- pół kostki masła (125 g),
- 4 ząbki czosnku,
- sól
Opcjonalnie: czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki, posiekany koperek.
Masło o temperaturze pokojowej przełóż do miseczki. Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Następnie dodaj je do masła, dopraw solą i ewentualnie ziołami, po czym dokładnie rozmieszaj. Odstaw je w chłodne miejsce, by smaki się dobrze przegryzły.
Masło czosnkowe to doskonały dodatek do mięs i warzyw pieczonych na grillu. Znacznie wygodniej jest podawać masło czosnkowe w formie stałej – odkrawać kawałek i kłaść na świeżo upieczonym mięsie lub warzywach. Takie masło czosnkowe przygotujesz przy użyciu folii spożywczej lub foremek na muffinki. Tuż po wymieszaniu masła z dodatkami przełóż je na folię spożywczą, zawiń w cukierek i wstaw do lodówki. Jeżeli masz foremki na muffiny, możesz przygotować masło czosnkowe w różnych kształtach – po prostu wypełnij foremki masłem i odstaw do lodówki. Podawaj schłodzone.
Masło czosnkowe można także wykorzystać do grzanek. Bagietkę, kajzerkę lub chleb pokrój w kromki i włóż do nagrzanego piekarnika bądź połóż je na grillu. Gdy się przyrumienią, przełóż je na talerz i jeszcze gorące posmaruj masłem czosnkowym. Stopi się ono pod wpływem temperatury grzanki. Możesz także posmarować pieczywo przed włożeniem go do wysokiej temperatury – wtedy jednak bardziej ono wsiąknie i grzanki będą mniej miękkie.
Krewetki z masłem czosnkowym to prawdziwy przysmak, który można podać na kolację – zwłaszcza taką romantyczną przy świecach. Do jej przygotowania możesz zużyć na przykład nadmiar zrobionego wcześniej masła czosnkowego. Krewetki podsmaż na oleju lub oliwie (jeśli są nieobrane, to zalej ich pancerzyki – po uprzednim usunięciu wnętrzności – niedużą ilością wody i gotuj w małym garnuszku. Odcedź wywar i dodaj go powoli na patelnię z krewetkami), wrzuć do nich masło czosnkowe i rozpuść. Dodaj natkę pietruszki – jeśli nie ma jej w maśle – i podawaj ze świeżą bagietką. Pieczywo maczaj w powstałym sosie.
Masło czosnkowe to doskonała okazja, by „przemycić” cenne witaminy, które możemy znaleźć w świeżym czosnku. Możesz je jeść w sezonie przeziębieniowym lub wtedy, gdy czujesz, że łamie cię w kościach. Czosnek uchodzi za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków, jest ponadto bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Nie przesadź jednak z masłem czosnkowym – nadmiar tłuszczu zawartego w maśle bez wątpienia nie wpłynie korzystnie na twoje zdrowie. To także niezła bomba kaloryczna oraz obciążenie dla wątroby. Masło czosnkowe warto jeść, ale rozsądnie i z umiarem!