Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]

Traktowana jak zbędny chwast albo największy wróg dzieciństwa. Pokrzywa ma niezbyt dobrą opinię, a szkoda! Warto się nad nią pochylić, ale nie po to, by się jej pozbyć.

Czas na pokrzywę

Pokrzywa to roślina traktowana bardzo po macoszemu. W zasadzie to dziwne, bo jej właściwości znane i doceniane są od lat. Dziś piszemy właśnie o nich, a także o tym, co z niej zrobić i jak pozbawić właściwości parzących. Dlaczego teraz? Właśnie zaczyna się ten czas, gdy w ogródkach, lasach i na polanach można już się za nią rozglądać. Przypominają o tym także leśnicy z Lasów Państwowych w niedawnym poście na Facebooku.

Pokrzywa - właściwości lecznicze

Pokrzywa jest ziołem bogatym w multum składników odżywczych. Zawiera dużo witaminy A, C, K oraz tych z grupy B, a także makro- i mikroskładników, jak magnez, fosfor, potas, krzem, wapń, żelazo oraz sód. Co to oznacza w praktyce? O korzyściach płynących z jej spożywania można pisać naprawdę wiele. Obniża poziom cukru, działa przeciwzapalnie, wspiera pracę stawów oraz układu moczowego - jako dodatkowe wsparcie przy rozmaitych infekcjach tego układu polecana jest właśnie pokrzywa. Na co jeszcze pomaga? Chyba najbardziej znanym zastosowaniem zdrowotnym tego zioła jest oczyszczanie organizmu.

Zobacz wideo Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym - idealne na majówkę

Pokrzywa - kiedy zbierać?

Zioło to działa najlepiej, gdy mamy do czynienia z młodymi liśćmi i pędami, które zbierzemy jeszcze przed zakwitnięciem. Czyli kiedy? Właśnie teraz. Zioło to rozwija się od końca marca i najlepiej zbierać je do końca maja.

Gdzie jej szukać? Pokrzywa jest bardzo pospolitą rośliną i nietrudno znaleźć ją przy drodze, w lasach i na łąkach. Nie wszędzie jednak warto ją zbierać. Unikajmy przydroży i miejsc w pobliżu fabryk czy wysypisk śmieci. Jak wiele innych roślin, także pokrzywa łatwo wchłania toksyny zarówno w powietrza, jak i gleby. Najlepiej zbiorów dokonywać na skrajach lasów czy na polanach usytuowanych z dala od dróg albo we własnych ogródkach.

Zbieramy ją w rękawiczkach, ponieważ liście mogą nas poparzyć. Najlepiej wkładać ją do koszyka czy przewiewnej materiałowej torby - niefoliowej, ponieważ zwiędnie i może zacząć puszczać soki, a tych chcemy zachować jak najwięcej.

Pokrzywa - jak pić?

Pokrzywę najczęściej wykorzystuje się do naparów oraz soków. Jak przygotować taki sok? Najprostszy przepis podali leśnicy w poście:

Najłatwiej sok z pokrzywy wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej, wystarczy świeżo zebrane pędy i liście przepuścić przez ślimaki takiej wyciskarki i mamy świeży pokrzywowy sok. Spożywamy go od razu, tylko świeży odda nam pełnię zdrowotnych właściwości.

Taki sok smakuje bardzo roślinne, "trawiaście". Jeśli mieliście okazję pić inne tego typu napoje, sok z pokrzywy was nie zaskoczy. Jeżeli jednak nie jesteście fanami takich smaków, do soku można dodać inne warzywa lub owoce. Świetnie smakować będzie w połączeniu z czymś słodkim, na przykład ananasem oraz kwaśnym - cytryną lub limonką. Do czego jeszcze przyda się pokrzywa? Herbata to także bardzo popularne zastosowanie. Wrzątkiem można zalać zarówno świeże, jak i suszone liście pokrzywy. Roślinę tę wykorzystuje się też do potraw, na przykład sałatek czy zup. Poniżej znajdziecie kilka przepisów:

Okoń w pokrzywach

Chłodnik szczawiowo-pokrzywowy z jajkiem

Jak zneutralizować pokrzywę, by nie parzyła?

Spożywanie pokrzywy szczególnie na surowo wzbudza zrozumiałą wątpliwość. Czy nas nie poparzy? Jedzona bezpośrednio po zerwaniu zapewne tak. Jednak da się pozbawić jej tej nieprzyjemnej właściwości - wystarczy ją ugnieść, pozwolić zwiędnąć lub krótko zblanszować. Przygotowanie soku w wyciskarce rozciera liście, dlatego pokrzywa nie parzy. Pokrzywę można też ususzyć, dzięki czemu straci właściwości parzące, a także posłuży nam przez długie miesiące. 

Więcej o: