Karkówka z grilla to najczęstszy wybór działkowiczów. Mało kto wyobraża sobie bez niej majówkę. Przepisów i receptur na idealnie zamarynowane mięso jest całe mnóstwo. Może to być karkówka w sosie sojowym, w rozmarynie albo po prostu pokryta solą i pieprzem. Często też używamy gotowych przypraw z torebki, które mieszamy z olejem. Aby mięso było idealnie wypieczone i soczyste w środku, należy przestrzegać kilku zasad - odpowiednia grubość plastrów, odpowiednia temperatura mięsa i dobrze rozgrzany grill. Więcej o tym poniżej.
Tymczasem my zachęcamy was do spróbowania naszego prostego przepisu, który wymaga jedynie trochę musztardy, miodu i oleju, a jest o niebo lepszy i zdrowszy od kupnych mieszanek.
Karkówkę grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Cienkie plastry umożliwią szybkie pieczenie przy zachowaniu soczystości mięsa. Jeśli karkówka jest pokrojona zbyt grubo, po grillowaniu może być spalona na zewnątrz i sucha w środku. Dlatego warto zwracać uwagę, by nie przekroczyć grubości 1,5 cm. Aby mieć pewność, że mięso będzie idealnie upieczone, wyjmijmy je z lodówki godzinę przed obróbką termiczną. Ważne również jest, by porządnie rozgrzać grilla i kratkę, na której będziecie układać mięso. Dzięki temu, zewnętrzna strona szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz karkówki.
Karkówka na grilla z naszego przepisu świetnie sprawdzi się w towarzystwie domowych sosów - takich jak: sos pomidorowy, majonez własnej roboty lub ajvar. Warto też podać ją razem z opiekanymi ziemniaczkami oraz bukietem surówek - polecamy nasz colesław lub surówkę z marchewki.
Przygotujcie karkówkę z grilla zgodnie z naszymi wskazówkami, a wasze grillowe dania już zawsze będą dobrze wypieczone i soczyste w środku. Smacznego!
Zobacz również: