Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe menu to przede wszystkim tradycyjne potrawy i specjały kuchni polskiej, warto jednak nieco urozmaicić dietę i wykorzystać starodawny przepis na obłędne danie. Mowa tu o zupie czosnkowej, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także wzmacnia odporność i dostarcza wiele cennych witamin.
Zupa czosnkowa - postrach wampirów o niebanalnym smaku
Czosnek w kuchni jest bardzo istotnym dodatkiem, wielu kucharzy nie wyobraża sobie bez niego wielu dań z makaronem, sałatek, przystawek czy sosów. Ciekawym przepisem jest jednak zupa czosnkowa, w której aromatyczne warzywo gra pierwsze skrzypce. Rozgrzewające danie to bez wątpienia postrach wampirów, ale i sojusznik naszej odporności i domowy medykament na przeziębienie.
Przepis na zupę czosnkową jest dziecinnie prosty - wystarczy zadbać o treściwą bazę, jaką jest domowy bulion i połączyć go z dużą porcją świeżych ząbków czosnku, cebulą, aromatycznymi przyprawami i zadbać o oryginalną formę podania. Zupa będzie się świetnie prezentować podana w chlebie lub w zwykłym talerzy przyozdobiona zieleniną i grzankami.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Zupa czosnkowa - przepis któremu oprze się każdy
Składniki:
- litr bulionu warzywnego,
- główka czosnku,
- duża cebula,
- trzy duże ziemniaki,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- sól,
- pieprz grubo mielony,
- świeży tymianek,
- gałka muszkatołowa,
- ostra papryka w proszku,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania warzyw - ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w piórka z kolei czosnek w cienkie plastry.
- W garnku rozpuszczamy masło z oliwą - ten prosty trik sprawi, że masło nie będzie się przypalać, a smak będzie o wiele bardziej wyrazisty. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek. Warzywo podsmażamy na niewielkim ogniu, ważne by się nie spalił. Po chwili dodajemy cebulę.
- Gdy warzywa zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy przyprawy - tymianek, gałkę, paprykę i wcześniej pokrojone ziemniaki. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut, a następnie zalewamy całość bulionem.
- Tak przygotowaną zupę gotujemy na średniej mocy palnika do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wówczas całość dokładnie miksujemy blenderem.
- Zupę łączymy ze śmietaną, mieszamy i przelewamy do talerzy. Czosnkowy rarytas obłędnie smakuje z grzankami świeżą natką pietruszki.