Nowalijki- sprawdź, dlaczego to samo zdrowie

Nowalijki to prawdziwa bomba witaminowa. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i wzmacniają odporność. Chcesz wiedzieć więcej na temat niezwykłych właściwości nowalijek? Sprawdź z nami wiosenną listę zakupów.

Nowalijki: co to jest i kiedy zaczyna się sezon? 

Czym są nowalijki? To po prostu młode warzywa, które w sprzedaży pojawiają się właśnie wiosną. Sezon na nowalijki szklarniowe w Polsce zaczyna się w marcu i kończy w okolicach czerwca. Nowalijki-warzywa, które rosną na polu, pojawiają się na przełomie maja i czerwca. 

Nowalijki
Nowalijki Emilia_Baczynska, pixabay

Nowalijki: jakie warzywa zaliczamy do tej grupy? 

Do nowalijek zaliczamy warzywa, które najczęściej pojawiają się na kanapkach i w wiosennych sałatkach. Jakie warzywa zaliczamy do nowalijek i jakie witaminy się w nich kryją? Szczegóły poniżej: 

Nowalijki wiosenne- Lista 

Poniżej prezentujemy listę najbardziej popularnych nowalijek wiosennych oraz ich niezwykłe właściwości. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po młode i świeże warzywa. 

Sałata- to warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, co przekłada się na mniejsze wchłanianie cukrów i tłuszczów. Sałata to też źródło wielu witamin: żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B, C i E

Wiosenna rzodkiewka- bogata jest w witaminy i minerały. A, C oraz z grupy B, a także żelazo. Rzodkiewka pobudza trawienie i wspiera pracę wątroby. 

Nowalijki wiosenne: pomidory-  zawierają likopen, czyli organiczny związek chemiczny, który wykazuje działanie przeciwutleniające. Pomidory w diecie zmniejszają ryzyko zawału serca, wspierają też trawienie i wzmacniają odporność. 

Zobacz wideo Nowalijki nie tylko surowe. Sałatka z pieczonymi rzodkiewkami!

Młoda marchewka- to źródło witamin takich jak: B1, B2, C, D, E, wapń, magnez, fosfor, miedź, potas oraz jod. Młoda marchewka jest też ważnym źródłem antyoksydantów. Marchewka w diecie poprawia stan cery, zapobiega powstawaniu nowotworów i jest dodatkową ochroną przed chorobami serca. 

Świeże ogórki- wykazują działanie moczopędne, pomagają więc usunąć nadmiar wody z organizmu. Zmniejszają obrzęki. Ogórek dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i wspiera metabolizm. Działa też przeciwzapalnie.  

Nowalijki: wiosenne szczypiorek- to ważne źródło witaminy C, która odpowiada za odporność. Obecna w nim witamina A oraz foliany wspierają układ nerwowy. Szczypiorek to także ważne źródło żelaza, magnezu oraz miedzi. 

Świąteczna rzeżucha- przyśpiesza metabolizm i wzmacnia apetyt. Pozwala też na szybszą przemianę materii.

Wiosenna nać pietruszki- jest moczopędna i pomaga w oczyszczaniu organizmu. Poprawia trawienie i wspiera organizm w problemach jelitowych. 

Nowalijki: cebulka dymka- to ważne źródło witaminy C i substancji bakteriobójczych. Cebulka dymka nazywana jest naturalnym antybiotykiem. 

Zobacz też: Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę dymkę?

Więcej o: