Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem jest chętnie zamawiana w różnych zakątkach świata. Dziś pokażemy Wam, jak ją przygotować w domu. To bardzo prosty przepis, który spodoba się wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych kotletów z piersi czy kurczaka w potrawce. Jak zrobić zupę chińską z kukurydzą? Wyjaśniamy.
Składniki:
* Do zrobienia tej zupy można użyć również bulionu drobiowego lub warzywnego. Może to być bulion z kostki.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, brązowy cukier, wyciśnięte w wyciskarce dwa ząbki czosnku, starty na tarce imbir oraz pieprz. Następnie wkładamy oczyszczoną z kostek i żyłek pierś z kurczaka podzieloną na dwa filety. Gotujemy przez 25 minut i wyjmujemy mięso. Bulion przecedzamy na gęstym sitku do drugiego garnka.
Wyjęte mięso szarpiemy na kawałki, używając widelców. Kolby kukurydzy dokładnie myjemy i nożem obieramy z ziarenek. Jeżeli używamy kukurydzy w puszce, odsączamy ją z zalewy.
Kukurydzę przekładamy do bulionu i ponownie doprowadzamy go do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną chłodnej wody, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Białka roztrzepujemy w miseczce i rozrobione dolewamy do gorącej zupy, jednocześnie ją mieszając.
Na koniec dodajemy posiekaną dymkę – zarówno cebulkę, jak i szczypior – oraz doprawiamy solą do smaku. Chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem podajemy z listkami świeżej kolendry.