Krokiety z kapustą i grzybami smakują rewelacyjnie do barszczu czerwonego. To również bardzo dobre danie dla osób, które lubią proste rozwiązania i nie znoszą marnowania jedzenia. Jeśli usmażycie dużą porcję naleśników, które po jakimś czasie znudzą się lub nie będą tak smaczne jak świeżo po zdjęciu z patelni, zróbcie z nich krokiety! Ważne tylko aby ciasto nie było bardzo słodkie (najlepiej przygotować neutralne – zarówno z odrobiną cukru, jak i soli albo zupełnie bez nich), a naleśniki niezbyt grube. Sprawdźcie dokładny przepis na krokiety z kapustą i grzybami.
Składniki:
Oraz: około 15 naleśników lub
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Jeśli nie mamy usmażonych naleśników, przygotowujemy je: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy jajko, wlewamy wodę gazowaną oraz mleko, a także po niedużej szczypcie cukru i soli. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub używając miksera kuchennego. Niezbyt grube naleśniki smażymy na dużej patelni na odrobinie rozgrzanego oleju rzepakowego.
Kiszoną kapustę szatkujemy, jeśli jest bardzo kwaśna, przelewamy ją wodą. Cebulę, pieczarki oraz namoczone i odcedzone grzyby kroimy w kostkę. Wszystkie składniki farszu mieszamy, na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Kapustę, cebulę i grzyby przekładamy na patelnię, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody) i dusimy pod przykrywką przez około 40 minut, aż zarówno kapusta, jak i grzyby zmiękną.
Do głębokiego talerza wbijamy jajka i rozkłócamy je, do drugiego natomiast wsypujemy bułkę tartą. Na każdy naleśnik nakładamy dość cienką warstwę farszu, boki zakładamy do środka i rolujemy. Krokiety przekrawamy na połówki i obtaczamy w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony, aż panierka ładnie się przyrumieni. W razie potrzeby po usmażeniu odsączamy krokiety z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręczniku papierowym. Krokiety z kapustą i grzybami najlepiej smakują z gorącym barszczem czerwonym do popicia.
Uwaga! Jeśli zostanie nam mięso z gotowania rosołu, duszone lub niezjedzona pieczeń, możemy zmielić je w maszynce do mielenia. Na bazie takiego mięsa również przygotujemy pyszny farsz – możemy dodać do niego tylko kapustę lub połączyć i z kapustą, i z grzybami.