Lato to zdecydowanie najlepszy sezon dla młodej kapusty. Mimo tego, że w sklepach i na straganach główki pojawiają się dużo wcześniej, to tak naprawdę pomiędzy czerwcem a wrześniem możemy zakosztować ich smaku w najlepszej odsłonie. Nieprzypadkowo najsłynniejszym letnim przysmakiem w nadbałtyckich miejscowościach jest właśnie ta surówka podana ze smażoną rybą i frytkami.
Pyszny, świeży smak surówki z młodej kapusty zawdzięczamy sezonowym składnikom, takim jak marchewka czy świeże zioła. Samo przygotowanie jest banalnie proste, szybkie i tanie, bo potrzebujemy minimalnej ilości produktów, które są dostępne dosłownie w każdym warzywniaku.
Z użyciem białej kapusty możemy stworzyć niezliczone kombinacje surówek. My przedstawiamy własną propozycję. Jesteśmy pewni, że dzięki naszemu klasycznemu przepisowi surówka z młodej kapusty z koperkiem stanie się pewniakiem na waszych stołach.
Poza klasycznymi składnikami, które zaproponowaliśmy, warto dodać też inne warzywa, na przykład drobno posiekanego pora, startą cebulkę lub ogórek. Świetnie będzie pasować również jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Koperek możemy zamienić na zioła prowansalskie, suszoną bazylię lub posiekane, świeże listki mięty - wtedy nasza surówka zyska nadzwyczajną, letnią świeżość. Jeśli zamiast oliwy dodamy do surówki majonez, nadamy jej specyficznego smaku colesława.
Surówka z młodej kapusty doskonale dogaduje się z rybami. Podana na przykład ze smażoną rybą z naszego przepisu i pieczonymi frytkami będzie przyjemnie chrupiącym dodatkiem. Jeśli wolimy klimaty grillowe, możemy podać ją do karkówki lub szaszłyków z kurczaka. To nie sezon na takie imprezy? Zawińmy naszą surówkę wraz z opieczonym kurczakiem w placek tortilli. Taki kebab to gwarantowane zwycięstwo nad głodem i duża przyjemność jedzenia.
Dzięki naszemu prostemu przepisowi możecie szybko i bezboleśnie wykonać surówkę samodzielnie we własnym domu. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ją podacie, na pewno będzie miała specjalne miejsce w sercach waszych najbliższych i będą czekali z utęsknieniem, by znów jej spróbować. Zachęcamy was do przygotowania surówki ze świeżej kapusty według naszego przepisu. Smacznego!
Zobacz również: