Szaszłyki z grilla to nieco bardziej wyszukana propozycja niż po prostu kiełbaska czy kaszanka. Te też są pyszne, jednak szaszłyki, choć wymagają nieco więcej wysiłku podczas przyrządzania, smakują wybornie. Co więcej, mogą je zjeść nawet wegetarianie czy weganie, jeśli postaramy się przygotować dla nich wersję szaszłyków wyłącznie warzywną. Szaszłyki mięsne zachwycą natomiast najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Chętnie sięgają po nie nawet dzieci, ponieważ przy odrobinie wysiłku możemy stworzyć z nich kolorowe I apetyczne danie. Oto kilka pomysłów na szaszłyki z grilla!
Szaszłyki mięsne z kurczakiem I boczkiem to jedna z najbardziej popularnych propozycji tego typu dania. Wystarczy nam kilka kawałków piersi kurczaka oraz plasterków boczku oraz cebula I kawałki innych warzyw. Owinięcie kurczaka w plasterki boczku uchroni mięso przed wyschnięciem, sam smak boczku doda natomiast potrawie aromatu I smaku.
Składniki:
Mięso na szaszłyki najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Pierś kurczaka należy dokładnie umyć, następnie pokroić w kostkę. Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, posiekanych ząbków czosnku, papryki, tymianku, soli oraz pieprzu. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia kurczaka wyjąć z lodówki. Każdą kostkę mięsa należy owinąć w plasterek boczku. Paprykę, cebulę oraz pieczarki pokroić. Przygotować duże wykałaczki. Kolejno nadziewać mięso, cebulę, paprykę oraz pieczarki. Szaszłyki należy piec na grillu do miękkości z każdej strony.
Bardziej wyszukaną odmianą szaszłyka mięsnego z grilla będzie ten z polędwiczką wieprzową. To wersja dla wielbicieli mięsa, mięsa I przede wszystkim mięsa.
Składniki:
Mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Z oliwy z oliwek, wyciśniętych ząbków czosnku, soli, pieprzu, papryki ostrej, sosu sojowego I miodu przygotowujemy marynatę. Polędwiczkę I boczek kroimy w kostkę, nacieramy marynatą I odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyciągamy mięso, kroimy kiełbasę w plasterki, a warzywa w większą kostkę. Mięso i warzywa kolejno nadziewamy na długie wykałaczki. Układamy na grillu, rumienimy z każdej strony.
Również wegetarianie mogą rozkoszować się smakiem szaszłyków. Szaszłyki warzywne najlepiej przygotować z różnokolorowych warzyw, żeby cieszyły oko I podniebienie.
Składniki:
Sos sojowy, ocet I oliwę wymieszać, dodać zioła, sól oraz pieprz. Wszystkie warzywa pokroić w grubszą kostkę. Nadziewać kolejno na długie wykałaczki. Następnie każdy szaszłyk zamoczyć w marynacie. Ułożyć na grillu i smażyć do miękkości.