Golonka z indyka - jak ją przygotować? | Jak ugotować? Haps.pl
Golonka z indyka - jak ją przygotować?
REKLAMA
aleko
Golonka z indyka to przepyszna propozycja na mięsny obiad. Idealnie sprawdzi się tym, którzy mają dość tradycyjnego pieczonego kurczaka lub pieczonej piersi z indyka na niedzielny (i nie tylko!) obiad. Jak zrobić golonkę z indyka?
Fot. Shutterstock/apolonia
REKLAMA
REKLAMA
Golonka z indyka to nie tylko smaczne danie na obiad, ale także zdrowsza alternatywa dla wielbicieli golonki wieprzowej. Choć golonka z indyka będzie tłustsza niż pierś, jest mniej kaloryczną i mniej tłustą propozycją niż wieprzowina. Sprawdźcie, jak przygotować golonkę z indyka!
REKLAMA
Golonka z indyka – przepis na dwie potrawy
Golonka z indyka duszona z warzywami
Składniki:
3-4 golonki z indyka
2 marchewki
1 cebula
1/4 korzenia selera
2 łodygi selera naciowego
2 szklanki wody lub delikatnego bulionu warzywnego bądź drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
2 liście laurowe
2 łyżki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz
oliwa lub olej
Jak zrobić golonkę z indyka duszoną z warzywami?
Mięso płuczemy i nacieramy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem, odstawiamy na około godznę, by się zamarynowało.
Marchewkę, cebulę i korzeń selera kroimy w kostkę, a seler naciowy na kawałki.
Na dnie garnka rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy i obsmażamy golonki z każdej strony. Potem wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy wszystko razem, a następnie zalewamy wodą lub bulionem, wrzucamy liść laurowy i przykrywamy pokrywką.
Golonka z indyka gotowana powinna być na średnim ogniu przez pół godziny, aż mięso ładnie zmięknie. Potem zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy śmietankę rozmieszaną z mąką – zaprawiamy ją odrobiną sosu przed przelaniem do garnka. Wlewamy i łączymy z sosem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Golonka z indyka pieczona z jabłkami
Składniki:
3-4 golonki z indyka
1 marchewka
2 jabłka
6 ząbków czosnku
2-3 łyżki miodu
łyżka tymianku
łyżka rozmarynu
łyżka oregano
garstka suszonej żurawiny
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz do smaku
olej
Jak zrobić golonkę z indyka pieczoną z jabłkami?
Miód rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem octu winnego, tymianku, oregano, rozmarynu i wyciśniętych w prasce ząbków czosnku. Nie zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, gdy tylko miód się rozpuści.
Opłukane i osuszone golonki z indyka nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie obsmażamy szybko mięso z każdej strony na oleju.
Jabłka kroimy w ósemki, a marchewkę w plastry.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą oleju, układamy jabłka i marchew, a na nich golonki indycze. Podlewamy 2-3 łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby również odrobiną ziół.
Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie kruche. W trakcie pieczenia podlewamy powstałym sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami (można je dodać do naczynia żaroodpornego około pół godziny przed ukończeniem pieczenia).