pokrzywa
-
W dzieciństwie biliśmy ją kijami, dziś pijemy dla zdrowych włosów. Jak zrobić sok z pokrzywy? To banalne
"Gińcie, pokrzywy!". Z takim okrzykiem w dzieciństwie rzucaliśmy się z patykami na kępy parzącego chwastu. Nikt najpewniej nam wtedy nie powiedział, że pokrzywy to źródło zdrowia i urody i zamiast okładać je patykami, warto zerwać i przerobić na...
-
Kiedyś uderzaliśmy w nią patykami, dziś gotujemy z niej zupę. Z dodatkiem tego warzywa smakuje obłędnie
W dzieciństwie część z nas biła ją patykami, a część ludzi nadal uważa ją za chwast. Jednakże ta roślina jest wyjątkowo cenna i zdrowa. Oczywiście mowa o pokrzywie. To z niej na Kresach Wschodnich przygotowywano aromatyczną, ziołową zupę z dodatki...
-
Dla każdego był to prawdziwy postrach, dziś robi się z niej zupę. To aromatyczne wiosenne danie
Kto by pomyślał, że postrach dzieciństwa może być tak pyszny i zdrowy. Ta zielona roślina kiedyś była omijana przez wszystkich, dziś podaje się ją na rodzinnym obiedzie. Na wiosenne lekkie danie jest jak znalazł.
-
Mówią o niej "chwast i szkodnik", a to zielony potencjał na zupę. Wiosenne danie jak u babci na wsi
Zupa z chwastów to nie żarty, a obłędnie smaczny i zdrowy przepis rodem z polskiej wsi. Zielone liście można znaleźć w każdym ogrodzie czy parku, jednak unikamy ich jak ognia i depczemy na potęgę. Warto jednak zmienić dotychczasowe nawyki i postaw...
-
Oprysk na pokrzywy - z czego zrobić? Wystarczy mieszanka wody z jednym z tych składników
Oprysk na pokrzywy - z czego? Jak stosować? Czy są bezpieczne alternatywy? Zebraliśmy najważniejsze informacje o walce z parzącymi chwastami.
-
Zupa z pokrzywy- wiosena na talerzu. Wzmacnia i dobrze działa na odporność
Wiosna to idealny moment na zupę z pokrzywy. O tej porze roku można spotkać młode listki na działkach i ogrodach. Jest pyszna, pożywna i wile osób twierdzi, że w smaku przypomina szczawiową.
-
Gnojówka z pokrzywy. Do jakich roślin najbardziej pasuje? Poznaj prosty sposób na przygotowanie specyfiku
Jednym z naturalnych sposobów ochrony ogrodowej roślinności jest gnojówka z pokrzywy. Do jakich roślin pasuje? Jak ją przygotować? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.
-
Pokrzywa parzy, ale ma również właściwości lecznicze. To jeden z najbardziej pożytecznych chwastów
Pokrzywa potrafi bardzo poparzyć. Wie o tym każdy, kto w przeszłości w nią wpadł. Okazuje się jednak, że ta roślina ma wiele właściwości prozdrowotnych, o których mało kto wie. Pokrzywa ceniona jest od wielu wieków i wykorzystuje się ją zarówno w...
-
Syrop z pokrzywy, czyli magiczny eliksir wiecznej urody i zdrowia. Najlepszy jest z konkretnych liści
Pokrzywa to roślina, która wielu z nas nie kojarzy się raczej pozytywnie, a wielka szkoda. Ten niepozorny chwast jest naturalnym kosmetykiem i świetnym suplementem. Syrop z pokrzywy poprawia urodę, kondycję skóry i układu hormonalnego a dodatkowo...
-
Sok z pokrzyw i jego właściwości. Jak go zrobić?
Dlaczego warto robić sok z pokrzyw? Przecież roślina ta jest uważana za pospolity chwast, nieostrożne obchodzenie się z nim może zaś skończyć się poparzeniem. Warto jednak poznać inne właściwości pokrzywy.
-
Włóż do lodówki i masz deser lepszy niż lody. To tylko 3 składniki
-
Opalasz cebulę do rosołu? Te dwie metody sprawią, że każdy poprosi o przepis
-
Idą po Koronę Wodospadów! Zespół z Polski chce zdobyć dziesięć najwyższych wodospadów na świecieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak zrobić lody truskawkowe? Będą przepyszne i bajecznie kremowe
-
Taki kurczak to rzadkość. Dodaj ten farsz, a poczujesz niebo w gębie
- To nie masło orzechowe, ani masa krówkowa. Nietypowy przysmak Norwegów
- Szmaciak, stara gąbka, baraniocha. Nie jest misterem wśród grzybów, ale w smaku mało który mu dorówna
- Ciasto na pizzę lepszą niż z włoskiej trattorii. Będzie gotowe w 7 minut
- Wrzuć to do wody z kalafiorem. Po ugotowaniu nie będzie trzeba wietrzyć
- Poszedł do McDonald's i złapał się za głowę, gdy porównał ceny.
-
Błażejewska-Stuhr podzieliła się przepisem na nietypową wiosenną sałatkę. "Tego jeszcze nie znałam"
Sałatka wiosenna z nowalijek to genialna propozycja szczególnie na ciepły dzień. Jednak rzodkiewka, szczypiorek czy sałata to niejedyne wiosenne składniki, na które warto zwrócić uwagę. Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr podzieliła się własny...
-
Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
Pokrzywa dobra na wszystko, a szczególnie do ciasta. Czy może być lepsze źródło rekomendacji niż pracownicy Lasów Państwowych? Podali superprosty przepis na pyszny wypiek. Potrzeba tylko kilku składników.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
Traktowana jak zbędny chwast albo największy wróg dzieciństwa. Pokrzywa ma niezbyt dobrą opinię, a szkoda! Warto się nad nią pochylić, ale nie po to, by się jej pozbyć.
-
Zupa z pokrzywy- sprawdź, jak przygotować zielone dobro
Zupa z pokrzywy to witaminowa bombka, która pomaga w budowie odporności oraz wpływa korzystnie na urodę. Jak przygotować zieloną zupę krok po kroku? Sprawdzamy.