Wspomnij ostatni wyjazd w góry. Jak? Przygotuj wspaniałą kwaśnicę [PRZEPIS]

Kwaśnica jest tradycyjną potrawą kuchni góralskiej, którą można dostać w większości tamtejszych restauracji, jadłodajni i schronisk. Chcecie przyrządzić ją samodzielnie? Sprawdźcie przepis. Podpowiadamy, jak zrobić kwaśnicę.

Urlop w górach to dla wielu osób nie tylko piesze wędrówki lub szaleństwo na nartach, ale także pyszna kuchnia. Jedną z najsmaczniejszych potraw rodem z kuchni góralskiej jest kwaśnica. Tę doskonałą, wspaniale rozgrzewającą zupę możecie zrobić w domu, nawet jeśli od południa Polski dzielą was długie kilometry. Sprawdźcie nasz przepis na kwaśnicę.

Kwaśnica – przepis

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 400 g surowych żeberek wieprzowych,
  • 250 g wędzonych żeberek wieprzowych,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 3 suszone borowiki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 l wody

Jak ugotować kwaśnicę?

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 20 minut. Żeberka kroimy na mniejsze porcje (po 1-2 żebra) i wkładamy do dużego garnka, zalewamy je wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez około 40 minut. W międzyczasie namoczone grzyby odsączamy z namiaru wody, kroimy w paseczki i dodajemy do zupy (wodę po moczeniu również można do niej wlać). Po ugotowaniu mięsa zdejmujemy szumowiny.

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce (jeśli nie chcecie ich dodatku w zupie, można też je po prostu wrzucić w całości), a cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 minut).

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, również dodajemy do kwaśnicy. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku (warto go zachować – jeśli kwaśnica będzie za mało kwaśna, dolejemy go z powrotem) i szatkujemy. Następnie wrzucamy ją do zupy, wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 15-20 minut. Zupę doprawiamy majerankiem, posiekanym drobno czosnkiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco.

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kiszona kapusta

Góralska kwaśnica – jak ją zrobić, aby była naprawdę pyszna?

  • Pamiętaj o dobrej kapuście: kup kapustę kiszoną (a nie zakwaszaną octem) i spróbuj jej przed użyciem – jeśli będzie zbyt kwaśna, przepłucz ją pod wodą. Pamiętaj jednak, że prawdziwa kwaśnica musi być naprawdę kwaśna,
  • zwróć także uwagę na wędzonkę, musi być rzeczywiście wędzonym mięsem, a nie poddanym sztucznemu procesowi wędzenia. Jeśli dodajesz kiełbasę, również zwróć uwagę na jej jakość,
  • przygotuj pyszne dodatki do kwaśnicy – można ją podawać z pajdą świeżego chleba na zakwasie, z plackami ziemniaczanymi lub góralskimi moskolami,
  • możesz nie dodawać do zupy krojonych ziemniaków, ale ugotować je osobno, utłuc, okrasić skwarkami i w takiej formie – po swojsku - podawać z kwaśnicą,
  • zamiast żeberek możesz zrobić zupę na golonce, zaś obok boczku dobrym dodatkiem jest dobra wędzona kiełbasa.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.