Golonka w kapuście - mięsny przysmak
Golonka z kapustą to jedna z tych potraw, na którą warto sobie czasem pozwolić. Ze względu na dużą ilość tłuszczu oraz fakt, że robiona jest z mięsa wieprzowego, które to dietetycy zalecają spożywać 1-2 razy w tygodniu, nie powinniśmy jej przygotowywać zbyt często. Gdy jednak w końcu przyjdzie ten dzień, smak pysznej golonki w kapuście pozwoli na prawdziwą rozkosz dla smakosza! Samo przygotowanie golonki w kapuście kiszonej nie jest trudne i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Jest to za to zadanie dosyć czasochłonne, dlatego warto zarezerwować sobie kilka godzin na jej przygotowanie. Na szczęście długi czas przygotowania wynika z konieczności gotowania i marynowania mięsa – nie musimy ciągle siedzieć w kuchni.
Golonka w kapuście i piwie
Golonka pieczona w kapuście będzie doskonale smakowała z dodatkiem piwa. Kapusta do golonki powinna być dobrej jakości – najlepiej użyć własnoręcznie przygotowanej lub kupionej od zaufanej osoby. Jeśli decydujemy się na zakup kapusty kiszonej w sklepie, sprawdźmy, jakie składniki zawiera. Zdecydowanie zrezygnujmy z zakupu tej, która ma w składzie coś innego poza samą kapustą i solą.
Golonka w kapuście kiszonej marynowana w piwie – składniki:
- 2 golonki wieprzowe,
- 500 g kiszonej kapusty,
- butelka ciemnego piwa,
- 1 spora cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 8 liści laurowych,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżki kminku,
- 3 łyżki majeranku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól
Jak zrobić golonkę pieczoną w kapuście kiszonej?
Golonki opłucz i opal nad palnikiem z ewentualnie pozostałych włosków. Jeśli nie są peklowane, dobrze natrzyj je solą i pieprzem i odstaw na 1-2 godziny. Jeżeli używasz mięsa peklowanego, pomiń ten etap przygotowań.
W tym czasie pokrój cebulę w piórka i wyciśnij w wyciskarce 2 ząbki czosnku. Zeszklij je na oleju rzepakowym rozgrzanym na dnie dużego garnka. Następnie włóż do niego golonki i powoli zalej wodą tak, by mięso zostało przykryte. Wrzuć ½ przygotowanych przypraw – ziela angielskiego, liści laurowych, kminku i majeranku. Gotuj pod pokrywką do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij golonki i odstaw do wystygnięcia. Do innego naczynia wlej piwo, wrzuć pozostałe przyprawy i włóż mięso. Odstaw je do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2 godziny, by się zamarynowało.
Dno naczynia żaroodpornego natłuść lekko olejem. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i wyłóż na dno naczynia. Następnie połóż wyjęte z marynaty golonki. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170*C i piecz, zachowując zasadę 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa. W trakcie pieczenia polewaj piwną marynatą. Podawaj ze świeżym chlebem lub ziemniakami (pieczonymi lub z wodą) i kapustą, w której zapiekało się mięso.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?