Aromatyczna zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem - przepis na pyszne danie na obiad

Szukasz pomysłu na smaczne danie obiadowe z kurczakiem? Przygotuj pyszną zupę chińską z kukurydzą i filetem. To świetny pomysł na obiad nie tylko dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Chińska zupa kukurydziana z kurczakiem to potrawa, którą zjemy w barach szybkiej obsługi na całym świecie. Jak zrobić ją samodzielnie? Sprawdźcie przepis.

Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem jest chętnie zamawiana w różnych zakątkach świata. Dziś pokażemy Wam, jak ją przygotować w domu. To bardzo prosty przepis, który spodoba się wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych kotletów z piersi czy kurczaka w potrawce. Jak zrobić zupę chińską z kukurydzą? Wyjaśniamy.

Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem – przepis

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (około 300-400 g),
  • 4 kolby świeżej kukurydzy lub puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 cebulki dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2,5 litra wody*,
  • 2 białka jaj (można także użyć całych jajek),
  • 40 ml oleju roślinnego (najlepiej arachidowego lub sezamowego),
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny (można także użyć soku z limonki lub wina ryżowego),
  • szczypta pieprzu,
  • sól do smaku,
  • do podania: gałązki świeżej kolendry

* Do zrobienia tej zupy można użyć również bulionu drobiowego lub warzywnego. Może to być bulion z kostki.

Jak zrobić zupę chińską z kukurydzą i kurczakiem? Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, brązowy cukier, wyciśnięte w wyciskarce dwa ząbki czosnku, starty na tarce imbir oraz pieprz. Następnie wkładamy oczyszczoną z kostek i żyłek pierś z kurczaka podzieloną na dwa filety. Gotujemy przez 25 minut i wyjmujemy mięso. Bulion przecedzamy na gęstym sitku do drugiego garnka.

Wyjęte mięso szarpiemy na kawałki, używając widelców. Kolby kukurydzy dokładnie myjemy i nożem obieramy z ziarenek. Jeżeli używamy kukurydzy w puszce, odsączamy ją z zalewy.

Kukurydzę przekładamy do bulionu i ponownie doprowadzamy go do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną chłodnej wody, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Białka roztrzepujemy w miseczce i rozrobione dolewamy do gorącej zupy, jednocześnie ją mieszając.

Na koniec dodajemy posiekaną dymkę – zarówno cebulkę, jak i szczypior – oraz doprawiamy solą do smaku. Chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem podajemy z listkami świeżej kolendry.

Zobacz wideo Zobacz także: Filmowy makaron azjatycki

Jak zrobić chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem – wskazówki

  • Taka zupa to propozycja na smaczne danie obiadowe. Jeśli jednak chcecie, aby miała dodatkową sycącą wkładkę, możecie ją podać z ryżem jaśminowym,
  • doskonałą dekoracją do tego dania są kolby minikukurydzy – pięknie ozdobią każdą miskę,
  • aromatyczną przyprawą do chińskiej zupy z kukurydzą jest sos ostrygowy. Jeżeli lubicie ostre potrawy, zwiększcie ilość imbiru, doprawcie zupę ostrą papryką (doskonale sprawdzi się także pieprz cayenne) lub dodajcie pokrojoną na cieniutkie plasterki papryczkę chilli.