Żeberka są bardzo smaczną i prostą w przygotowaniu potrawą, jednak trzeba pamiętać o kilku zabiegach, dzięki którym będą soczyste i zachwycą wszystkich domowników i gości.
Jednym z najważniejszych etapów przy przygotowywaniu żeberek jest wybór odpowiedniego mięsa. O tym, że musi być ono świeże nie trzeba nikogo przekonywać. Należy zwracać uwagę na to, aby żeberka były jasne z niewielką z niewielką ilością tłuszczu. Lepiej sprawdzą się porcje świeże niż te sprzedawane w opakowaniach próżniowych. W domu przed przygotowaniem koniecznie umyjmy mięso i osuszmy je dokładnie - jeśli ma trafić do marynaty nie może być mokre, gdyż wówczas przygotowana mieszanka nie wsiąknie w mięso.
Najczęstszą metodą przyrządzania żeberek jest ich pieczenie. Można to robić z użyciem grilla lub piekarnika. W ten sposób uzyskamy żeberka w amerykańskim stylu, które można podać z sosem barbecue i świeżymi warzywami.
Zobacz też: Wieprzowina z sosem piernikowym
Żeberka wolno pieczone będą soczyste i wyjątkowo smaczne. Trzeba jednak przygotować je w odpowiedni sposób. Nie sztuką jest wrzucić żeberka do rozgrzanego piekarnika - wówczas po kilkudziesięciu minutach otrzymamy mięso przesuszone i niejadalne. W celu stworzenia smacznego dania konieczne jest zastosowanie optymalnej temperatury i czasu pieczenia mięsa. Żeberka wolno pieczone w temperaturze około 180-190 stopni będą soczyste i z łatwością da się je oddzielić od kości. A właśnie o taki efekt chodzi przy ich przyrządzaniu!
Żeberka w kapuście to chyba najbardziej znany domowy sposób przyrządzania żeberek wieprzowych. Dzięki zapiekaniu lekko podsmażonego mięsa z ugotowaną wcześniej kapustą, uzyskuje ono doskonały smak, ale również nie ulega wysuszeniu, co jest głównym problemem podczas przygotowywania wieprzowiny.
Jak zabrać się do zrobienia żeberek w kapuście? Otóż, na początek należy kiszoną kapustę ugotować. Trzeba dodać do niej podsmażoną cebulkę oraz przyprawy: pieprz, sól, odrobinę majeranku i czerwonej słodkiej papryki. W międzyczasie należy przygotować mięso. Po umyciu i osuszeniu trzeba je starannie natrzeć mieszanką przypraw, które wcześniej użyte zostały do kapusty. Obtoczone żeberka smaży się na niewielkiej ilości oleju.
Do naczynia żaroodpornego przekłada się połowę ugotowanej kapusty, na niej układa się podsmażone żeberka, które przykrywa się pozostałą kapustą. Całość należy przykryć folią i włożyć do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza na około dwie godziny.
Żeberka w miodzie cieszą się dużą popularnością. Nie od dziś wiadomo, że mięso to świetnie nada się na grilla. To, jak będą smakować, czy będą łagodne, pikantne, z nutą orientalną czy bardziej tradycyjne, zależy przede wszystkim od zastosowanej marynaty. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na żeberka w miodzie z grilla.
Składniki:
Składniki marynaty mieszamy dokładnie, a następnie wkładamy do niej wcześniej umyte i osuszone mięso. Tak przygotowane żeberka wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą dobę).
Ważne, aby podczas grillowania smarować żeberka pozostałą marynatą.
Fani orientalnych smaków na pewno ulegną aromatycznym żeberkom po koreańsku. Aby je przyrządzić należy przede wszystkim przygotować wyjątkową marynatę. Do jej wykonania potrzebne jest:
Wszystkie składniki trzeba rozdrobnić i dokładnie wymieszać. Następnie umieszczamy w stworzonej marynacie umyte i osuszone żeberka. Zamarynowane mięso należy włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około 1,5 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości. Po około godzinie odkryć i piec bez przykrycia.
Zobacz też: Pomysł na obiad. Dania, które przygotujesz w 20 minut