W czerwcu i lipcu przeciętny Polak w pięćdziesięciu procentach składa się z ogórków małosolnych. Przepis na ogórki małosolne jest banalny - ogórki myjemy, wkładamy do słoika z czosnkiem, koprem i chrzanem i zalewamy solanką. Mój fantastyczny teść jednak robił jeszcze dwie rzeczy - dodawał kilka listków czarnej porzeczki i kroiła ogórki, Najpierw odcinał im końcówki, a potem robił głębokie nacięcie wzdłuż. Ogórki były pyszne już następnego dnia, a po dwóch dniach mieliśmy najprawdziwsze i najpyszniejsza małosolne.
Zobacz wideo Nasz przepis na kiszone pomidory? Jeśli nie, koniecznie zobacz nasze wideo
Ogórki małosolne ze strego przepisu
Składniki:
- niewielkie gruntowe ogórki - przyjmijmy proporcje na 1,5 kg,
- solanka - na litr wody przypada jedna łyżka soli, czyli w tym przypadku ok. 2 litrów wody i dwie łyżki soli,
- 5 ząbków czosnku,
- ok. 6 cm korzenia chrzanu,
- 2-3 gałązki kopru razem z baldachem,
- 2 listki laurowe (opcjonalnie, babcia nie zawsze dodawała),
- 3-4 listki czarnej porzeczki.
Ogórki małosolne teścia Bogumiła - sposób wykonania:
- Ogórki oczyść i włóż do miski. Następnie zalej zimną wodą i mocz przez pół godziny. W tym czasie przygotuj solankę. Wodą z solą zagotuj i odstaw by ostygła - solanka do ogórków małosolnych powinna być letnia.
- Czosnek obierz i zgnieć. Połóż na dnie słoika. Dodaj kilka kawałków korzenia chrzanu, listki laurowe i listki porzeczki.
- Odetnij końcówki ogórków i zrób podłużne nacięcie tak, by kończyło się ok. 2 cm od końca ogórka. Możesz także zrobić dwa nacięcia na krzyż.
- Ogórki włóż do słoika, zalej solanką i na wierzchu połóż gałązki kopru. Słoik przykryj gazą i połóż w ciepłym miejscu, chociaż teść na wierzchu kamionki kładł talerz i dodatkowo obciążał go kamieniem, jednak bez tego ogórki też się zrobią. Następnego dnia już będą pyszne, a za dwa dni - idealne.
Wiesz, że możesz zrobić pyszną zupą z ogórków małosolnych? Będzie smakowała idealnie i świetnie sprawdzi się latem, bo nie jest ciężka. Ale i tak najlepiej smakuje sałatka z ogórków małosolnych, Wystarczy dodać kilka pomidorów, szczypiorek, ząbek czosnku i odrobinę oliwy. Pieprz i sól tylko dopełnią smaku.