Pokrzywa to naturalny antybiotyk, wykazuje właściwości wzmacniające, pobudzające i przeciwzapalne. Co więcej, pokrzywa zawiera w sobie całe bogactwo witamin: B1, E, K i C oraz minerały takie jak: wapń, krzem, fosfor, czy żelazo. Zupa pokrzywowa to nie tylko oryginalny pomysł na pierwsze danie, ale też prawdziwy eliksir, który zadba o urodę. Interesuje Cię prosty i sprawdzony przepis na zupę z pokrzywy? Więcej na ten temat piszemy w dalszej części artykułu.
Najzdrowsze w pokrzywie są młode listki, roślinę należy zrywać do momentu kwitnienia. Idealne miesiące na zielone zbiory pokrzywy to kwiecień i maj. Do zrywania pokrzywy warto się odpowiednio przygotować, ochronne rękawice oraz nożyczki będą niezbędne. Pokrzywy nie zrywamy w miejscach narażonych na dużą ilość zanieczyszczeń. Do spożycia nie nadają się rośliny, które rosną przy drogach, czy na miejskich osiedlach. Na pokrzywę najlepiej jest zapolować na terenach dzikich bez bezpośredniego dojazdu. Przepis na zupę z pokrzywy wymaga też odpowiedniego przygotowania. Więcej na ten temat przeczytasz poniżej.
Do przygotowania zupy z pokrzywy można wykorzystać zarówno świeżo zebrane młode pędy, liście pokrzywy jak i ususzoną roślinę. Podobnie jak w przypadku innych składników najlepiej będzie, gdy pokrzywa będzie świeża. Jak zrobić zupę z pokrzyw? Poniżej prezentujemy listę składników.
Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej żółtej: jak ją ugotować?
Oprócz zielonych liści warto do zupy dodać tradycyjne warzywa, które sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca i zdrowa. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki do przygotowania zupy z pokrzywy.
Zanim przejdziemy do gotowania, warto sprawdzić, które składniki mamy w domu, a po które trzeba będzie się wybrać do sklepu. Zupę z pokrzywy przygotowujemy krok po kroku według przepisu. Pierwszy krok to zakupy, oto lista składników:
Oto sprawdzony przepis na zupę z pokrzywy:
Zobacz też: Aromatyczna zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem - przepis na pyszne danie na obiad