Wątróbka z indyka, czyli jak w niebanalny sposób odczarować koszmar z dzieciństwa [PRZEPISY]

Wątróbkę się albo lubi, albo nienawidzi. Odpowiednio przyrządzona to prawdziwy kulinarny rarytas. Tylko jak się za to zabrać? I czy zawsze musi być podana z cebulką i ziemniakami? Oto kilka inspiracji na to, jak zrobić wątróbkę z indyka.
Zobacz wideo

Jak usmażyć wątróbkę z indyka?

Wątróbka z indyka, podobnie jak cielęca czy wieprzowa, jest bardzo delikatna. Łatwo ją przesmażyć, a wtedy staje się twarda i gumowata. Aby tego uniknąć, należy ją odpowiednio przygotować. Jak przyrządzić wątróbkę z indyka, by była delikatna i apetyczna? Kilka godzin przed gotowaniem, należy wymoczyć ją w mleku, dzięki temu po usmażeniu będzie bardziej miękka. Dobrze jest oczyścić ją z wszelkich włókien. Trzeba też dostosować czas smażenia - w zależności od grubości kawałków, może on się nieco różnić. Sól sprawia, że mięso twardnieje, więc wątróbkę warto posolić przed samym podaniem.

Wątróbka z indyka z gruszkowym cydrem, gruszką i cebulką - przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki z indyka
  • 1/2 szklanki cydru gruszkowego
  • 1 duża cebula
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • mąka do obsypania wątróbki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego

Opcjonalnie

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę zalewamy mlekiem i moczymy przez kilka godzin. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i oprószamy mąką.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a gruszkę obieramy, kroimy na cząstki i wykrawamy gniazdo nasienne.
  3. Na rozgrzanej patelni umieszczamy połowę masła, po czym wrzucamy kawałki gruszki i majeranek. Podsmażamy je na dużym ogniu, aż owoce nieco zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  4. Gruszki zdejmujemy z patelni, a w zamian wrzucamy na nią cebulkę. Gdy się zeszkli, posypujemy cukrem. Smażymy do momentu, aż całość się skarmelizuje. Mieszamy raz na jakiś czas, by się nie spaliła.
  5. Następnie do środka wlewamy cydr. Za pomocą szpatułki delikatnie zeskrobujemy pozostałości ze smażenia gruszek i cebulki. Gotujemy płyn do momentu, aż nieco zgęstnieje. Można dodać do niego nieco śmietanki.
  6. Rozgrzewamy osobną patelnię, dodajemy resztę masła i układamy kawałki wątróbki. Obsmażamy je na dość dużym ogniu, a gdy się zrumieni z obu stron, zmniejszamy ogień, doprawiamy wątróbki solą i pieprzem, po czym przelewamy cały sos i przykrywamy patelnię. Całość dusimy przez 3 minuty. Gotowe danie można posypać pietruszką lub świeżym tymiankiem.

Wątróbka z indyka miodowo-musztardowa

Składniki:

  • 500 g wątróbki z indyka
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 pełna łyżka miodu
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml bulionu (najlepiej domowej roboty)
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce mieszamy musztardę, chilli, sos sojowy i miód
  2. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez kilka godzin, po czym osuszamy ją i umieszczamy w naczyniu wraz z mieszanką musztardowo-miodową. Całość mieszamy.
  3. Następnie zawartość miski przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażymy na dużym ogniu, a gdy się przyrumieni, dodajemy gorący bulion wraz ze śmietanką i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.

Jak podawać wątróbkę z indyka?

Wątróbka z indyka to danie, które klasycznie podaje się z ziemniakami. Dobrze też smakuje ze świeżą bułką, a jeszcze lepiej z chałką - może być po prostu pokrojona lub dodatkowo zgrillowana wraz z masłem i czosnkiem. Można się też pokusić o przygotowanie klusek śląskich. Do wersji z cydrem pasować też będzie kleks z konfitury wiśniowej, który w ciekawy sposób wzbogaci smak potrawy.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA