Młoda kapusta z koperkiem. Lepsza z boczkiem czy z kiełbasą?

Młoda kapusta z koperkiem. Lepsza z boczkiem czy z kiełbasą? Dla każdego odpowiedź będzie inna. Jedno jest pewne: młoda kapusta to pozycja obowiązkowa na naszych wiosennych stołach!

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem – proste i smaczne danie

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to potrawa, którą możemy szybko przygotować i cieszyć się nią przez kilka kolejnych dni. Niektórzy mówią, że podgrzewana zyskuje jeszcze więcej smaku. Oto nasz przepis na młodą kapustę z koperkiem i boczkiem:

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 30 – 50 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • spory pęczek koperku
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: łyżka smalcu ze skwarkami

Przepis w 8 prostych krokach:

  1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i akcesoria, dzięki temu przygotujesz młodą kapustę z koperkiem i boczkiem szybko i sprawnie. Młodą kapustę obieramy z górnych liści, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i siekamy ostrym nożem na drobne kawałki. Jeśli masz w domu szatkownicę, to możesz jej użyć – będzie na pewno dużo szybciej.
  2. Poszatkowaną kapustę wkładamy do sporego garnka i wlewamy do niej szklankę gorącej wody. Dodajemy sól i cukier – po pół łyżeczki każdego składnika. Zaczynamy podgrzewać kapustę tak, by gotowała się na małym ogniu.
  3. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę – bardziej lub mniej drobną – zależy od twoich upodobań.
  4. Obieramy i myjemy cebulę pod bieżącą wodą (użyj jak najbardziej zimnej wody, dzięki temu trikowi nie będą szczypać Cię oczy przy krojeniu, ponieważ drażniące substancje nie będą się szybko uwalniać) a następnie kroimy w drobną kostkę.
  5. Chwytamy sporą patelnię i wrzucamy na nią pokrojony boczek. Czekamy kilka chwil aż tłuszcz z mięsa zacznie się wytapiać i dodajemy posiekaną cebulę. Całość smażymy aż cebula się zeszkli a boczek zarumieni. Jeśli Twój boczek był chudy i uważasz, że wytopiło się z niego za mało tłuszczu, to jest moment, kiedy możesz dodać na patelnię smalec ze skwarkami, który podkręci smak (choć zwiększy również kaloryczność dania, musisz wyważyć dobrze proporcje).
  6. Gotowy boczek z cebulą przekładamy do garnka z kapustą, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej pół godziny. Pamiętaj, żeby przykryć garnek przykrywką.
  7. Kiedy czas gotowania się kapusty będzie dobiegał końca, do szklanki wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej z odrobiną soli i dodajemy łyżkę naszego wywaru kapuścianego. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jeszcze trochę wywaru, mieszamy i dolewamy do garnka.
  8. Na koniec myjemy i siekamy koperek, dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagotowujemy i młoda kapusta z koperkiem i boczkiem gotowa! Smacznego!

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

Moda kapusta z koperkiem i kiełbasą to opcja dla tych, którzy od boczku wolą po prostu kiełbasę. Przepis na to danie w zasadzie nie różni się od poprzedniego: boczek po prostu zastąp kiełbasą. Spójrz na krok 5: kroisz kiełbasę na małe talarki, podsmażasz na patelni, a potem robisz dokładnie to samo co w wersji z boczkiem. Gotowe!

Młoda kapusta zasmażana – wiosna na talerzu

Młoda kapusta zasmażana to bułka z masłem! Jak ją zrobić?

Składniki:

  • 1 główka młodej, zielonej kapusty
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 białe cebule
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 12 łyżek śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka kminku
  • 2-3 liście laurowe
  • duży pęczek koperku
  • opcjonalnie: marchewka

Przepis:

Przygotowanie jest takie samo jak w przypadku kapusty z boczkiem, pomijamy tylko mięso a do kapusty dodajemy kminek i liście laurowy dla podbicia walorów smakowych. Śmietanę wlewamy na sam koniec. Jeśli zależy Ci na daniu mniej kalorycznym śmietanę możesz pominąć a zamiast niej dodać np. startą marchewkę, która doda daniu słodyczy.

Zobacz wideo A może pęczotto z młodą kapustą?

Sposób na młodą kapustę – jaka najlepsza?

Sposób na młodą kapustę – z boczkiem, z kiełbasą czy może młoda kapusta zasmażana? Wszystko zależy od tego co lubisz i jak bardzo zwracasz uwagę na dietetyczność dania. Najważniejsze, żeby wybierać warzywa dobrej jakości od sprawdzonego dostawcy, wtedy na pewno będą pełne smaku i witamin. Młoda kapusta to zdrowe danie, więc korzystaj z obfitości wiosennych zbiorów i gotuj w każdej wersji!