Karkówka z grilla, czyli stały element wyjazdów na działkę
Jak grillować karkówkę
Karkówka z grilla to najczęstszy wybór działkowiczów. Mało kto wyobraża sobie bez niej majówkę. Przepisów i receptur na idealnie zamarynowane mięso jest całe mnóstwo. Może to być karkówka w sosie sojowym, w rozmarynie albo po prostu pokryta solą i pieprzem. Często też używamy gotowych przypraw z torebki, które mieszamy z olejem. Aby mięso było idealnie wypieczone i soczyste w środku, należy przestrzegać kilku zasad - odpowiednia grubość plastrów, odpowiednia temperatura mięsa i dobrze rozgrzany grill. Więcej o tym poniżej.
Tymczasem my zachęcamy was do spróbowania naszego prostego przepisu, który wymaga jedynie trochę musztardy, miodu i oleju, a jest o niebo lepszy i zdrowszy od kupnych mieszanek.
Karkówka z grilla - składniki:
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki musztardy (polecamy wymieszać francuską i sarepską)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- szczypta soli i pieprzu
Karkówka z grilla - krok po kroku:
- Karkówkę przygotowujemy kilka godzin, a najlepiej dzień przed grillowaniem, po to, aby marynata dobrze "wgryzła się" w mięso.
- Oczyszczamy karkówkę pod bieżącą, zimną wodą, a następnie kroimy na plastry o grubości jednego centymetra. Unikajmy plastrów grubszych niż 1,5 cm, dzięki temu nasza karkówka zrobi się szybciej i pozostanie soczysta w środku.
- Przygotowujemy marynatę zgodnie z naszym przepisem.
- Gotową marynatą pokrywamy dokładnie mięso, które potem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Około godzinę przed rozpoczęciem grillowania wyciągamy karkówkę z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
- Plastry mięsa wykładamy na rozgrzaną kratę grilla i pieczemy przez ok. 8 minut z każdej strony, aż powierzchnia będzie zarumieniona.
Jak długo grillować karkówkę
Karkówkę grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Cienkie plastry umożliwią szybkie pieczenie przy zachowaniu soczystości mięsa. Jeśli karkówka jest pokrojona zbyt grubo, po grillowaniu może być spalona na zewnątrz i sucha w środku. Dlatego warto zwracać uwagę, by nie przekroczyć grubości 1,5 cm. Aby mieć pewność, że mięso będzie idealnie upieczone, wyjmijmy je z lodówki godzinę przed obróbką termiczną. Ważne również jest, by porządnie rozgrzać grilla i kratkę, na której będziecie układać mięso. Dzięki temu, zewnętrzna strona szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz karkówki.
Karkówka na grilla
Karkówka na grilla z naszego przepisu świetnie sprawdzi się w towarzystwie domowych sosów - takich jak: sos pomidorowy, majonez własnej roboty lub ajvar. Warto też podać ją razem z opiekanymi ziemniaczkami oraz bukietem surówek - polecamy nasz colesław lub surówkę z marchewki.
Przygotujcie karkówkę z grilla zgodnie z naszymi wskazówkami, a wasze grillowe dania już zawsze będą dobrze wypieczone i soczyste w środku. Smacznego!
Zobacz również:
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!
- W "New York Times" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi: "Zatrzymajcie to szaleństwo"
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Kurczak w maśle ziołowym pieczony na warzywach korzeniowych
- Znamy zwycięzcę Pyszne.pl Awards!