Nie chce ci się gotować w upał i dogrzewać się przy kuchence? Proszę - ten przepis na obiad uratuje cię z opresji i przy okazji sprawi, że swoim bliskim i sobie zaserwujesz przepyszną potrawę. Chłodnik hiszpański, czyli gazpacho, to bomba smaków i aromatów, a to wszystko z bardzo łatwego przepisu. Nie możesz nie spróbować, a jak już spróbujesz, to od razu poczujesz się jak na wczasach.
Zobacz wideo Ten chłodnik to hit. Idealne na upały
Obiad na upały - przepis na chłodnik hiszpański
Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- połowa czerwonej papryki,
- 3-4 małe ogórki gruntowe,
- kawałek papryczki chili (opcjonalnie),
- dwie bułki (samo wnętrze, bez skórki),
- sól, pieprz, oliwa, ocet winny, sok z cytryny lub limonki.
- ser feta do podania.
Szybki chłodnik z pomidorów - sposób wykonania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do naczynia lub garnka.
- Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Paprykę także pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Do warzyw dodaj bułki (najlepiej sprawdzą się czerstwe), dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny oraz 1-2 łyżki octu.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym i odłóż na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
- Przed podaniem udekoruj danie pokruszoną fetą, kawałkami pomidorów i opcjonalnie listkami mięty.
Taki chłodnik nie tylko przyniesie ulgę w upał, lecz także będzie smakował jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich pysznym chłodnikiem bez buraków, to zaserwuj chłodnik z pomidorów po hiszpańsku. Na jednej dokładce się nie skończy.