Teść Bogumił robi najlepsze ogórki małosolne. Jego przepis chwali pół Mazowsza

Teraz wszyscy jak jeden mąż robimy ogórki małosolne. To chyba jedna z najlepszych rzeczy, które daje nam lato, a przepis jest prosty i wystarczy tylko zadbać o ogórki. Teść Bogumił robił je tak pyszne, że okoliczne wsie zjeżdżały się po słoiki.

W czerwcu i lipcu przeciętny Polak w pięćdziesięciu procentach składa się z ogórków małosolnych. Przepis na ogórki małosolne jest banalny - ogórki myjemy, wkładamy do słoika z czosnkiem, koprem i chrzanem i zalewamy solanką. Mój fantastyczny teść  jednak robił jeszcze dwie rzeczy - dodawał kilka listków czarnej porzeczki i kroiła ogórki, Najpierw odcinał im końcówki, a potem robił głębokie nacięcie wzdłuż. Ogórki były pyszne już następnego dnia, a po dwóch dniach mieliśmy najprawdziwsze i najpyszniejsza małosolne.

Zobacz wideo Nasz przepis na kiszone pomidory? Jeśli nie, koniecznie zobacz nasze wideo

Ogórki małosolne ze strego przepisu

Składniki:

  • niewielkie gruntowe ogórki - przyjmijmy proporcje na 1,5 kg,
  • solanka - na litr wody przypada jedna łyżka soli, czyli w tym przypadku ok. 2 litrów wody i dwie łyżki soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • ok. 6 cm korzenia chrzanu,
  • 2-3 gałązki kopru razem z baldachem,
  • 2 listki laurowe (opcjonalnie, babcia nie zawsze dodawała),
  • 3-4 listki czarnej porzeczki.

Ogórki małosolne teścia Bogumiła - sposób wykonania:

  1. Ogórki oczyść i włóż do miski. Następnie zalej zimną wodą i mocz przez pół godziny. W tym czasie przygotuj solankę. Wodą z solą zagotuj i odstaw by ostygła - solanka do ogórków małosolnych powinna być letnia.
  2. Czosnek obierz i zgnieć. Połóż na dnie słoika. Dodaj kilka kawałków korzenia chrzanu, listki laurowe i listki porzeczki.
  3. Odetnij końcówki ogórków i zrób podłużne nacięcie tak, by kończyło się ok. 2 cm od końca ogórka. Możesz także zrobić dwa nacięcia na krzyż.
  4. Ogórki włóż do słoika, zalej solanką i na wierzchu połóż gałązki kopru. Słoik przykryj gazą i połóż w ciepłym miejscu, chociaż teść na wierzchu kamionki kładł talerz i dodatkowo obciążał go kamieniem, jednak bez tego ogórki też się zrobią. Następnego dnia już będą pyszne, a za dwa dni - idealne.

Wiesz, że możesz zrobić pyszną zupą z ogórków małosolnych? Będzie smakowała idealnie i świetnie sprawdzi się latem, bo nie jest ciężka. Ale i tak najlepiej smakuje sałatka z ogórków małosolnych, Wystarczy dodać kilka pomidorów, szczypiorek, ząbek czosnku i odrobinę oliwy. Pieprz i sól tylko dopełnią smaku. 

Czy lubisz ogórki małosolne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.