Wśród wiosennych warzyw i ziół, na których zawieszamy oko znajdują się najczęściej rzodkiewki, rozmaite sałaty, szczypiorek, ogórki czy szparagi. O ile z wszystkimi tymi pysznościami można zrobić wspaniałe dania, o tyle często zapominamy, że o tej porze roku można pochylić się także nad innymi. Dosłownie pochylić, bo rosną pod nogami.
Wie o tym dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr, która na swoim Instagramie zamieściła ostatnio bardzo ciekawy przepis. Choć wiele osób wie i korzysta z dobrodziejstw natury, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na surowo można jeść także pokrzywę i mniszek lekarski. Przepisy zwykle uwzględniają je w formie gotowanej lub naparu albo nalewki.
Ta sałatka, to jest mój absolutny wiosenny hit! Nie spodziewałam się, że coś, co jest tak zdrowe, będzie także smaczne!
- napisała na swoim blogu dietetyczka. No to jak ją zrobić?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fani zachwyceni przepisem, ale... z pewną dozą ostrożności. Główne obawy to nie tylko parząca pokrzywa.
Pokrzywa z mniszkiem w jednym? Tego jeszcze nie znałam!
Jakoś nie mogę się zebrać na mniszka na surowo
To jest taki zestaw, który przyprawia mnie o dreszcze. Może kiedyś do niego dojrzeję.
Mniszek na surowo jeść można. Ba! Jest bardzo smaczny i przede wszystkim turbo zdrowy. Najlepiej skupić się na młodych roślinach - starsze są mniej smaczne i gorzkawe. Najlepsze są właśnie w maju, więc nie ma co się zastanawiać. Pamiętajcie tylko, by nie zrywać go przy drogach i miejscach, gdzie są narażone na zanieczyszczenia.
Tak samo, jak pokrzywę. Obawiacie się o poparzenia? Warto zbierać młode pokrzywy, które parzą mniej. Maj to na to dobry czas. Czerwcowe i późniejsze można zrywać w rękawiczkach i pozostawić na jakiś czas bez dostępu wody, by nieco zwiędły. To zniweluje właściwości parzące. Sprawdzi się również siekanie, zgniatanie lub blanszowanie (ale to wpłynie na ich formę). Przy starszych pokrzywach warto skupić się na górnych pędach. Więcej o pokrzywie:
Co jeszcze przygotować z pokrzywy? Sprawdźcie przepis od leśników z Lasów Państwowych:
Zjedlibyście w takiej formie pokrzywę i mniszek lekarski? Przepisy (dietetyczki oraz wspomniane wyżej) są naprawdę zachęcające.