Lipiec to jeden z piękniejszych miesięcy w roku, a co za tym idzie - to idealny moment na kulinarne podboje. W domu mojej babci na Podhalu panuje tradycja dwudaniowych obiadów, więc obok schabowego czy pierogów zawsze musi znaleźć się zupa. Przepis na ogórkową w tym wydaniu to prawdziwy majstersztyk, a jak się okazuje, sekretem wcale nie są warzywa.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Ogórkowa z przepisu babci z Podhala. Tego smaku nie da się podrobić
Fani polskich zup nie mogą zapomnieć o ogórkowej, która doskonale smakuje o każdej porze roku. Sekretem tego dania nie są jednak tylko warzywa - w składzie nie może zabraknąć także koperku, śmietany i nośnika smaku, jakim jest masło. Zanim jednak tłuszcz trafi do garnka, warto go odpowiednio przygotować.
Zupa ogórkowa to bardzo łatwa i obłędnie smaczna potrawa, której z pewnością żaden smakosz się nie oprze. Warto jednak pamiętać o podsmażeniu warzyw na maśle. Ten trik gwarantuje odtworzenie smaków z beztroskich lat dzieciństwa, kiedy to w domu babci, po południu zawsze czekał gorący talerz tego wyśmienitego dania.
Podhalańska ogórkowa z przepiśnika mojej babci Zosi
Składniki:
- 500 g kiszonych ogórków + sok z ogórków,
- 50 g masła,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- pietruszka,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 200 g śmietany 18 proc. (najlepiej swojskiej, takiej dodawała moja babcia),
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rosół wstaw na palnik i podgrzewaj na małej mocy.
- W rondelku rozpuść połowę masła. Na tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy całość nabierze złotych kolorów, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Składniki smaż kilka minut. Następnie dorzuć posiekaną w drobną kostkę marchew, ziemniaki i pietruszkę. Teraz wszystkie warzywa dodaj do podgrzanego bulionu i gotuj razem przez 20 minut.
- W tym czasie można przygotować ogórki. Kiszone zetrzyj ręcznie na tarce o dużych oczkach. Wskazówka - zachowaj też wodę z ogórków i sok - dodane do zupy gwarantują obłędny smak.
- Na patelni rozpuść pozostałe masło. Na ciepły tłuszcz wrzuć starte ogórki. Smaż kiszone, aż delikatnie się skarmelizują. Dodaj je do zupy wraz z sokiem i wodą.
- Zupę gotuj przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec zabiel ogórkową śmietaną. Pamiętaj, by wcześniej ją zahartować.
- Dopraw wszystko solą, pieprzem i udekoruj solidną porcją koperku. Smacznego!