bulion
-
Strzelczyk przełamał schematy i dodał to do pomidorowej. Każda gospodyni złapie się za głowę i nie uwierzy
Zupy to proste i smaczne dania, które królują w niejednej kuchni. Robi się je na bazie aromatycznego wywaru, a dodatki, które się do nich dorzuca, mają kluczowe znaczenie. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim spojrzeniem na kultową...
-
Nie robisz jej tak często jak pomidorową, a to duża strata. Za sprawą triku z piekarnikiem będzie smaczniejsza
Tradycyjna kuchnia polska bogata jest w aromatyczne wywary i buliony. To na ich bazie przygotowujemy później równie smaczne sosy i zupy. Najczęściej goszczą więc na stołach takie specjały jak pomidorowa, rosół, czy ogórkowa. Niestety przy tym...
-
Dodaj do krupniku, a każdy poprosi o trzy dokładki. To składnik, który masz w spiżarni
O tym daniu z pewnością słyszał każdy. Zazwyczaj robi się go z już zrobionego rosołu, wtedy nadaje się mu nowego smaku. Ta wersja tej potrawy nieco różni się od klasyka. W środku można znaleźć produkt, który zmienia smak, a także wygląd tej zupy.
-
Zupa grzybowa, przepis ze świeżych darów prosto z lasu. Zakochasz się w jej smaku i zapachu!
Marzy ci się aromatyczna zupa grzybowa? Przepis na najlepszy obiad z darów lasu masz na wyciągnięcie ręki. Jeśli jednak nie miałaś czasu na zbiory, możesz ją przyrządzić z pieczarek, kurek, czy boczniaków dostępnych w sklepach.
-
Jak zrobić bulion warzywny? Przepis na idealną bazę do zup. Zachwyci nie tylko wegetarian
Nie wiesz, jak zrobić pyszny bulion warzywny? Przepis bez mięsa nie oznacza, że musisz pozbawić się przyjemności z jedzenia. Kluczem jest dobór odpowiednich składników i kompozycji przypraw. Dzięki temu zaskoczysz nawet miłośników klasycznych dań.
-
Ten rosół jest lepszy od polskiego. Pochodzi z Korei, ale dzięki tej mieszance deklasuje nasz przysmak
O rosole można mówić wiele rzeczy, jednak ta potrawa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Zajadamy się nią przy każdej okazji, dodatkowo świetnie rozgrzewa i zachwyca aromatem. Jednak jego koreańska wersja może okazać się lepsza. Połącz te...
-
Zamówiła jedzenie od Magdy Gessler i dostała zepsuty bulion. "Przeszedł gruby proces kiszenia?"
Magda Gessler znana jest z jedzenia, którym zachwyca się cała Polska. Prowadzi kilka restauracji, a także pomaga innym w ich biznesach. Okazuje się jednak, że nawet u niej zdarzają się wpadki. Tiktokerka pokazała, jaką zupę dostała od samej guru...
-
To coś lepszego od klasycznego rosołu. Szybka zupa, którą kocha każda babcia
Na stole każdego domu bardzo często można znaleźć rosół. Gdy zostanie go nieco więcej po niedzielnym obiedzie, zazwyczaj wykonuje się z niego pomidorową. Zupa ta jest oczywiście sycąca i aromatyczna, jednak następnym razem warto przerobić ją na co...
-
Jak ugotować rosół? Wypróbuj przepis na obiad z nietypowym dodatkiem i poczuj różnicę
Przepisów na rosół jest wiele. W końcu każdy ma swoje upodobania, lub wspomnienia z dzieciństwa, które często wpływają na to, co lubimy. Jeśli jednak chcesz spróbować receptury, której do tej pory nie znałeś, dodaj jedno warzywo, a poczujesz różnicę.
-
Tym sposobem wydobędziesz z rosołu więcej smaku. Myk z piekarnikiem stał się hitem
Rosół to zupa, która na stołach pojawia się w każdą niedzielę. Bez niego ten dzień nie jest już taki sam. Przepis na to danie przekazywany jest przez pokolenia i każdy go zna. Jednak w takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy. Dzięki niespotykanej...
-
Dowiedz się, gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach i pomóż dbać o środowisko
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
Zapiekanka, od której trudno się oderwać. Smakiem przebija inne dania
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Stara metoda zawsze się sprawdzi
-
Najlepsza sałatka na zimę. Połącz czerwoną kapustę z trzema dodatkami
- Najzdrowsza zupa świata. Ta rodzina zawdzięcza jej długie życie w zdrowiu
- Obiad bez mięsa, który syci i smakuje? Przyda się papryka i kilka dodatków
- Szybki quiz o jajkach! To raczej powszechna wiedza, ale mało kto zdobędzie 6/6!
- Masz dość zacieków na naczyniach po myciu w zmywarce? Przekrój ten owoc na pół i włóż go do środka
- Przepis idealny dla kawoszy i łasuchów. Kawowe księżyce to cukierniczy hit
-
Bulion warzywny. Przepis, z którym wyjdzie wyjątkowo smaczny i pełen głębokiego aromatu
Podajemy przepis na bulion warzywny, który przyda się do przygotowania zupy, gulaszu czy sosu. Do jego wykonania będą potrzebne podstawowe warzywa oraz sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki i lubczyk.
-
Jak zrobić bulion warzywny, żeby był głęboki i esencjonalny? Przyda się piekarnik i dwa tajemnicze składniki
Bulion warzywny jest bazą wielu zup i sosów, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Jednak nie należy traktować bulionu po macoszemu, a dziś podpowiemy, jak go zrobić, by był głęboki i naprawdę pyszny. Jeśli masz piekarnik, połowa sukcesu za...
-
Zupa ze smakowitym bonusem. Warzywny bulion wzbogacony tym soczystym dodatkiem to prawdziwa uczta
Zupy, rozgrzewające buliony i aromatyczne wywary to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie smakuje w chłodne, ponure dni. Warto poznać jednak sposób na treściwy dodatek, który sprawi, że obiad będzie o niebo lepszy.
-
Zupa czosnkowa to nie tylko postrach wampirów. Zażegna przeziębienie i obłędnie smakuje
Przepis na zupę czosnkową to poezja, która rozgrzewa wszystkie zmysły. Przepis jest banalnie prosty, jednak to dbałość o najmniejsze szczegóły gwarantuje obłędny efekt. Kluczem do sukcesu jest domowy bulion, odpowiednia mieszanka przypraw i ciekaw...
-
Eliksir młodości - wystarczy szklanka dziennie. Jak zrobić bulion kolagenowy? Odpowiednie mięso i czas to podstawa
Bulion, czy też rosół kolagenowy to sposób na to, by poprawić swoje zdrowie i oszczędzić na zabiegach medycyny estetycznej. Bardzo esencjonalny bulion, który po ostudzeniu zamienia się w galaretkę, wyprasuje zmarszczki i sprawi, że nie będzie...
-
Pomidorowa z aromatycznych warzyw. Zapomnij o koncentracie i przygotuj treściwe danie jak u babci
Pomidorowa to królowa tradycyjnych zup, z którą na próżno konkurować. Danie wyróżnia się wyjątkowym smakiem, prostotą i wspomnieniem, które niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Zapomnij więc o koncentracie i przygotuj pomidorową z soczystych i...
-
Jak zrobić bulion? Ewa Wachowicz stawia na konkretne składniki i przyprawę, której w bulionie się nie spodziewasz
Bulion to podstawa wielu zup i sosów, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Oczywiście, bulion bulionowi nie równy, ale dziś mamy dla was przepis na bulion po magnacku od Ewy Wachowicz. Jak robi go gwiazda? Oprócz mięsa i warzyw lubiana mis...
-
Zupa cebulowa - przepis na budżetową potrawę z dodatkiem serka topionego. Jest smaczna i ekspresowa
Przepis na zupę cebulową z serkiem topionym to jedna ze smaczniejszych propozycji na elegancki obiad. Z zaledwie kilku tanich i prostych składników może powstać prawdziwa uczta zmysłów, którą docenią nawet najbardziej wymagający goście. Kluczem je...
-
Bulion znów wyszedł mętny? Da się go jeszcze uratować. Zastosuj babciną metodę z białkiem
Przygotowanie bulionu może być niemałym wyzwaniem nie tylko dla początkujących kucharzy. Pierwszym problemem może okazać się mętny wywar, który nie wygląda apetycznie. Na szczęście domowymi sposobami da się go uratować. Na ratunek przychodzą...
-
Ryba w galarecie - przepis na świąteczne danie. Wyjdzie jak u babci dzięki jednemu bazowemu składnikowi
Ryba w galarecie to świąteczny must have, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Najczęściej podaje się karpia, jednak to nie jedyny gatunek, który świetnie smakuje. Kluczem do tradycyjnego przygotowania potrawy jest babcina receptura, domo...
-
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler. Rozgrzewający bulion podrasują pomidory i kremówka
Rozgrzewające dania królują teraz w menu, a jedną z ciekawych receptur jest zupa rybna według przepisu Magdy Gessler. Aromatyczny bulion wymaga jednak odpowiednich składników i powolnego gotowania. Niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie gatunk...
-
Rosół, bulion czy wywar? Czym się różnią? Wszystko zależy od tego, jakich użyjesz składników
Wywar, rosół czy bulion to baza wielu potraw. Jednak różnią się nieco od siebie. Choć głównym zamysłem jest użycie konkretnych warzyw, mięs i przypraw, to sposób ich przyrządzenia różni się od siebie. Do czego służą i jak je wykonać? Przepisy...
-
Zupa grzybowa - domowy bulion z leśnych rarytasów. Tradycyjny przepis bazuje na kilku składnikach
Wśród jesiennych obiadów zupa grzybowa zasługuje na wyróżnienie. Tradycyjny bulion połączony z leśnymi darami to uczta dla wszystkich zmysłów. Danie rozgrzewa, syci i poprawia humor w pochmurne dni. Przepis jest banalnie prosty i wymaga zaledwie...
-
Czym zagęścić zupę? Babcine receptury nie mają sobie równych. Bulion będzie sycący i aromatyczny
Domowe zupy nie mają sobie równych - są sycące, pełne smaku i aromatu. Niektóre przepisy wymagają jednak dodatkowego składnika, po który sięgały często nasze babcie. Czym zatem zagęścić zupę? Te dodatki sprawią, że bulion stanie się treściwy i...
-
Dlaczego warto dodać imbir do rosołu? Efekt zaskoczy cię pięknym aromatem i wyjątkowym smakiem
Jesienna aura na dobre zagościła za oknem. Deszczowe dni i chłodne wieczory sprzyjają przeziębieniom. Przepisem na całe zło okaże się aromatyczny rosół z nietypowym dodatkiem. Bulion z odrobiną intensywnego imbiru wypełni zapachem cały dom,...
-
Jak zrobić bulion? Baza do zup i sosów wymaga odpowiedniego przygotowania - kluczowe są składniki
Jak zrobić bulion? Aromatyczny wywar to prawdziwa klasyka wśród przepisów i jednocześnie baza wielu zup i sosów. W przygotowaniu kluczowe są składniki, które nadają smaku, z kolei odpowiednio dobrane przyprawy uwydatnią całość. Ten przepis sprawi,...
-
Zupa pomidorowa na rosole - cudowne połączenie domowego bulionu ze świeżymi warzywami
Domowy bulion to fantastyczna baza do innych dań. Zupa pomidorowa na rosole to jeden z najlepszych przepisów na szybki obiad. Wystarczy dodać świeże podduszone warzywa i gotowe. Smak i zadowolenie domowników są gwarantowane. Całość podkreśli dodat...
-
Przepis na zupę pomidorową. Świeże warzywa sprawią, że efekt będzie wyjątkowo smaczny i aromatyczny
Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa wśród zup. Jej idealny smak zawdzięczamy dobrej jakości pomidorom. Sezonowe warzywa nadadzą aromatu i wyrazistości, a pozostałe dodatki podkreślą smak. Ta sprawdzona domowa receptura zasmakuje nawet najbardziej...
