pokrzywa
-
Zamiast soli użyj tej przyprawy. Odmieni każde danie. Główny składnik wzmocni odporność
Nie od dziś wiadomo, że wiele roślin ma cenne właściwości zdrowotne. Jeśli są odpowiednio stosowane, mogą okazać się nieocenionym wsparciem dla naszego organizmu. Jedną z nich jest pokrzywa, którą w dzieciństwie traktowaliśmy jak chwast, a która...
-
W dzieciństwie biliśmy ją kijami, dziś pijemy dla zdrowych włosów. Jak zrobić sok z pokrzywy? To banalne
"Gińcie, pokrzywy!". Z takim okrzykiem w dzieciństwie rzucaliśmy się z patykami na kępy parzącego chwastu. Nikt najpewniej nam wtedy nie powiedział, że pokrzywy to źródło zdrowia i urody i zamiast okładać je patykami, warto zerwać i przerobić na...
-
Kiedyś uderzaliśmy w nią patykami, dziś gotujemy z niej zupę. Z dodatkiem tego warzywa smakuje obłędnie
W dzieciństwie część z nas biła ją patykami, a część ludzi nadal uważa ją za chwast. Jednakże ta roślina jest wyjątkowo cenna i zdrowa. Oczywiście mowa o pokrzywie. To z niej na Kresach Wschodnich przygotowywano aromatyczną, ziołową zupę z dodatki...
-
Dla każdego był to prawdziwy postrach, dziś robi się z niej zupę. To aromatyczne wiosenne danie
Kto by pomyślał, że postrach dzieciństwa może być tak pyszny i zdrowy. Ta zielona roślina kiedyś była omijana przez wszystkich, dziś podaje się ją na rodzinnym obiedzie. Na wiosenne lekkie danie jest jak znalazł.
-
Mówią o niej "chwast i szkodnik", a to zielony potencjał na zupę. Wiosenne danie jak u babci na wsi
Zupa z chwastów to nie żarty, a obłędnie smaczny i zdrowy przepis rodem z polskiej wsi. Zielone liście można znaleźć w każdym ogrodzie czy parku, jednak unikamy ich jak ognia i depczemy na potęgę. Warto jednak zmienić dotychczasowe nawyki i postaw...
-
Oprysk na pokrzywy - z czego zrobić? Wystarczy mieszanka wody z jednym z tych składników
Oprysk na pokrzywy - z czego? Jak stosować? Czy są bezpieczne alternatywy? Zebraliśmy najważniejsze informacje o walce z parzącymi chwastami.
-
Zupa z pokrzywy- wiosena na talerzu. Wzmacnia i dobrze działa na odporność
Wiosna to idealny moment na zupę z pokrzywy. O tej porze roku można spotkać młode listki na działkach i ogrodach. Jest pyszna, pożywna i wile osób twierdzi, że w smaku przypomina szczawiową.
-
Gnojówka z pokrzywy. Do jakich roślin najbardziej pasuje? Poznaj prosty sposób na przygotowanie specyfiku
Jednym z naturalnych sposobów ochrony ogrodowej roślinności jest gnojówka z pokrzywy. Do jakich roślin pasuje? Jak ją przygotować? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.
-
Pokrzywa parzy, ale ma również właściwości lecznicze. To jeden z najbardziej pożytecznych chwastów
Pokrzywa potrafi bardzo poparzyć. Wie o tym każdy, kto w przeszłości w nią wpadł. Okazuje się jednak, że ta roślina ma wiele właściwości prozdrowotnych, o których mało kto wie. Pokrzywa ceniona jest od wielu wieków i wykorzystuje się ją zarówno w...
-
Syrop z pokrzywy, czyli magiczny eliksir wiecznej urody i zdrowia. Najlepszy jest z konkretnych liści
Pokrzywa to roślina, która wielu z nas nie kojarzy się raczej pozytywnie, a wielka szkoda. Ten niepozorny chwast jest naturalnym kosmetykiem i świetnym suplementem. Syrop z pokrzywy poprawia urodę, kondycję skóry i układu hormonalnego a dodatkowo...
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? "Wszystko możemy, jeżeli umiemy"
- Czytanie dzieciom wspiera ich rozwój - rozmowa z Michałem Rusinkiem, autorem książek dla dzieci i ambasadorem akcji "Przerwa na wspólne czytanie i ilustrowanie" i z Martą Bąkowską, psycholog dziecięcąMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pieczeń z karkówki w soczystym wydaniu. Zawsze podaję ją na Wielkanoc
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Upominek łączący dwa światy, czyli o słodkiej współpracy Nobilia z J.A. Baczewski
- Wszyscy źle gotowaliśmy makaron? Dzięki tej metodzie jest smaczniejszy. Nawet znany kucharz tak robi
- Zamiast przepłacać, zrób je samodzielnie. Są proste i każdy je kocha
- Megaprosty przepis na domową musztardę. Żeby wyszła najsmaczniejsza, przyda się wielkanocny dodatek
- Zupa czosnkowa - przepis, który przywiozłam z Podhala. Jest tak kremowa, że została królową moich obiadów
-
Sok z pokrzyw i jego właściwości. Jak go zrobić?
Dlaczego warto robić sok z pokrzyw? Przecież roślina ta jest uważana za pospolity chwast, nieostrożne obchodzenie się z nim może zaś skończyć się poparzeniem. Warto jednak poznać inne właściwości pokrzywy.
-
Błażejewska-Stuhr podzieliła się przepisem na nietypową wiosenną sałatkę. "Tego jeszcze nie znałam"
Sałatka wiosenna z nowalijek to genialna propozycja szczególnie na ciepły dzień. Jednak rzodkiewka, szczypiorek czy sałata to niejedyne wiosenne składniki, na które warto zwrócić uwagę. Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr podzieliła się własny...
-
Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
Pokrzywa dobra na wszystko, a szczególnie do ciasta. Czy może być lepsze źródło rekomendacji niż pracownicy Lasów Państwowych? Podali superprosty przepis na pyszny wypiek. Potrzeba tylko kilku składników.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
Traktowana jak zbędny chwast albo największy wróg dzieciństwa. Pokrzywa ma niezbyt dobrą opinię, a szkoda! Warto się nad nią pochylić, ale nie po to, by się jej pozbyć.
-
Zupa z pokrzywy- sprawdź, jak przygotować zielone dobro
Zupa z pokrzywy to witaminowa bombka, która pomaga w budowie odporności oraz wpływa korzystnie na urodę. Jak przygotować zieloną zupę krok po kroku? Sprawdzamy.