Obiad na upał jak z restauracji. Ten chłodnik smakuje jak marzenie i wcale nie jest z buraków

Szukasz pomysłu na obiad w upał? Ten chłodnik nie ma nic wspólnego z tym, który robiła ci babcia w wakacje. Ten chłodnik smakuje wybornie i zrobisz go z pysznych owoców. Tak, pomidory to owoce!

Nie chce ci się gotować w upał i dogrzewać się przy kuchence? Proszę - ten przepis na obiad uratuje cię z opresji i przy okazji sprawi, że swoim bliskim i sobie zaserwujesz przepyszną potrawę. Chłodnik hiszpański, czyli gazpacho, to bomba smaków i aromatów, a to wszystko z bardzo łatwego przepisu. Nie możesz nie spróbować, a jak już spróbujesz, to od razu poczujesz się jak na wczasach. 

Zobacz wideo Ten chłodnik to hit. Idealne na upały

Obiad na upały - przepis na chłodnik hiszpański

Składniki:

  • ok. 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • połowa czerwonej papryki,
  • 3-4 małe ogórki gruntowe,
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie),
  • dwie bułki (samo wnętrze, bez skórki),
  • sól, pieprz, oliwa, ocet winny, sok z cytryny lub limonki.
  • ser feta do podania.

Szybki chłodnik z pomidorów - sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do naczynia lub garnka.
  2. Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Paprykę także pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  3. Do warzyw dodaj bułki (najlepiej sprawdzą się czerstwe), dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny oraz 1-2 łyżki octu.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym i odłóż na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
  5. Przed podaniem udekoruj danie pokruszoną fetą, kawałkami pomidorów i opcjonalnie listkami mięty.

Taki chłodnik nie tylko przyniesie ulgę w upał, lecz także będzie smakował jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich pysznym chłodnikiem bez buraków, to zaserwuj chłodnik z pomidorów po hiszpańsku. Na jednej dokładce się nie skończy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.