Golonka z indyka - jak ją przygotować?

Golonka z indyka to przepyszna propozycja na mięsny obiad. Idealnie sprawdzi się tym, którzy mają dość tradycyjnego pieczonego kurczaka lub pieczonej piersi z indyka na niedzielny (i nie tylko!) obiad. Jak zrobić golonkę z indyka?

Golonka z indyka to nie tylko smaczne danie na obiad, ale także zdrowsza alternatywa dla wielbicieli golonki wieprzowej. Choć golonka z indyka będzie tłustsza niż pierś, jest mniej kaloryczną i mniej tłustą propozycją niż wieprzowina. Sprawdźcie, jak przygotować golonkę z indyka!

Golonka z indyka – przepis na dwie potrawy

Golonka z indyka duszona z warzywami

Składniki:

  • 3-4 golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki wody lub delikatnego bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej

Jak zrobić golonkę z indyka duszoną z warzywami?

  1. Mięso płuczemy i nacieramy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem, odstawiamy na około godznę, by się zamarynowało.
  2. Marchewkę, cebulę i korzeń selera kroimy w kostkę, a seler naciowy na kawałki.
  3. Na dnie garnka rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy i obsmażamy golonki z każdej strony. Potem wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy  wszystko razem, a następnie zalewamy wodą lub bulionem, wrzucamy liść laurowy i przykrywamy pokrywką.
  4. Golonka z indyka gotowana powinna być na średnim ogniu przez pół godziny, aż mięso ładnie zmięknie. Potem zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy śmietankę rozmieszaną z mąką – zaprawiamy ją odrobiną sosu przed przelaniem do garnka. Wlewamy i łączymy z sosem.
  5. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Golonka z indyka pieczona z jabłkami

Składniki:

  • 3-4 golonki z indyka
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżka tymianku
  • łyżka rozmarynu
  • łyżka oregano
  • garstka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Jak zrobić golonkę z indyka pieczoną z jabłkami?

  1. Miód rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem octu winnego, tymianku, oregano, rozmarynu i wyciśniętych w prasce ząbków czosnku. Nie zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, gdy tylko miód się rozpuści.
  2. Opłukane i osuszone golonki z indyka nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie obsmażamy szybko mięso z każdej strony na oleju.
  3. Jabłka kroimy w ósemki, a marchewkę w plastry.
  4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą oleju, układamy jabłka i marchew, a na nich golonki indycze. Podlewamy 2-3 łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby również odrobiną ziół.
  5. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie kruche. W trakcie pieczenia podlewamy powstałym sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami (można je dodać do naczynia żaroodpornego około pół godziny przed ukończeniem pieczenia).

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.