Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem – proste i smaczne danie
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to potrawa, którą możemy szybko przygotować i cieszyć się nią przez kilka kolejnych dni. Niektórzy mówią, że podgrzewana zyskuje jeszcze więcej smaku. Oto nasz przepis na młodą kapustę z koperkiem i boczkiem:
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 30 – 50 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka mąki
- spory pęczek koperku
- sól
- cukier
- świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: łyżka smalcu ze skwarkami
Przepis w 8 prostych krokach:
- Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i akcesoria, dzięki temu przygotujesz młodą kapustę z koperkiem i boczkiem szybko i sprawnie. Młodą kapustę obieramy z górnych liści, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i siekamy ostrym nożem na drobne kawałki. Jeśli masz w domu szatkownicę, to możesz jej użyć – będzie na pewno dużo szybciej.
- Poszatkowaną kapustę wkładamy do sporego garnka i wlewamy do niej szklankę gorącej wody. Dodajemy sól i cukier – po pół łyżeczki każdego składnika. Zaczynamy podgrzewać kapustę tak, by gotowała się na małym ogniu.
- W międzyczasie boczek kroimy w kostkę – bardziej lub mniej drobną – zależy od twoich upodobań.
- Obieramy i myjemy cebulę pod bieżącą wodą (użyj jak najbardziej zimnej wody, dzięki temu trikowi nie będą szczypać Cię oczy przy krojeniu, ponieważ drażniące substancje nie będą się szybko uwalniać) a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Chwytamy sporą patelnię i wrzucamy na nią pokrojony boczek. Czekamy kilka chwil aż tłuszcz z mięsa zacznie się wytapiać i dodajemy posiekaną cebulę. Całość smażymy aż cebula się zeszkli a boczek zarumieni. Jeśli Twój boczek był chudy i uważasz, że wytopiło się z niego za mało tłuszczu, to jest moment, kiedy możesz dodać na patelnię smalec ze skwarkami, który podkręci smak (choć zwiększy również kaloryczność dania, musisz wyważyć dobrze proporcje).
- Gotowy boczek z cebulą przekładamy do garnka z kapustą, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej pół godziny. Pamiętaj, żeby przykryć garnek przykrywką.
- Kiedy czas gotowania się kapusty będzie dobiegał końca, do szklanki wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej z odrobiną soli i dodajemy łyżkę naszego wywaru kapuścianego. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jeszcze trochę wywaru, mieszamy i dolewamy do garnka.
- Na koniec myjemy i siekamy koperek, dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagotowujemy i młoda kapusta z koperkiem i boczkiem gotowa! Smacznego!
Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą
Moda kapusta z koperkiem i kiełbasą to opcja dla tych, którzy od boczku wolą po prostu kiełbasę. Przepis na to danie w zasadzie nie różni się od poprzedniego: boczek po prostu zastąp kiełbasą. Spójrz na krok 5: kroisz kiełbasę na małe talarki, podsmażasz na patelni, a potem robisz dokładnie to samo co w wersji z boczkiem. Gotowe!
Młoda kapusta zasmażana – wiosna na talerzu
Młoda kapusta zasmażana to bułka z masłem! Jak ją zrobić?
Składniki:
- 1 główka młodej, zielonej kapusty
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 białe cebule
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki
- 12 łyżek śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- łyżeczka kminku
- 2-3 liście laurowe
- duży pęczek koperku
- opcjonalnie: marchewka
Przepis:
Przygotowanie jest takie samo jak w przypadku kapusty z boczkiem, pomijamy tylko mięso a do kapusty dodajemy kminek i liście laurowy dla podbicia walorów smakowych. Śmietanę wlewamy na sam koniec. Jeśli zależy Ci na daniu mniej kalorycznym śmietanę możesz pominąć a zamiast niej dodać np. startą marchewkę, która doda daniu słodyczy.
Zobacz wideo A może pęczotto z młodą kapustą?
Sposób na młodą kapustę – jaka najlepsza?
Sposób na młodą kapustę – z boczkiem, z kiełbasą czy może młoda kapusta zasmażana? Wszystko zależy od tego co lubisz i jak bardzo zwracasz uwagę na dietetyczność dania. Najważniejsze, żeby wybierać warzywa dobrej jakości od sprawdzonego dostawcy, wtedy na pewno będą pełne smaku i witamin. Młoda kapusta to zdrowe danie, więc korzystaj z obfitości wiosennych zbiorów i gotuj w każdej wersji!