Kuchnia polska charakteryzuje się wieloma aromatycznymi zupami, po które sięga się coraz częściej. Najpopularniejszą zupą jest rosół, który jest podstawą innych dań. Zaraz za nim wybieramy zupę pomidorową, ogórkową i flaki. Z tych wszystkich potraw Anna Lewandowska wybrała ogórkową i podzieliła się przepisem na własną wersję. Jak napisała na swoim blogu
W naszym domu zupy sprawdzają się świetnie w okresie zimowym – jako danie na ciepło, które w każdym momencie można szybko odgrzać. Klara gorąco poleca.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Pomimo że zimą jest już za nami i tak warto ją przyrządzić. Aby to danie było lekkie, trenerka postawiła na mięso, po które nie sięga większość, gdy przygotowuje tę zupę. Zamiast klasycznych żeberek wybór padł na pierś z kurczaka. Całość jest tak dobra, że na samą myśl cieknie ślinka.
Przepis na ogórkową Anny Lewandowskiej
Składniki
- 1 litr wody,
- 350 g piersi z kurczaka,
- 300 g ogórków kiszonych,
- 250 ml wody z ogórków kiszonych,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- pietruszka,
- 1/2 selera,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- garść natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta pieprzu czarnego,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Następnie umieść wszystkie warzywa w garnku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do gotujących się warzyw. Wrzuć liście laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól morską. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Na sam koniec dodaj starte ogórki kiszone, a także szklankę wody z kiszonki. Całość gotuj przez kilka chwil.
- Do kubeczka odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją z jogurtem naturalnym. Na koniec wlej powoli całość do zupy, cały czas mieszając. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.