Karkówka z grilla, czyli stały element wyjazdów na działkę

Karkówka z grilla jest nieodzownym elementem każdego przyjęcia w ogródku. Zwykle piecze się w towarzystwie kolorowych szaszłyków, plastrów bakłażana i marynowanych skrzydełek z kurczaka. Jak sprawić, by to nasza karkówka była pierwszym wyborem naszych gości? Proponujemy zrobić ją według naszego przepisu.

Jak grillować karkówkę

Karkówka z grilla to najczęstszy wybór działkowiczów. Mało kto wyobraża sobie bez niej majówkę. Przepisów i receptur na idealnie zamarynowane mięso jest całe mnóstwo. Może to być karkówka w sosie sojowym, w rozmarynie albo po prostu pokryta solą i pieprzem. Często też używamy gotowych przypraw z torebki, które mieszamy z olejem. Aby mięso było idealnie wypieczone i soczyste w środku, należy przestrzegać kilku zasad - odpowiednia grubość plastrów, odpowiednia temperatura mięsa i dobrze rozgrzany grill. Więcej o tym poniżej.

Tymczasem my zachęcamy was do spróbowania naszego prostego przepisu, który wymaga jedynie trochę musztardy, miodu i oleju, a jest o niebo lepszy i zdrowszy od kupnych mieszanek.

Karkówka z grilla - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki musztardy (polecamy wymieszać francuską i sarepską)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu

Karkówka z grilla - krok po kroku:

  1. Karkówkę przygotowujemy kilka godzin, a najlepiej dzień przed grillowaniem, po to, aby marynata dobrze "wgryzła się" w mięso.
  2. Oczyszczamy karkówkę pod bieżącą, zimną wodą, a następnie kroimy na plastry o grubości jednego centymetra. Unikajmy plastrów grubszych niż 1,5 cm, dzięki temu nasza karkówka zrobi się szybciej i pozostanie soczysta w środku.
  3. Przygotowujemy marynatę zgodnie z naszym przepisem.
  4. Gotową marynatą pokrywamy dokładnie mięso, które potem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Około godzinę przed rozpoczęciem grillowania wyciągamy karkówkę z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
  6. Plastry mięsa wykładamy na rozgrzaną kratę grilla i pieczemy przez ok. 8 minut z każdej strony, aż powierzchnia będzie zarumieniona.

Jak długo grillować karkówkę

Karkówkę grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Cienkie plastry umożliwią szybkie pieczenie przy zachowaniu soczystości mięsa. Jeśli karkówka jest pokrojona zbyt grubo, po grillowaniu może być spalona na zewnątrz i sucha w środku. Dlatego warto zwracać uwagę, by nie przekroczyć grubości 1,5 cm. Aby mieć pewność, że mięso będzie idealnie upieczone, wyjmijmy je z lodówki godzinę przed obróbką termiczną. Ważne również jest, by porządnie rozgrzać grilla i kratkę, na której będziecie układać mięso. Dzięki temu, zewnętrzna strona szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz karkówki.

Karkówka na grilla

Karkówka na grilla z naszego przepisu świetnie sprawdzi się w towarzystwie domowych sosów - takich jak: sos pomidorowy, majonez własnej roboty lub ajvar. Warto też podać ją razem z opiekanymi ziemniaczkami oraz bukietem surówek - polecamy nasz colesław lub surówkę z marchewki.

Przygotujcie karkówkę z grilla zgodnie z naszymi wskazówkami, a wasze grillowe dania już zawsze będą dobrze wypieczone i soczyste w środku. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Najlepsze szaszłyki na grilla

Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Szaszłyki z piekarnika, czyli sposób na przywołanie lata

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.