Domowa musztarda - prosty przepis do świątecznych mięs i kanapek. Jest tak pyszna, że sklepowe się chowają i łkają

Musztarda to nieodłączna część wielkiej trójki sosów (ketchup, majonez, musztarda). Idealnie pasuje do mięs, wędlin, podkreśla smak kanapek i jest składnikiem wielu sosów sałatkowych. Dziś mamy przepis na domową musztardę, która smakuje po prostu pysznie - dużo lepiej niż nawet najlepsza musztarda ze sklepu. Jaki jest jej sekret? Ten dodatek raczej kojarzy się z naleśnikami - chodzi o syrop klonowy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na domową musztardę jest naprawdę prosty. Jedyna trudność, którą możesz napotkać podczas przygotowań, to... namoczenie gorczycy. Poza tym musztardę można zrobić niema z zamkniętymi oczami. Dodatek syropu klonowego odrobinę przełamie ostrość pozostałych składników, ale nie zdominuje całego smaku. Jeśli nie masz pod ręką syropu, użyj miodu - sprawdzi się równie dobrze.

Jak zrobić musztardę?

Składniki:

  • 250 g ziaren gorczycy
  • 300 ml octu (najlepiej jabłkowego lub winnego, spirytusowy nie sprawdzi się dobrze)
  • ok. 100 ml wody
  • 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 40 ml oliwy
  • sól, pieprz, opcjonalnie ostra papryka

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj syrop klonowy oraz oliwę. Zagotuj.
  2. Gorczycę wsyp do miski i zalej zalewą. Odstaw, by ziarna napęczniały i wchłonęły cały płyn. 
  3. Kiedy gorczyca napęczniała, dodaj sól, pieprz oraz szczyptę ostrej papryki. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj całość na taką konsystencję, jaka ci odpowiada. 
  4. Tak przygotowaną musztardę przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym słoiku. 
Więcej o: