- 600 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 bułki (kajzerki, grahamki lub specjalne do burgerów)
- 4 plastry sera
- 4 liście sałaty
- 1 pomidor
- 1 duży ogórek kiszony
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanego tymianku lub rozmarynu
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy za pomocą dłoni. Formujemy cztery płaskie kotlety. Bułki przekrawamy na pół, a pomidora, ogórek i cebulę kroimy w plastry.
W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, musztardę i zioła. Burgery grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie. Gdy po kilku minutach przyrumienią się od spodu, przekładamy je na drugą stronę. Na wierzchu układamy po plasterku sera.
Obie części bułek lekko grillujemy. Warzywa umieszczamy na desce lub w miseczkach, obok nich ustawiamy naczynie z sosem. Gotowe burgery i bułki podajemy współtowarzyszom uczty do samodzielnego złożenia.
- podwójna pierś z kurczaka
- ananas w puszce
- 1 łyżka przyprawy curry
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 10 minut, a następnie osuszamy ściereczką. Dzięki temu nie będą przypalać się na grillu.
W dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy wraz z olejem. Kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek, po czym kroimy go w kostkę o wielkości 2x2 cm. Mięso przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy.
Ananasa kroimy na kawałki. Nabijamy na patyczki na przemian kawałki kurczaka i ananasa. Szaszłyki grillujemy na mocno rozgrzanym grillu, obracając je co kilka minut. Gdy będą zrumienione, można je podawać. Takie szaszłyki świetnie sprawdzą się w towarzystwie kleksa śmietany lub gęstego jogurtu.
- 8 kiełbasek na grilla
- 1/2 butelki jasnego piwa
- 4 łyżki ulubionej musztardy (na przykład delikatesowej albo ostrzejszej - rosyjskiej)
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki majonezu
- opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny
Kiełbaski nacinamy przy pomocy ostrego noża. Nacięcia muszą być płytkie, aby mięso się nie rozpadło. Najlepiej, jeśli zrobimy je po obu stronach kiełbasek, co około dwa centymetry.
Do prostokątnego naczynia wlewamy piwo i wkładamy kiełbaski. Pozostawiamy je pod przykryciem na około 30 minut. Co jakiś czas przewracamy, by płyn wsiąknął z każdej strony mięsa. Podczas grillowania alkohol wyparuje z kiełbasek, ale pozostawi po sobie apetyczny aromat.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą musztardę, miód, majonez i sok z cytryny.
Kiełbaski układamy na grillu i opiekamy. Po kilku minutach, gdy będą rumiane, obracamy je na drugą stronę i grillujemy do momentu, aż będą równomiernie opieczone. Gotowe kiełbaski podajemy z kromką chleba i sosem musztardowo-miodowym.
Zobacz również:
Grill wegetariański - co przyrządzić dla tych, którzy nie jedzą mięsa? [PRZEPISY]
Jak łatwo rozpalić grilla? Jeśli zapomnisz podpałki, użyj... szyszek [TRIKI]