Anna Lewandowska gotuje ogórkową na tym mięsie. Jest lekka, a mieszanka smaków jest bezbłędna

Zupa ogórkowa to klasyczne i bardzo pospolite danie, które każdy dobrze zna. Anna Lewandowska również je przyrządza dla swojej rodziny. Jej przepis jest prosty i bardzo smakowity. To wszystko zasługa mięsa.

Kuchnia polska charakteryzuje się wieloma aromatycznymi zupami, po które sięga się coraz częściej. Najpopularniejszą zupą jest rosół, który jest podstawą innych dań. Zaraz za nim wybieramy zupę pomidorową, ogórkową i flaki. Z tych wszystkich potraw Anna Lewandowska wybrała ogórkową i podzieliła się przepisem na własną wersję. Jak napisała na swoim blogu

W naszym domu zupy sprawdzają się świetnie w okresie zimowym – jako danie na ciepło, które w każdym momencie można szybko odgrzać. Klara gorąco poleca.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Pomimo że zimą jest już za nami i tak warto ją przyrządzić. Aby to danie było lekkie, trenerka postawiła na mięso, po które nie sięga większość, gdy przygotowuje tę zupę. Zamiast klasycznych żeberek wybór padł na pierś z kurczaka. Całość jest tak dobra, że na samą myśl cieknie ślinka.

Przepis na ogórkową Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 1 litr wody,
  • 350 g piersi z kurczaka,
  • 300 g ogórków kiszonych,
  • 250 ml wody z ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Następnie umieść wszystkie warzywa w garnku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do gotujących się warzyw. Wrzuć liście laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól morską. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Na sam koniec dodaj starte ogórki kiszone, a także szklankę wody z kiszonki. Całość gotuj przez kilka chwil.
  4. Do kubeczka odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją z jogurtem naturalnym. Na koniec wlej powoli całość do zupy, cały czas mieszając. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Z czym jesz ogórkową?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.