Błażejewska-Stuhr podzieliła się przepisem na nietypową wiosenną sałatkę. "Tego jeszcze nie znałam"

Sałatka wiosenna z nowalijek to genialna propozycja szczególnie na ciepły dzień. Jednak rzodkiewka, szczypiorek czy sałata to niejedyne wiosenne składniki, na które warto zwrócić uwagę. Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr podzieliła się własnym przepisem. Fani zaskoczeni.

Pokrzywa i mniszek lekarski - przepisy to nie tylko nalewki

Wśród wiosennych warzyw i ziół, na których zawieszamy oko znajdują się najczęściej rzodkiewki, rozmaite sałaty, szczypiorek, ogórki czy szparagi. O ile z wszystkimi tymi pysznościami można zrobić wspaniałe dania, o tyle często zapominamy, że o tej porze roku można pochylić się także nad innymi. Dosłownie pochylić, bo rosną pod nogami.

Wie o tym dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr, która na swoim Instagramie zamieściła ostatnio bardzo ciekawy przepis. Choć wiele osób wie i korzysta z dobrodziejstw natury, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na surowo można jeść także pokrzywę i mniszek lekarski. Przepisy zwykle uwzględniają je w formie gotowanej lub naparu albo nalewki.

 
Ta sałatka, to jest mój absolutny wiosenny hit! Nie spodziewałam się, że coś, co jest tak zdrowe, będzie także smaczne!

- napisała na swoim blogu dietetyczka. No to jak ją zrobić?

Sałatka z młodych pokrzyw i mniszków według Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Składniki:

  • 3-4 garście liści pokrzyw
  • garść winogron (lub innych drobnych owoców np. truskawek)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka pestek słonecznika
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżka rodzynek
  • garść kwiatków mniszka

Sposób przygotowania:

  1. W rękawiczkach przekładamy pokrzywę do miski z wodą i pozostawiamy na kilka chwil, by ją przepłukać. Następnie listki siekamy i zalewamy oliwą oraz sokiem cytrynowym. Mieszamy i odstawiamy na parę minut. Dzięki temu pokrzywa przestanie parzyć.
  2. Owoce przekrawamy na połówki, a orzechy siekamy i dodajemy je do sałatki razem z pestkami, rodzynkami i mniszkiem.
Zobacz wideo Jak zrobić sałatkę owocową w dwie minuty? Potrzebuejsz jedynie krajalnicy do jajek!

Fani zachwyceni przepisem, ale... z pewną dozą ostrożności. Główne obawy to nie tylko parząca pokrzywa.

Pokrzywa z mniszkiem w jednym? Tego jeszcze nie znałam!
Jakoś nie mogę się zebrać na mniszka na surowo
To jest taki zestaw, który przyprawia mnie o dreszcze. Może kiedyś do niego dojrzeję.

Mniszek na surowo jeść można. Ba! Jest bardzo smaczny i przede wszystkim turbo zdrowy. Najlepiej skupić się na młodych roślinach - starsze są mniej smaczne i gorzkawe. Najlepsze są właśnie w maju, więc nie ma co się zastanawiać. Pamiętajcie tylko, by nie zrywać go przy drogach i miejscach, gdzie są narażone na zanieczyszczenia.

Tak samo, jak pokrzywę. Obawiacie się o poparzenia? Warto zbierać młode pokrzywy, które parzą mniej. Maj to na to dobry czas. Czerwcowe i późniejsze można zrywać w rękawiczkach i pozostawić na jakiś czas bez dostępu wody, by nieco zwiędły. To zniweluje właściwości parzące. Sprawdzi się również siekanie, zgniatanie lub blanszowanie (ale to wpłynie na ich formę). Przy starszych pokrzywach warto skupić się na górnych pędach. Więcej o pokrzywie:

Co jeszcze przygotować z pokrzywy? Sprawdźcie przepis od leśników z Lasów Państwowych:

Zjedlibyście w takiej formie pokrzywę i mniszek lekarski? Przepisy (dietetyczki oraz wspomniane wyżej) są naprawdę zachęcające.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.