Jak usmażyć wątróbkę z indyka?
Wątróbka z indyka, podobnie jak cielęca czy wieprzowa, jest bardzo delikatna. Łatwo ją przesmażyć, a wtedy staje się twarda i gumowata. Aby tego uniknąć, należy ją odpowiednio przygotować. Jak przyrządzić wątróbkę z indyka, by była delikatna i apetyczna? Kilka godzin przed gotowaniem, należy wymoczyć ją w mleku, dzięki temu po usmażeniu będzie bardziej miękka. Dobrze jest oczyścić ją z wszelkich włókien. Trzeba też dostosować czas smażenia - w zależności od grubości kawałków, może on się nieco różnić. Sól sprawia, że mięso twardnieje, więc wątróbkę warto posolić przed samym podaniem.
Wątróbka z indyka z gruszkowym cydrem, gruszką i cebulką - przepis
Składniki:
- 500 g wątróbki z indyka
- 1/2 szklanki cydru gruszkowego
- 1 duża cebula
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- mąka do obsypania wątróbki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
Opcjonalnie
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub tymianku
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę zalewamy mlekiem i moczymy przez kilka godzin. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i oprószamy mąką.
- Cebulę kroimy w piórka, a gruszkę obieramy, kroimy na cząstki i wykrawamy gniazdo nasienne.
- Na rozgrzanej patelni umieszczamy połowę masła, po czym wrzucamy kawałki gruszki i majeranek. Podsmażamy je na dużym ogniu, aż owoce nieco zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Gruszki zdejmujemy z patelni, a w zamian wrzucamy na nią cebulkę. Gdy się zeszkli, posypujemy cukrem. Smażymy do momentu, aż całość się skarmelizuje. Mieszamy raz na jakiś czas, by się nie spaliła.
- Następnie do środka wlewamy cydr. Za pomocą szpatułki delikatnie zeskrobujemy pozostałości ze smażenia gruszek i cebulki. Gotujemy płyn do momentu, aż nieco zgęstnieje. Można dodać do niego nieco śmietanki.
- Rozgrzewamy osobną patelnię, dodajemy resztę masła i układamy kawałki wątróbki. Obsmażamy je na dość dużym ogniu, a gdy się zrumieni z obu stron, zmniejszamy ogień, doprawiamy wątróbki solą i pieprzem, po czym przelewamy cały sos i przykrywamy patelnię. Całość dusimy przez 3 minuty. Gotowe danie można posypać pietruszką lub świeżym tymiankiem.
Wątróbka z indyka miodowo-musztardowa
Składniki:
- 500 g wątróbki z indyka
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 pełna łyżka miodu
- szczypta suszonych płatków chilli
- 1 łyżka oleju
- 100 ml bulionu (najlepiej domowej roboty)
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- W miseczce mieszamy musztardę, chilli, sos sojowy i miód
- Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez kilka godzin, po czym osuszamy ją i umieszczamy w naczyniu wraz z mieszanką musztardowo-miodową. Całość mieszamy.
- Następnie zawartość miski przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażymy na dużym ogniu, a gdy się przyrumieni, dodajemy gorący bulion wraz ze śmietanką i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
Jak podawać wątróbkę z indyka?
Wątróbka z indyka to danie, które klasycznie podaje się z ziemniakami. Dobrze też smakuje ze świeżą bułką, a jeszcze lepiej z chałką - może być po prostu pokrojona lub dodatkowo zgrillowana wraz z masłem i czosnkiem. Można się też pokusić o przygotowanie klusek śląskich. Do wersji z cydrem pasować też będzie kleks z konfitury wiśniowej, który w ciekawy sposób wzbogaci smak potrawy.
Zobacz również: