Surówka z młodej kapusty. Przepis na prosty dodatek do niedzielnego obiadu

Idealna w towarzystwie schabowego na talerzu. Idealna w kebabie. Idealna na grilla. Taka jest surówka z młodej kapusty. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu. Potrzeba jedynie kilku składników, które są dostępne w każdym sklepie. Dlatego wszyscy ją kochają. Surówka ze świeżej kapusty, wykonana zgodnie z naszym przepisem, to coś, co powinno znaleźć się na waszym stole.

Surówka z młodej kapusty

Lato to zdecydowanie najlepszy sezon dla młodej kapusty. Mimo tego, że w sklepach i na straganach główki pojawiają się dużo wcześniej, to tak naprawdę pomiędzy czerwcem a wrześniem możemy zakosztować ich smaku w najlepszej odsłonie. Nieprzypadkowo najsłynniejszym letnim przysmakiem w nadbałtyckich miejscowościach jest właśnie ta surówka podana ze smażoną rybą i frytkami.

Pyszny, świeży smak surówki z młodej kapusty zawdzięczamy sezonowym składnikom, takim jak marchewka czy świeże zioła. Samo przygotowanie jest banalnie proste, szybkie i tanie, bo potrzebujemy minimalnej ilości produktów, które są dostępne dosłownie w każdym warzywniaku.

Z użyciem białej kapusty możemy stworzyć niezliczone kombinacje surówek. My przedstawiamy własną propozycję. Jesteśmy pewni, że dzięki naszemu klasycznemu przepisowi surówka z młodej kapusty z koperkiem stanie się pewniakiem na waszych stołach.

Surówka ze świeżej kapusty - składniki:

  • 1/2 główki białej, młodej kapusty
  • duża marchewka
  • świeży koperek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej
  • duża szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz

Surówka ze świeżej kapusty - krok po kroku:

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, które są często uszkodzone. Następnie warzywo szatkujemy lub bardzo drobno kroimy.
  2. Przekładamy do większej miski i dodajemy sól oraz sok z cytryny. Całość mieszamy dłońmi, lekko zgniatając liście. W ten sposób kapusta puści soki i stanie się delikatniejsza. Odstawiamy miskę na 10-20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy resztę składników naszej surówki.
  4. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  5. Umyty i osuszony koperek drobno siekamy.
  6. Łączymy marchewkę i koperek z naszą kapustą. Następnie dodajemy dwie łyżki oliwy (lub więcej, jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy.
  7. Możemy też dodać odrobinę cukru lub octu jeśli wolimy nieco podrasować smak naszej surówki z młodej kapusty.
  8. Gotowe. Teraz możecie chrupać surówkę do woli.

Z czym zrobić surówkę ze świeżej kapusty?

Poza klasycznymi składnikami, które zaproponowaliśmy, warto dodać też inne warzywa, na przykład drobno posiekanego pora, startą cebulkę lub ogórek. Świetnie będzie pasować również jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Koperek możemy zamienić na zioła prowansalskie, suszoną bazylię lub posiekane, świeże listki mięty - wtedy nasza surówka zyska nadzwyczajną, letnią świeżość. Jeśli zamiast oliwy dodamy do surówki majonez, nadamy jej specyficznego smaku colesława.

Do czego surówka ze świeżej kapusty?

Surówka z młodej kapusty doskonale dogaduje się z rybami. Podana na przykład ze smażoną rybą z naszego przepisu i pieczonymi frytkami będzie przyjemnie chrupiącym dodatkiem. Jeśli wolimy klimaty grillowe, możemy podać ją do karkówki lub szaszłyków z kurczaka. To nie sezon na takie imprezy? Zawińmy naszą surówkę wraz z opieczonym kurczakiem w placek tortilli. Taki kebab to gwarantowane zwycięstwo nad głodem i duża przyjemność jedzenia.

Surówka z młodej kapusty

Dzięki naszemu prostemu przepisowi możecie szybko i bezboleśnie wykonać surówkę samodzielnie we własnym domu. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ją podacie, na pewno będzie miała specjalne miejsce w sercach waszych najbliższych i będą czekali z utęsknieniem, by znów jej spróbować. Zachęcamy was do przygotowania surówki ze świeżej kapusty według naszego przepisu. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA