Zupa z pokrzywy- sprawdź, jak przygotować zielone dobro

Zupa z pokrzywy to witaminowa bombka, która pomaga w budowie odporności oraz wpływa korzystnie na urodę. Jak przygotować zieloną zupę krok po kroku? Sprawdzamy.

Zupa pokrzywowa- dlaczego warto spróbować? 

Pokrzywa to naturalny antybiotyk, wykazuje właściwości wzmacniające, pobudzające i przeciwzapalne. Co więcej, pokrzywa zawiera w sobie całe bogactwo witamin: B1, E, K i C oraz minerały takie jak: wapń, krzem,  fosfor,  czy żelazo. Zupa pokrzywowa to nie tylko oryginalny pomysł na pierwsze danie, ale też prawdziwy eliksir, który zadba o urodę. Interesuje Cię prosty i sprawdzony przepis na zupę z pokrzywy? Więcej na ten temat piszemy w dalszej części artykułu. 

Przepis na zupę z pokrzywy- kiedy i skąd wziąć pokrzywę? 

Najzdrowsze w pokrzywie są młode listki, roślinę należy zrywać do momentu kwitnienia. Idealne miesiące na zielone zbiory pokrzywy to kwiecień i maj. Do zrywania pokrzywy warto się odpowiednio przygotować, ochronne rękawice oraz nożyczki będą niezbędne. Pokrzywy nie zrywamy w miejscach narażonych na dużą ilość zanieczyszczeń. Do spożycia nie nadają się rośliny, które rosną przy drogach, czy na miejskich osiedlach. Na pokrzywę najlepiej jest zapolować na terenach dzikich bez bezpośredniego dojazdu. Przepis na zupę z pokrzywy wymaga też odpowiedniego przygotowania. Więcej na ten temat przeczytasz poniżej. 

Jak zrobić zupę z pokrzyw-liście świeże, czy suszone?

Do przygotowania zupy z pokrzywy można wykorzystać zarówno świeżo zebrane młode pędy, liście pokrzywy jak i ususzoną roślinę. Podobnie jak w przypadku innych składników najlepiej będzie, gdy pokrzywa będzie świeża. Jak zrobić zupę z pokrzyw? Poniżej prezentujemy listę składników.

Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej żółtej: jak ją ugotować?

Zupa z pokrzywy: składniki- co przygotować? 

Oprócz zielonych liści warto do zupy dodać tradycyjne warzywa, które sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca i zdrowa. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki do przygotowania zupy z pokrzywy.

Zobacz wideo Zobacz też 3 pomysły na super proste zupy

Zupa z pokrzywy krok po kroku- co kupić? 

Zanim przejdziemy do gotowania, warto sprawdzić, które składniki mamy w domu, a po które trzeba będzie się wybrać do sklepu. Zupę z pokrzywy przygotowujemy krok po kroku według przepisu. Pierwszy krok to zakupy, oto lista składników:

  • 4 garście świeżych liści pokrzywy oraz łodyga
  • 1 por
  • 4 ziemniaki 
  • cebula
  • sól morska 
  • czarny pieprz 
  • 2 marchewki 
  • pietruszka z natką 
  • pół bulwy selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • lubczyk
  • śmietana 
  • koper, pietruszka do posypania

Zupa z pokrzywy: przepis. Jak zrobić zupę? 

Oto sprawdzony przepis na zupę z pokrzywy:

  1. Łodygę pokrzywy kroimy, siekamy też cebulę czosnek i pora. Następnie kroimy ziemniaki i marchewkę.
  2. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego pora, cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę i podsmażamy.
  3. Następnie należy dodać seler i zalać wszystkie składniki wodą. Dodajemy też sól i gałkę muszkatołową plus pieprz i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodajemy lubczyk i liście pokrzywy, całość ponownie gotujemy przez 15 minut.
  4. Do zupy można dodać śmietanę oraz świeże posiekane zioła. 

Zobacz też: Aromatyczna zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem - przepis na pyszne danie na obiad

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.