pokrzywa
-
Robię ją codziennie i znika w kilka sekund. Wrzucam te owoce i liście, które nie są miętą
Latem decydujemy się na robienie orzeźwiających napojów, które potrafią ochłodzić nas od środka. Zazwyczaj nasz wybór pada na słodką lemoniadę, którą można podać do każdego posiłku i każdy ją lubi. Jakiś czas temu poznałam przepis na ten napój,...
-
W dzieciństwie wszyscy bali się tej rośliny. Dzisiaj robi się z niej tanią, zdrową i pyszną zupę
Zupa pokrzywowa świetnie sprawdzi się na tani, smaczny i pożywny posiłek. W liściach młodej rośliny kryje się bowiem bogactwo witamin i minerałów, które warto wykorzystać w kuchni. Twoi bliscy z pewnością będą prosić o dokładkę!
-
Gnojówka z pokrzywy to najlepszy nawóz, jaki zafundujesz roślinom. Zapomnij o chemii, łap za rękawice
Powrót do babcinych metod nie dotyczy jedynie kuchni. Warto zatem przenieść dobre nawyki i oszczędność także do ogrodu, a idealnie w tej roli sprawdzi się niezawodna gnojówka z pokrzywy. Ten ekologiczny nawóz bije na głowę sklepowe chemikalia -...
-
Omlet w takiej wersji zrobi furorę. Wszystko przez tajemniczy składnik. Znajdziesz go na łące
Znudziły ci się tosty i jajecznica? Nie masz pomysłu na wytrawne śniadanie? Ten omlet jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Błyskawicznie skradnie ci serce i rozpali kubki smakowe. Wszystko za sprawą jednego oryginalnego składnika.
-
Zamiast soli użyj tej przyprawy. Odmieni każde danie. Główny składnik wzmocni odporność
Nie od dziś wiadomo, że wiele roślin ma cenne właściwości zdrowotne. Jeśli są odpowiednio stosowane, mogą okazać się nieocenionym wsparciem dla naszego organizmu. Jedną z nich jest pokrzywa, którą w dzieciństwie traktowaliśmy jak chwast, a która...
-
W dzieciństwie biliśmy ją kijami, dziś pijemy dla zdrowych włosów. Jak zrobić sok z pokrzywy? To banalne
"Gińcie, pokrzywy!". Z takim okrzykiem w dzieciństwie rzucaliśmy się z patykami na kępy parzącego chwastu. Nikt najpewniej nam wtedy nie powiedział, że pokrzywy to źródło zdrowia i urody i zamiast okładać je patykami, warto zerwać i przerobić na...
-
Kiedyś uderzaliśmy w nią patykami, dziś gotujemy z niej zupę. Z dodatkiem tego warzywa smakuje obłędnie
W dzieciństwie część z nas biła ją patykami, a część ludzi nadal uważa ją za chwast. Jednakże ta roślina jest wyjątkowo cenna i zdrowa. Oczywiście mowa o pokrzywie. To z niej na Kresach Wschodnich przygotowywano aromatyczną, ziołową zupę z dodatki...
-
Dla każdego był to prawdziwy postrach, dziś robi się z niej zupę. To aromatyczne wiosenne danie
Kto by pomyślał, że postrach dzieciństwa może być tak pyszny i zdrowy. Ta zielona roślina kiedyś była omijana przez wszystkich, dziś podaje się ją na rodzinnym obiedzie. Na wiosenne lekkie danie jest jak znalazł.
-
Mówią o niej "chwast i szkodnik", a to zielony potencjał na zupę. Wiosenne danie jak u babci na wsi
Zupa z chwastów to nie żarty, a obłędnie smaczny i zdrowy przepis rodem z polskiej wsi. Zielone liście można znaleźć w każdym ogrodzie czy parku, jednak unikamy ich jak ognia i depczemy na potęgę. Warto jednak zmienić dotychczasowe nawyki i postaw...
-
Oprysk na pokrzywy - z czego zrobić? Wystarczy mieszanka wody z jednym z tych składników
Oprysk na pokrzywy - z czego? Jak stosować? Czy są bezpieczne alternatywy? Zebraliśmy najważniejsze informacje o walce z parzącymi chwastami.
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Po zjedzeniu rosołu reszta mięsa trafiła do ciasta. Babcia była w szoku
- Robię ciasto i biorę patelnię. Jest gotowe dwa razy szybciej
- Zamieniłam mleko i czuję się lżejsza. Najlepsza owsianka na śniadanie
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Nie wydawaj fortuny na pastę pistacjową. Najlepszą zrobisz samodzielnie
-
Zupa z pokrzywy- wiosena na talerzu. Wzmacnia i dobrze działa na odporność
Wiosna to idealny moment na zupę z pokrzywy. O tej porze roku można spotkać młode listki na działkach i ogrodach. Jest pyszna, pożywna i wile osób twierdzi, że w smaku przypomina szczawiową.
-
Gnojówka z pokrzywy. Do jakich roślin najbardziej pasuje? Poznaj prosty sposób na przygotowanie specyfiku
Jednym z naturalnych sposobów ochrony ogrodowej roślinności jest gnojówka z pokrzywy. Do jakich roślin pasuje? Jak ją przygotować? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.
-
Pokrzywa parzy, ale ma również właściwości lecznicze. To jeden z najbardziej pożytecznych chwastów
Pokrzywa potrafi bardzo poparzyć. Wie o tym każdy, kto w przeszłości w nią wpadł. Okazuje się jednak, że ta roślina ma wiele właściwości prozdrowotnych, o których mało kto wie. Pokrzywa ceniona jest od wielu wieków i wykorzystuje się ją zarówno w...
-
Syrop z pokrzywy, czyli magiczny eliksir wiecznej urody i zdrowia. Najlepszy jest z konkretnych liści
Pokrzywa to roślina, która wielu z nas nie kojarzy się raczej pozytywnie, a wielka szkoda. Ten niepozorny chwast jest naturalnym kosmetykiem i świetnym suplementem. Syrop z pokrzywy poprawia urodę, kondycję skóry i układu hormonalnego a dodatkowo...
-
Sok z pokrzyw i jego właściwości. Jak go zrobić?
Dlaczego warto robić sok z pokrzyw? Przecież roślina ta jest uważana za pospolity chwast, nieostrożne obchodzenie się z nim może zaś skończyć się poparzeniem. Warto jednak poznać inne właściwości pokrzywy.
-
Błażejewska-Stuhr podzieliła się przepisem na nietypową wiosenną sałatkę. "Tego jeszcze nie znałam"
Sałatka wiosenna z nowalijek to genialna propozycja szczególnie na ciepły dzień. Jednak rzodkiewka, szczypiorek czy sałata to niejedyne wiosenne składniki, na które warto zwrócić uwagę. Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr podzieliła się własny...
-
Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
Pokrzywa dobra na wszystko, a szczególnie do ciasta. Czy może być lepsze źródło rekomendacji niż pracownicy Lasów Państwowych? Podali superprosty przepis na pyszny wypiek. Potrzeba tylko kilku składników.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
Traktowana jak zbędny chwast albo największy wróg dzieciństwa. Pokrzywa ma niezbyt dobrą opinię, a szkoda! Warto się nad nią pochylić, ale nie po to, by się jej pozbyć.
-
Zupa z pokrzywy- sprawdź, jak przygotować zielone dobro
Zupa z pokrzywy to witaminowa bombka, która pomaga w budowie odporności oraz wpływa korzystnie na urodę. Jak przygotować zieloną zupę krok po kroku? Sprawdzamy.