Jak zrobić krokiety z ziemniaków? Proste przepisy

Zostały Wam ziemniaki po wczorajszym obiedzie? Zamiast odgrzewać je i podawać do kolejnego dania, przygotuj całkiem inną, przepyszną potrawę - krokiety ziemniaczane! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku krokiety z sosem lub z nadzieniem to świetna propozycja na obiad. Jak zrobić krokiety z ziemniaków? Sprawdźcie!

Krokiety robione z naleśników zna chyba każdy, ale czy jedliście krokiety ziemniaczane? To bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, do którego wykorzystacie nadmiar ziemniaków z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje! Sprawdźcie nasz przepis na pyszne krokiety ziemniaczane!

Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym – przepis

Składniki:

Na krokiety:

  • - 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • - 3 jajka,
  • - 25 g masła,
  • - 2 łyżki mleka,
  • - 2 łyżki mąki pszennej,
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • - bułka tarta i olej rzepakowy do smażenia,
  • - sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

Na sos pieczarkowy:

  • - 400 g pieczarek,
  • - 1 cebula,
  • - 1 l wody lub bulionu warzywnego,
  • - łyżka mąki pszennej,
  • - 2 łyżki śmietany,
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • - szczypta majeranku,
  • - sól i pieprz do smaku

Krokiety z ziemniaków z sosem pieczarkowym – sposób przygotowania

Przygotowujemy krokiety: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem na gładką masę. Jeśli są twarde, można je zmielić w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich masło, wbijamy jajko, wsypujemy obie mąki oraz dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka, ziemniaczana masa. Następnie formujemy z niej krokiety, obtaczamy w rozkłóconych jajkach, potem w bułce tartej i smażymy na złoto z każdej strony.

Przygotowujemy sos pieczarkowy: Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki i dusimy przez kilka minut pod przykryciem na głębokiej patelni. Następnie dodajemy bulion bądź wodę i dusimy jeszcze przez 15 minut. W kubku mieszamy śmietanę z łyżką mąki pszennej i odrobiną sosu z patelni. Następnie zaprawiamy taką mieszanką gotujący się sos. Całość łączymy i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Krokiety z ziemniaków podajemy na gorąco, polane sosem pieczarkowym.

Krokiety ziemniaczane z kapustą i grzybami - przepis

Na krokiety:

  • - 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • - 3 jajka,
  • - 25 g masła,
  • - 2 łyżki mleka,
  • - 2 łyżki mąki pszennej,
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • - bułka tarta i olej rzepakowy do smażenia,
  • - sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

Na farsz:

  • - 400 g pieczarek (lub innych grzybów),
  • - 400 g kapusty kiszonej,
  • - 1 cebula,
  • - 2 łyżki bułki tartej,
  • - 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 1 liść laurowy,
  • - 2 ziarna ziela angielskiego,
  • - sól i pieprz do smaku

Krokiety z ziemniaków z kapustą i grzybami – sposób przygotowania

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a kiszoną kapustę szatkujemy. Posiekaną kapustę podlewamy wodą, dodajemy do niej liść laurowe i ziarna ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Cebulę i pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do ugotowanej kapusty, wsypujemy także 2 łyżki bułki tartej. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, a potem dokładnie mieszamy.

Krokiety ziemniaczane przygotowujemy tak samo, jak w przepisie powyżej. Zanim je usmażymy, formujemy płaskie placki i nakładamy do nich porcję farszu. Następnie całość sklejamy, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy, aż się zrumienią po obu stronach. Podajemy jako dodatek do barszczu czerwonego lub solo.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA