Najlepszy majonez na Wielkanoc? Nie Winiary, nie Kielecki. Robert Makłowicz poleca coś innego

Majonez to produkt, którego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Wielkanocy. Który wybrać, aby wzbogacić smak świątecznych potraw? Robert Makłowicz podpowiada, jaki majonez smakuje najlepiej.

Jaki majonez wybrać na święta? Winiary czy Kielecki? Takie pytanie postawiono Robertowi Makłowiczowi w wywiadzie dla noizz.pl. Jego odpowiedź może zaskakiwać, ponieważ nie wybiera ani jednego, ani drugiego. 

Gwiazda kulinariów stwierdza, że w czasie świąt najlepiej jest przygotować majonez własnej roboty. Do jego przyrządzenia potrzeba niewiele składników. Poniżej podajemy przepis.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Robert Makłowicz poleca przygotować majonez samodzielnie

Jaki majonez jest najlepszy na Wielkanoc według Roberta Makłowicza? Podróżnik radzi nie iść do sklepu, ale wykonać go samodzielnie. Według gwiazdy właśnie taki smakuje najlepiej w święta.

W święta: domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!

Warto zaznaczyć, że znane majonezy, które można znaleźć na polskim rynku charakteryzuje wysoka jakość i dobry smak. Udając się na zakupy, warto wybierać te, które zawierają jedynie naturalne składniki.

Przepis na domowy majonez. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne

Składniki:

  • jajko,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka octu winnego,
  • szklanka oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajko lub samo żółtko do małego garnka. Dodaj szczyptę soli, łyżkę octu winnego i łyżeczkę musztardy. 
  2. Zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę. Stopniowo dolewaj do mieszanki olej słonecznikowy.
  3. Kiedy składniki się połączą i majonez uzyska gęstą konsystencję, możesz przełożyć go do miski lub słoika.
  4. Majonez powinno się spożyć w jak najkrótszym czasie od momentu jego przygotowania.

Majonez domowej roboty będzie komponował się doskonale z jajkami i świątecznymi sałatkami. Aby dodać mu jeszcze więcej smaku, warto doprawić go odrobiną świeżych ziół, np. koperku lub pietruszki.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.