Aromatyczna zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem - przepis na pyszne danie na obiad
Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem jest chętnie zamawiana w różnych zakątkach świata. Dziś pokażemy Wam, jak ją przygotować w domu. To bardzo prosty przepis, który spodoba się wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych kotletów z piersi czy kurczaka w potrawce. Jak zrobić zupę chińską z kukurydzą? Wyjaśniamy.
Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem – przepis
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (około 300-400 g),
- 4 kolby świeżej kukurydzy lub puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 cebulki dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2,5 litra wody*,
- 2 białka jaj (można także użyć całych jajek),
- 40 ml oleju roślinnego (najlepiej arachidowego lub sezamowego),
- 3 cm świeżego korzenia imbiru,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka brązowego cukru,
- łyżeczka soku z cytryny (można także użyć soku z limonki lub wina ryżowego),
- szczypta pieprzu,
- sól do smaku,
- do podania: gałązki świeżej kolendry
* Do zrobienia tej zupy można użyć również bulionu drobiowego lub warzywnego. Może to być bulion z kostki.
Jak zrobić zupę chińską z kukurydzą i kurczakiem? Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, brązowy cukier, wyciśnięte w wyciskarce dwa ząbki czosnku, starty na tarce imbir oraz pieprz. Następnie wkładamy oczyszczoną z kostek i żyłek pierś z kurczaka podzieloną na dwa filety. Gotujemy przez 25 minut i wyjmujemy mięso. Bulion przecedzamy na gęstym sitku do drugiego garnka.
Wyjęte mięso szarpiemy na kawałki, używając widelców. Kolby kukurydzy dokładnie myjemy i nożem obieramy z ziarenek. Jeżeli używamy kukurydzy w puszce, odsączamy ją z zalewy.
Kukurydzę przekładamy do bulionu i ponownie doprowadzamy go do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną chłodnej wody, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Białka roztrzepujemy w miseczce i rozrobione dolewamy do gorącej zupy, jednocześnie ją mieszając.
Na koniec dodajemy posiekaną dymkę – zarówno cebulkę, jak i szczypior – oraz doprawiamy solą do smaku. Chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem podajemy z listkami świeżej kolendry.
Jak zrobić chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem – wskazówki
- Taka zupa to propozycja na smaczne danie obiadowe. Jeśli jednak chcecie, aby miała dodatkową sycącą wkładkę, możecie ją podać z ryżem jaśminowym,
- doskonałą dekoracją do tego dania są kolby minikukurydzy – pięknie ozdobią każdą miskę,
- aromatyczną przyprawą do chińskiej zupy z kukurydzą jest sos ostrygowy. Jeżeli lubicie ostre potrawy, zwiększcie ilość imbiru, doprawcie zupę ostrą papryką (doskonale sprawdzi się także pieprz cayenne) lub dodajcie pokrojoną na cieniutkie plasterki papryczkę chilli.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku