W dzieciństwie wszyscy bali się tej rośliny. Dzisiaj robi się z niej tanią, zdrową i pyszną zupę

Zupa pokrzywowa świetnie sprawdzi się na tani, smaczny i pożywny posiłek. W liściach młodej rośliny kryje się bowiem bogactwo witamin i minerałów, które warto wykorzystać w kuchni. Twoi bliscy z pewnością będą prosić o dokładkę!

Pokrzywa zwykle nie kojarzy się z niczym miłym. Wszystko przez to, że dotknięcie rośliny kończy się bolesnym "poparzeniem". Warto jednak wiedzieć, że młode liście kryją w sobie bogactwo nie tylko smaku, lecz także wartości odżywczych. To cenne źródło witamin A, C i K, minerałów: żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz błonnika i flawonoidów. Wykorzystanie pokrzywy w kuchni gwarantuje smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Kiedyś siała postrach wśród dzieci. Dziś przyrządza się z niej obłędnie dobrą zupę

Przygotowanie zupy z pokrzywy nie jest niczym trudnym ani drogim. Wystarczy udać się do pobliskiego lasu lub na łąkę, nazrywać kilku garści świeżych listków rośliny, a następnie połączyć je w wywarze z warzywami i przyprawami. W efekcie otrzymujemy pyszny obiad o właściwościach przeciwzapalnych, detoksykacyjnych i wspierających naszą odporność.

Składniki:

  • 300 g młodych liści pokrzywy,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1,5 l wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Zupa pokrzywowa z jajkiem. Sposób przygotowania

Liście pokrzywy sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się brudu, wszelkich drobnoustrojów i zniwelujesz charakterystyczne "pieczenie", które pojawia się po kontakcie z rośliną. Marchew i ziemniaki opłucz, po czym obierz i drobno pokrój.

Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją razem z warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, posiekanym czosnkiem oraz solą. Cebulę obierz z łupiny, a w dalszej kolejności pokrój razem z pokrzywą i podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem. Dopraw składniki majerankiem oraz pieprzem.

Gdy warzywa w wywarze zmiękną, dodaj do nich pokrojone liście pokrzywy z cebulą. Wymieszaj i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Na koniec możesz wzbogacić smak zupy, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy. Gotowe danie zaserwuj z pokrojonymi w ćwiartkę lub połówkę jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego!

Więcej o: