Najczęściej wybieranymi warzywami na grilla są po prostu grillowane papryki, cukinie czy pieczarki. Jeśli już decydujemy się na przygotowanie sałatki, jest to zwykle miks sałat z dodatkami albo pokrojone pomidory z cebulką. My proponujemy nieco ciekawsze pomysły, które nie wymagają wiele pracy, a z pewnością będą świetną alternatywą dla dobrze wszystkim znanych sałatek.
Roszponkę myjemy i osuszamy, najlepiej przy pomocy wirówki do sałaty.
Buraka obieramy, kroimy w cząstki lub plastry o średnicy około 1 cm. Skrapiamy je oliwą i grillujemy do momentu, aż się przyrumienią. Zamiast opiekania, możemy je też ugotować.
Winogrona oczyszczamy, przekrawamy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Orzechy grubo siekamy , a ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.
Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy, aby grzanki przyrumieniły się równomiernie. Pod koniec smażenia doprawiamy oregano.
Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki.
Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy listki bazylii, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż tak, aby powstały cienkie wstążki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy. Oliwki zgrubnie siekamy.
Cukinię, ser, oliwki i koperek wkładamy do jednej miski i delikatnie mieszamy.
Miętę możemy dodać do sałatki lub do jogurtowego dresingu. Jeśli chcemy przygotować taki sos, siekamy liście i wrzucamy je do miseczki wraz z jogurtem. Dodajemy sól i pieprz, po czym całość mieszamy. Takim dresingiem polewamy sałatkę.
Zamiast jogurtu świetnie sprawdzi się też oliwa.
Rukolę oczyszczamy i odsączamy, najlepiej przy pomocy wirówki do sałaty.
Truskawki oczyszczamy i kroimy w kawałki.
Ser kroimy w kostkę lub rozdrabniamy palcami.
W miseczce lub słoiczku przygotowujemy winegret. Dokładne wskazówki przedstawiliśmy w osobnym artykule: Jak zrobić sos winegret? W tym przepisie pominęliśmy czosnek, ale oczywiście można go użyć. Jeśli do sałatki dodajemy fetę, sól w dresingu można pominąć.
W dużej misce umieszczamy rukolę, truskawki i ser. Polewamy winegretem i posypujemy sezamem. Delikatnie łączymy składniki.
Zobacz również:
Sałatka wiosenna, czyli jak przyrządzić apetyczną bombę witaminową
Jak zrobić sałatkę grecką? Klasyczna sałatka do przygotowania szybko i samodzielnie
Sałatka najlepsza na piknik. Ahoj przygodo!