Krokiety to tak naprawdę naleśniki, w które zawija się farsz np. z pieczarek, następnie obtacza w jajku i bułce niczym kotlety schabowe i smaży na złoto na patelni. Spośród wszystkich krokietów te z pieczarkami cieszą się największą popularnością. Farsz do krokietów z pieczarkami łatwo przyrządzić, jest pyszny i można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, mięso, kapustę, soczewicę itd. Krokiety z pieczarkami są sycącym daniem obiadowym. Z jednego przepisu zrobimy wiele krokietów, więc spokojnie naje się nimi cała rodzina.
Farsz do krokietów z pieczarkami nie jest komplikowany. Składniki są łatwo dostępne i tanie. Doprawianie warto dostosować do własnych upodobań – np. jeśli lubimy ostrzejsze dania, warto do farszu wrzucić posiekaną drobno ostrą papryczkę.
Składniki:
Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i suszymy. Następnie kroimy drobno w kostkę, ewentualnie w paski. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulkę. Dodajemy pieczarki. Smażymy aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy przyprawy.
Same krokiety to tak naprawdę usmażone cienko naleśniki na słono, które nadziewamy farszem z pieczarek.
Składniki:
Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe. W misce mieszamy mokre składniki: 2 szklanki mleka, 1 szklankę wody gazowanej, 1 jajko oraz ¼ szklanki oleju. Dodajemy 1 szklankę mąki oraz sól i miksujemy, aby nie było grudek. Na patelni smażymy cieniutkie naleśniki.
Na każdy naleśnik wykładamy porcję przygotowanego wcześniej farszu z pieczarek. Zwijamy je w krokiety Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą, do drugiego wbijamy dwa jajka, po czym bełtamy je. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdego krokieta moczymy kolejno w jajku, następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na patelni na złoto. Krokiety świetnie smakują podane z czerwonym barszczykiem.
Jeszcze bogatsze w smaku i bardziej konkretne będą krokiety z pieczarkami oraz kapustą. Sprawdzą się doskonale podane do barszczyku zamiast uszek podczas kolacji wigilijnej i nie tylko.
Składniki:
Kapustę przepłukać, odcisnąć i posiekać. Wrzucić na wrzątek i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu dobrze odcisnąć. Pieczarki umyć, osuszyć, obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę. Dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć. Po jakimś czasie dodać kapustę. Dobrze wymieszać, następnie doprawić solą oraz pieprzem.
Kiedy farsz będzie gotowy, należy wykładać go na kolejne usmażone wcześniej naleśniki, po czym zawijać w krokiety. Następnie moczyć je w jajku i obtaczać w bułce jak kotlety. Smażyć na złoto z obydwu stron na oleju.