-
Najgorsze dodatki do domowych zup. Te składniki są kaloryczne i nie należą do najzdrowszych [LISTA]
Domowe zupy bez dwóch zdań są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Niestety niektóre dodatki mogą sprawić, że danie stanie się bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Mamy listę najgorszych składników do domowych bulionów. Czego nie dodawać, jeśli liczysz...
-
Bulion warzywny. Jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny? Koniecznie dodaj te przyprawy
Bulion warzywny to baza zup i sosów. Od jego przygotowania będzie zależeć smak i konsystencja potraw. Dobrze ugotowany bulion warzywny ma intensywny kolor oraz piękny zapach. Nie każdy wie, że wywar z warzyw można także mrozić! Wystarczy przestudz...
-
Bulion po magnacku z zaskakującymi dodatkami. Prosty przepis Ewy Wachowicz
Domowy bulion cieszy się dużą popularnością. Wpływa na to nie tylko smak dania, lecz także fakt, że jego przygotowanie nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych. Świetnym przepisem na bulion po magnacku podzieliła się Ewa Wachowicz.
-
Rosół z kury. Jak zrobić bulion, który posłuży jako baza do innych dań? Przygotuj się na długie gotowanie
Rosół z kury to jedno z podstawowych dań, które każdy szanujący się kucharz powinien potrafić przygotować. Rosół można podawać jako zupę poprzedzającą danie główne, ale również wykorzystać go jako bazę do innych potraw.
-
Czym zastąpić kostkę rosołową? Wywar bez niej będzie lepszy i zdrowszy
Co dodać do rosołu zamiast kostki rosołowej, gdy nie mamy czasu gotować wywaru z warzyw? Z pomocą przychodzi domowa kostka bulionowa. Sprawdź, jak zrobić ją samodzielnie oraz jak wzmocnić smak rosołu w awaryjnej sytuacji.
-
Wywar to podstawa, by zupa była idealna. Na jakim mięsie najlepiej gotować?
Aromatyczny wywar to już połowa sukcesu, gdy chce się przygotować idealną zupę. Jakie mięso wybrać do poszczególnych potraw? Podpowiadamy.
-
Przepis na bulion warzywny. Prosty trik nada Twoim zupom głębi smaku
Bulion to serce większości zup, sosów i doskonałego risotto. Gotowany odpowiednio długo potrafi wyciągnąć z warzyw, co najlepsze i sprawić, że smak naszych dań stanie się niezwykle głęboki i pełny. Podpowiadamy, jak przygotować go w wersji...
-
Rosół może mieć zupełnie inny smak. Wystarczy dodać jeden składnik
Przygotowujecie rosół na obiad i chcecie, aby smakował wyjątkowo? Znamy prosty sposób, na podkręcenie smaku tej zupy. Wystarczy jeden składnik.
-
Jak zrobić ramen? To japońskie danie możemy przyrządzić w domu
Ramen jest to danie składające się z makaronu, bulionu i kilku innych składników. Wywodzi się z kuchni japońskiej i już od kilku lat podbija serca ludzi w Polsce. Wydaje się skomplikowany w przygotowaniu, ale tak nie jest. Sprawdź nasz przepis na...
-
Rosół jak u babci? Triki, dzięki którym wasz będzie najlepszy na świecie
Jak zrobić idealny rosół? Nasze babcie znały masę różnych sposobów na to, by wyszedł przepyszny. Dziś zebraliśmy dla was najpopularniejsze porady. Koniecznie sprawdźcie przed niedzielnym obiadem.
-
Jak sprawić, by rosół był bogatszy w smaku? Wystarczy składnik, który na pewno macie w domu
Jak poprawić smak rosołu? Niekiedy po prostu brakuje mu "tego czegoś". Dziś podpowiemy wam sposób, który stosują szefowie kuchni. Potrzebny składnik na pewno macie w kuchennej szafce.
-
Szponder wołowy - jak zrobić z niego pyszne dania?
Szponder wołowy dla osób, które nie znają się na nazewnictwie poszczególnych części wołowiny, może być nie lada wyzwaniem. Jest też bardzo smacznym produktem i ciekawym wyzwaniem dla kucharzy. Jak przyrządzić szponder wołowy? Co to za część mięsa?