Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to niemal nasze narodowe danie, choć podobno receptura powstała we Francji w XIX wieku. Wersji tych zawijanych naleśników jest niezliczenie wiele, pojawiają się na absolutnie każdym kontynencie - co kraj, to obyczaj. We Francji częstym nadzieniem jest mięsne ragout. We Włoszech w ich wnętrzu królują warzywa, takie jak bakłażan czy ziemniaki. Meksykanie wykorzystują mieszankę ziemniaków i kurczaka lub tuńczyka. My zaś najbardziej lubimy klasyki - zwłaszcza przepis na krokiety z kapustą i grzybami.
Krokiety z kapustą i grzybami - składniki:
Farsz kapusta z grzybami do krokietów:
- 700 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek lub kilkanaście suszonych grzybów
- cebula
- oliwa
- sól, pieprz, ewentualnie cukier
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej lekko gazowanej)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- ok. 60 ml oleju lub roztopionego masła (ok. 4 łyżki)
- sól (ew. pieprz)
Dodatkowo:
- bułka tarta
- 1 lub 2 jajka do obtoczenia
- olej
Krokiety z kapustą i grzybami - krok po kroku:
- Przygotowujemy farsz. Świeże pieczarki oczyszczamy i kroimy drobno. Jeśli używamy suszonych grzybów, warto wcześniej wymoczyć je w miseczce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie je siekamy.
- W średniej wielkości garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Kroimy cebulę w piórka lub w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy grzyby i smażymy wszystko razem przez kilka minut.
- Odsączamy naszą kapustę z zalewy i kroimy, jeżeli "nitki" są zbyt długie. Całość przekładamy do garnka z cebulką i grzybami.
- Dodajemy sól i pieprz, po czym łączymy składniki i dusimy wszystko pod przykryciem przez 45 minut.
- Jeśli po tym czasie kapusta jest nadal zbyt twarda, pozostawmy ją na ogniu, aż osiągniemy zadowalającą miękkość. Uważajmy jednak, by jej nie rozgotować
- W międzyczasie, gdy nasz farsz się gotuje, zabieramy się za przygotowanie naleśników. Jak zrobić naleśniki? Sprawdźcie nasz przepis.
- Gdy farsz i naleśniki mamy już gotowe, przystępujemy do kolejnego kroku, który wielu osobom spędza sen z powiek. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem: Jak zawijać krokiety.
- Zawiniątka zanurzamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z każdej strony, aż krokiety będą rumiane.
- Gotowe krokiety kładziemy na ręczniku papierowym, aby lekko odsączyć je z tłuszczu.
Krokiety z kapustą i grzybami jak podawać
Krokiety z kapustą i grzybami w zasadzie możemy serwować solo. Mamy tu przecież porcję węglowodanów i porcję warzyw. Jeśli chcemy, możemy obok nich zrobić kleks ze śmietany, a same krokiety posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Krokiety z kapustą i grzybami świetnie smakują również z surówką z młodej kapusty lub sałatką z brokułem. Częstym dodatkiem jest też oczywiście filiżanka czerwonego barszczu.
Zobacz również:
Kiszenie kapusty w warunkach domowych. Jak to zrobić? Wcale nie tak trudno! [PRZEPIS]
Przepis na krokiety z mięsem - składniki i sposób wykonania