Zupa czosnkowa to nie tylko postrach wampirów. Zażegna przeziębienie i obłędnie smakuje

Przepis na zupę czosnkową to poezja, która rozgrzewa wszystkie zmysły. Przepis jest banalnie prosty, jednak to dbałość o najmniejsze szczegóły gwarantuje obłędny efekt. Kluczem do sukcesu jest domowy bulion, odpowiednia mieszanka przypraw i ciekawa forma podania.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu to przede wszystkim tradycyjne potrawy i specjały kuchni polskiej, warto jednak nieco urozmaicić dietę i wykorzystać starodawny przepis na obłędne danie. Mowa tu o zupie czosnkowej, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także wzmacnia odporność i dostarcza wiele cennych witamin. 

Zupa czosnkowa - postrach wampirów o niebanalnym smaku 

Czosnek w kuchni jest bardzo istotnym dodatkiem, wielu kucharzy nie wyobraża sobie bez niego wielu dań z makaronem, sałatek, przystawek czy sosów. Ciekawym przepisem jest jednak zupa czosnkowa, w której aromatyczne warzywo gra pierwsze skrzypce. Rozgrzewające danie to bez wątpienia postrach wampirów, ale i sojusznik naszej odporności i domowy medykament na przeziębienie. 

Przepis na zupę czosnkową jest dziecinnie prosty - wystarczy zadbać o treściwą bazę, jaką jest domowy bulion i połączyć go z dużą porcją świeżych ząbków czosnku, cebulą, aromatycznymi przyprawami i zadbać o oryginalną formę podania. Zupa będzie się świetnie prezentować podana w chlebie lub w zwykłym talerzy przyozdobiona zieleniną i grzankami. 

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Zupa czosnkowa - przepis któremu oprze się każdy

Składniki: 

  • litr bulionu warzywnego,
  • główka czosnku,
  • duża cebula,
  • trzy duże ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony,
  • świeży tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • ostra papryka w proszku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw - ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w piórka z kolei czosnek w cienkie plastry. 
  2. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą - ten prosty trik sprawi, że masło nie będzie się przypalać, a smak będzie o wiele bardziej wyrazisty. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek. Warzywo podsmażamy na niewielkim ogniu, ważne by się nie spalił. Po chwili dodajemy cebulę. 
  3. Gdy warzywa zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy przyprawy - tymianek, gałkę, paprykę i wcześniej pokrojone ziemniaki. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut, a następnie zalewamy całość bulionem. 
  4. Tak przygotowaną zupę gotujemy na średniej mocy palnika do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wówczas całość dokładnie miksujemy blenderem. 
  5. Zupę łączymy ze śmietaną, mieszamy i przelewamy do talerzy. Czosnkowy rarytas obłędnie smakuje z grzankami świeżą natką pietruszki. 
Więcej o: