Pokrzywa zwykle nie kojarzy się z niczym miłym. Wszystko przez to, że dotknięcie rośliny kończy się bolesnym "poparzeniem". Warto jednak wiedzieć, że młode liście kryją w sobie bogactwo nie tylko smaku, lecz także wartości odżywczych. To cenne źródło witamin A, C i K, minerałów: żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz błonnika i flawonoidów. Wykorzystanie pokrzywy w kuchni gwarantuje smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek.
Przygotowanie zupy z pokrzywy nie jest niczym trudnym ani drogim. Wystarczy udać się do pobliskiego lasu lub na łąkę, nazrywać kilku garści świeżych listków rośliny, a następnie połączyć je w wywarze z warzywami i przyprawami. W efekcie otrzymujemy pyszny obiad o właściwościach przeciwzapalnych, detoksykacyjnych i wspierających naszą odporność.
Składniki:
Liście pokrzywy sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się brudu, wszelkich drobnoustrojów i zniwelujesz charakterystyczne "pieczenie", które pojawia się po kontakcie z rośliną. Marchew i ziemniaki opłucz, po czym obierz i drobno pokrój.
Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją razem z warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, posiekanym czosnkiem oraz solą. Cebulę obierz z łupiny, a w dalszej kolejności pokrój razem z pokrzywą i podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem. Dopraw składniki majerankiem oraz pieprzem.
Gdy warzywa w wywarze zmiękną, dodaj do nich pokrojone liście pokrzywy z cebulą. Wymieszaj i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Na koniec możesz wzbogacić smak zupy, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy. Gotowe danie zaserwuj z pokrojonymi w ćwiartkę lub połówkę jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego!