Sałatka wiosenna to danie przyrządzane z warzyw, które po zimowej posusze coraz częściej pojawiają w sklepach i straganach. Wykorzystanie nowalijek w kuchni działa nie tylko na kubki smakowe i organizmy, które tęsknią za zastrzykiem witaminowym, ale też na doznania wizualne. Bowiem kolorowe kompozycje od razu poprawiają humor i dodają więcej energii. Do takiej sałatki można dodawać dowolne warzywa, w zależności od tego, na jakie macie ochotę. Mogą to być pomidory, ogórki, szczypiorek, różne rodzaje sałat, kalarepa czy rzodkiewki.
My proponujemy zestawienie szparagów, rzodkiewki, szpinaku i zielonego groszku, a do tego kilka dodatków. Taką wiosenną sałatkę przyrządza się bardzo szybko, a efekt wygląda i smakuje wyśmienicie. Zresztą nie musicie wierzyć nam na słowo, sprawdźcie sami.
Taka wiosenna sałatka jest znakomitą propozycją na śniadanie, lunch lub kolację. Zawiera same świeże warzywa, a do tego ser i orzechy, które sprawią, że będziecie czuć nasycenie jeszcze przez kilka godzin. Jeśli chcecie, aby była bardziej treściwa, warto dodać do niej kawałki ugotowanych na twardo jajek, kilka plasterków szynki parmeńskiej lub grillowanego kurczaka. W wersji z mięsem, będzie mogła stanowić świetną alternatywę dla dań obiadowych. Taka sałatkę warto zapakować do pudełka lunchowego i zjeść w pracy lub w szkole. Jak widzicie, sałatka wiosenna jest daniem wszechstronnym, zatem przygotujcie ją i jedzcie na śniadanie, obiad czy kolację. Smacznego!
Zobacz również: