Golonka w kapuście - mięsny przysmak

Golonka w kapuście to jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Pieczona czy gotowana, z dodatkiem świeżego chleba i musztardy smakuje chyba każdemu mięsożercy! Jak zrobić golonkę w kapuście? Polecamy przepis, który spodoba się każdej osobie lubiącej to tradycyjne połączenie.

Golonka z kapustą to jedna z tych potraw, na którą warto sobie czasem pozwolić. Ze względu na dużą ilość tłuszczu oraz fakt, że robiona jest z mięsa wieprzowego, które to dietetycy zalecają spożywać 1-2 razy w tygodniu, nie powinniśmy jej przygotowywać zbyt często. Gdy jednak w końcu przyjdzie ten dzień, smak pysznej golonki w kapuście pozwoli na prawdziwą rozkosz dla smakosza! Samo przygotowanie golonki w kapuście kiszonej nie jest trudne i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Jest to za to zadanie dosyć czasochłonne, dlatego warto zarezerwować sobie kilka godzin na jej przygotowanie. Na szczęście długi czas przygotowania wynika z konieczności gotowania i marynowania mięsa – nie musimy ciągle siedzieć w kuchni.

Golonka w kapuście i piwie

Golonka pieczona w kapuście będzie doskonale smakowała z dodatkiem piwa. Kapusta do golonki powinna być dobrej jakości – najlepiej użyć własnoręcznie przygotowanej lub kupionej od zaufanej osoby. Jeśli decydujemy się na zakup kapusty kiszonej w sklepie, sprawdźmy, jakie składniki zawiera. Zdecydowanie zrezygnujmy z zakupu tej, która ma w składzie coś innego poza samą kapustą i solą.

Golonka w kapuście kiszonej marynowana w piwie – składniki:

- 2 golonki wieprzowe,

- 500 g kiszonej kapusty,

- butelka ciemnego piwa,

- 1 spora cebula,

- 4 ząbki czosnku,

- 8 liści laurowych,

- 8 ziaren ziela angielskiego,

- 3 łyżki kminku,

- 3 łyżki majeranku,

- olej rzepakowy do smażenia,

- sól

Jak zrobić golonkę pieczoną w kapuście kiszonej?

Golonki opłucz i opal nad palnikiem z ewentualnie pozostałych włosków. Jeśli nie są peklowane, dobrze natrzyj je solą i pieprzem i odstaw na 1-2 godziny. Jeżeli używasz mięsa peklowanego, pomiń ten etap przygotowań.

W tym czasie pokrój cebulę w piórka i wyciśnij w wyciskarce 2 ząbki czosnku. Zeszklij je na oleju rzepakowym rozgrzanym na dnie dużego garnka. Następnie włóż do niego golonki i powoli zalej wodą tak, by mięso zostało przykryte. Wrzuć ½ przygotowanych przypraw – ziela angielskiego, liści laurowych, kminku i majeranku. Gotuj pod pokrywką do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij golonki i odstaw do wystygnięcia. Do innego naczynia wlej piwo, wrzuć pozostałe przyprawy i włóż mięso. Odstaw je do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2 godziny, by się zamarynowało.

Dno naczynia żaroodpornego natłuść lekko olejem. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i wyłóż na dno naczynia. Następnie połóż wyjęte z marynaty golonki. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170*C i piecz, zachowując zasadę 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa. W trakcie pieczenia polewaj piwną marynatą. Podawaj ze świeżym chlebem lub ziemniakami (pieczonymi lub z wodą) i kapustą, w której zapiekało się mięso.