzegach, wyłączamy ogień i odstawiamy rondelek.
Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą ani oliwą, odkładamy z powrotem do garnka. Do pomidorów wlewamy samą aromatyzowaną oliwę, zostawiając ząbki czosnku i zioła na dnie garnka. Mieszamy, podgrzewamy kilka sekund i wyłączamy ogień. Połowę sosu dodajemy do garnka ze spaghetti i intensywnie mieszamy, resztę zostawiamy. Każdy plaster bakłażana mocno odciskamy papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu oraz ułatwić sobie rolowanie. Na widelec nawijamy porcję spaghetti w sosie, przekładamy ją na plaster bakłażana i całość zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami. Gdy ruloniki będą gotowe, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy resztę sosu i zapiekamy 12-15 min. Podajemy z czarnym pieprzem i świeżą bazylią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory