-
Haps
-
Jak przygotować
- Botwinka z tego przepisu nie może nie wyjść. Postaw na klasykę i nie cuduj. Pyszna i aromatyczna
Botwinka z tego przepisu nie może nie wyjść. Postaw na klasykę i nie cuduj. Pyszna i aromatyczna
Botwinka - przepis na wyśmienity obiad na letnie dni, który nie może się znudzić ani przejeść. Przepis jest banalny, ale trzeba korzystać, bo sezon na botwinkę nie trwa wiecznie. Jak zrobić zupę z botwinki? Najlepiej klasycznie. Po co udziwniać? Tak przecież gotowały nasze babcie.
Jak zrobić zupę z botwinki? To chyba jeden z najłatwiejszych przepisów na obiad. Zupa z botwinki jest nie tylko pyszna, lecz także tania - wszak trwa sezon na nowalijki, a botwinka z całą pewnością się do nich zalicza. Jak zatem zrobić najlepszą zupę z botwinki? Nie zapomnij o soku z cytryny. Ten dodatek niesamowicie podrasuje smak wiosennej zupy. Polecam z całego serca - lepszej botwinki ze świecą szukać.
Zobacz wideo Za słona zupa? Tak ją łatwo uratujesz
Przepis na bitwinkę - klasyczny przepis
Składniki:
- 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
- 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
- 2 marchewki,
- kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
- masło (ok. 1 czubata łyżka),
- pół szklanki gęstego soku pomidorowego (opcjonalnie)
- Sok wyciśnięty z jednej niewielkiej cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku,
- do podania kilka jajek na twardo.
Przepis na zupę z botwinki. Tak gotowały babcie
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
- Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
- Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, jeśli go używasz (najlepiej, żeby to był domowy sok, bez dodatku cukru). Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
- Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
- Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak ja wolę zjeść je na talerzu obok.
Widzisz, jak łatwo możesz ugotować najlepszą letnią zupę? Taki przepis z pewnością sprawdzi się na letni obiad, a jak chcesz się poczuć jak w dzieciństwie u babci na wsi, ten smak przeniesie cię w czasie. Taka botwinka to mistrzostwo, ale spiesz się - sezon nie trwa wiecznie.