Krokiety robione z naleśników zna chyba każdy, ale czy jedliście krokiety ziemniaczane? To bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, do którego wykorzystacie nadmiar ziemniaków z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje! Sprawdźcie nasz przepis na pyszne krokiety ziemniaczane!
Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym – przepis
Składniki:
Na krokiety:
Na sos pieczarkowy:
Krokiety z ziemniaków z sosem pieczarkowym – sposób przygotowania
Przygotowujemy krokiety: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem na gładką masę. Jeśli są twarde, można je zmielić w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich masło, wbijamy jajko, wsypujemy obie mąki oraz dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka, ziemniaczana masa. Następnie formujemy z niej krokiety, obtaczamy w rozkłóconych jajkach, potem w bułce tartej i smażymy na złoto z każdej strony.
Przygotowujemy sos pieczarkowy: Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki i dusimy przez kilka minut pod przykryciem na głębokiej patelni. Następnie dodajemy bulion bądź wodę i dusimy jeszcze przez 15 minut. W kubku mieszamy śmietanę z łyżką mąki pszennej i odrobiną sosu z patelni. Następnie zaprawiamy taką mieszanką gotujący się sos. Całość łączymy i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Krokiety z ziemniaków podajemy na gorąco, polane sosem pieczarkowym.
Krokiety ziemniaczane z kapustą i grzybami - przepis
Na krokiety:
Na farsz:
Krokiety z ziemniaków z kapustą i grzybami – sposób przygotowania
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a kiszoną kapustę szatkujemy. Posiekaną kapustę podlewamy wodą, dodajemy do niej liść laurowe i ziarna ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Cebulę i pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do ugotowanej kapusty, wsypujemy także 2 łyżki bułki tartej. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, a potem dokładnie mieszamy.
Krokiety ziemniaczane przygotowujemy tak samo, jak w przepisie powyżej. Zanim je usmażymy, formujemy płaskie placki i nakładamy do nich porcję farszu. Następnie całość sklejamy, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy, aż się zrumienią po obu stronach. Podajemy jako dodatek do barszczu czerwonego lub solo.