Kubeczek dziennie, a szybko staniesz na nogi i wygładzisz cerę. Jak zrobić bulion kolagenowy?
Link został skopiowany
Kubeczek codziennie, a szybko staniesz na nogi i wygładzisz cerę. Gotuj przez 6 godzin
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Każdy z nas boryka się z pewnymi dolegliwościami. Czasem bolą nas stawy, cera z wiekiem nieuchronnie się marszczy, poziom cukru we krwi wariuje albo łapią nas częste infekcje. W pierwszej kolejności powinniśmy oczywiście udać się do lekarza, który zdiagnozuje przyczynę problemów. Można jednak wesprzeć organizm od środka również domowymi sposobami. Musisz tylko kupić odpowiednie produkty w sklepie mięsnym.
fot. shutterstock / Harold Diaz Lara
REKLAMA
REKLAMA
Dziś mamy przepis, o którym śmiało można powiedzieć, że jest swojego rodzaju eliksirem zdrowia i urody, a niektórzy mówią, że to krem na zmarszczki w płynie. Bulion, przez niektórych nazywany także rosołem kolagenowym, to prawdziwa bomba białka i wartości odżywczych, w tym, jak sama nazwa wskazuje, kolagenu, który jest budulcem komórek skóry oraz stawów i chrząstek. Regularnie pity bulion kolagenowy pomaga pozbyć się bólu stawów, poprawia wygląd cery, a pity w trakcie choroby lub po odwodnieniu szybko stawia na nogi. Jak go zrobić? Tu sam kurczak i kawałek wołowiny nie wystarczą. Mięsa jest tak dużo, że musisz poszukać największego garnka, jaki masz w domu. Pamiętaj jednak, że nie od razu Kraków zbudowano - ten bulion potrzebuje naprawdę sporo czasu. 6 godzin to minimum.
REKLAMA
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!
Krem na zmarszczki z kubka. Jak zrobić bulion kolagenowy?
Składniki:
ok. 800 g kurzych łapek,
1 duża golonka wieprzowa,
2 nóżki wieprzowe,
ok. 1,5 kg żeber wołowych,
1 kg kości szpikowych,
pęczek włoszczyzny,
sól, pieprz,
ocet jabłkowy,
liście laurowe,
ziele angielskie,
opcjonalnie: podroby (serduszka, żołądki).
Bulion kolagenowy - sposób wykonania:
Mięso oczyść, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą tak, by jedynie przykryła mięso (maksymalnie na dwa palce). Wstaw garnek na kuchenkę i włącz palnik na niewielką moc.
Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a także łyżkę octu jabłkowego. Teraz zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj pod przykryciem przez 5-6 godzin. Nie musisz zdejmować szumowin - to przecież dodatkowe, cenne białko.
Po ok. 4 godzinach wolnego gotowania dodaj obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Możesz dodać kilka ząbków czosnku dla aromatu.
Kiedy minie już ok. 6 godzin gotowania, dopraw bulion solą i pieprzem. Gotuj jeszcze pół godziny, następnie przecedź go przez sito i rozlej do słoików. Mięso oddziel od kości i upiecz lub zamroź - będzie idealne na farsz do pierogów lub krokietów.
Bulion kolagenowy przechowuj w lodówce do tygodnia. Nie zdziw się jednak, kiedy po wyjęciu z lodówki w słoiczku zobaczysz galaretę - to naturalna rzecz i dowód na to, że przygotowanie bulionu przebiegło wzorowo.