Przepisy na kiszonki z różnych części świata. W końcu kisić można nie tylko ogórki [PRZEPISY]
Macie ochotę na kiszonki, ale ogórki i zwykła kapusta wam się przejadły? Czas na coś nowego. Mamy dziś dla was przepisy na kiszonki z różnych części świata – z Ukrainy, Japonii i Korei. Poeksperymentujmy – sprawdźcie nasze przepisy.
Kiszonki z Ukrainy – kiszone pomidory (przepis)
kiszone pomidory fot. rootstock / shutterstock.com
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- kawałek chrzanu,
- główka czosnku,
- 2 baldachy kopru razem z łodyżką,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 10 ziaren pieprzu,
- 5 liści laurowych,
- 1,5 litra wody,
- 2 łyżki soli
Wskazówka: Do kiszenia najlepiej wybrać niewielkie, jędrne pomidory, najlepiej lekko podłużnego kształtu.
Jak zrobić pomidory kiszone po ukraińsku?
Pomidory dokładnie myjemy i usuwamy ich szypułki. Do umytych, wyparzonych słoików wkładamy kawałek chrzanu, trochę czosnku, liść laurowy, ziarna pieprzu, a także koper. Następnie w słoikach ciasno upychamy pomidory (uważamy, aby ich nie zgnieść!). Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli i studzimy. Gdy będzie tylko lekko ciepła, wlewamy ją do słoików z pomidorami. Zakręcamy mocno słoiki i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie odstawiamy je w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej tydzień. Kiszone pomidory można wykorzystać jako dodatek do wędlin lub ryb, zrobić z nich pastę do kanapek lub ugotować kwaśną pomidorówkę.
Kiszonki z Japonii – kiszona biała rzodkiew (przepis)
kiszona biała rzodkiew fot. jreika / shutterstock.com
Składniki:
- 1 kg białej rzodkwi,
- 1 l wody,
- 2 łyżki soli,
- kawałek imbiru
Jak zrobić kiszoną rzodkiew japońską?
Rzodkiew obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki (warto użyć do tego krajalnicy). Kawałek imbiru również obieramy, a następnie kroimy w słupki. Wodę zagotowujemy z dwiema łyżkami soli i studzimy. Do słoików wkładamy ciasno rzodkiew i kawałki imbiru, a następnie zalewamy roztworem wody z solą. Słoiki zakręcamy i trzymamy przez trzy dni w ciepłym miejscu. Następnie wstawiamy do lodówki na 5-7 dni. Po tym czasie kiszona rzodkiew jest gotowa, ale z każdym dniem coraz bardziej nabiera mocy i jest smaczniejsza.
Kiszonki z Korei – kimchi (przepis)
Kimchi Fot. Shutterstock/casanisa
Składniki:
- 2 kg kapusty pekińskiej,
- 2 duże marchewki,
- 150 g białej rzodkwi,
- główka czosnku,
- 70 g papryki gochugaru w proszku lub zwykłego chilli,
- 50 g imbiru,
- 30 g cukru,
- 200 ml sosu rybnego lub sojowego,
- 70 g mąki ryżowej,
- 500 ml wody,
- sól
Jak zrobić kimchi?
Kapustę pekińską myjemy, usuwamy wierzchnie liście, osuszamy i odkrawamy białą końcówkę. Następnie kroimy w kwadraty o wymiarach około 4 na 4 cm. Zalewamy ją wodą, odsączamy i solimy. Co 30 minut mieszamy i obracamy kawałki kapusty, marynujemy, aż zmiękną (około 90 minut). Po tym czasie ponownie płuczemy kapustę pod wodą.
Marchewkę i rzodkiew obieramy, kroimy w słupki, a wydobyty z łupin czosnek kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Mąkę ryżową mieszamy z wodą i zagotowujemy. Dodajemy do niej cukier, łączymy i gotujemy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a wtedy dodajemy imbir, sos rybny i paprykę w proszku. Dokładnie mieszamy.
Kapustę i pokrojone warzywa wrzucamy do dużej miski, a następnie dodajemy pastę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami – należy użyć rękawiczek!), tak, aby każdy kawałek pokryty był pastą. Następnie wszystko przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i przykrywamy je. Przez dwa dni trzymamy w temperaturze pokojowej, następnie zakręcamy słoiki i wstawiamy do lodówki. Kimchi jest gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie