Nadchodzi maj, a wraz z nim czas, w którym w lasach, na łąkach i w ogrodach pojawiają się młode pokrzywy. Przez niektórych uważane za irytujący chwast, są bardzo zdrowym dodatkiem do diety. Na wsiach od wieków traktowano ją jako cudotwórczą roślinę o wielu zastosowaniach. Nic dziwnego, pokrzywa zawiera wiele cennych i potrzebnych witamin, mikroelementów oraz soli mineralnych, dlatego nie tylko przygotowywano z niej napary i okłady, a również dodawano ją do potraw.
Jednym z bardziej popularnych dań wykorzystujących pokrzywę jest kresowy barszcz zielony. Zupa z pokrzywy i szczawiu jest nie tylko bardzo zdrowa i smaczna. Jej przygotowanie trwa niezwykle krótko i poradzi sobie z nim nawet dziecko.
Najlepszym czasem na zbieranie pokrzyw jest przełom kwietnia i maja. To właśnie wtedy roślina ta jest jeszcze przed kwitnieniem, a jej liście są niezwykle delikatne i pełne wartości odżywczych. Najlepiej zbierać pokrzywy z miejsc oddalonych od dróg, ulic i z dala od fabryk czy pól uprawnych. To zminimalizuje ryzyko zebrania zanieczyszczonych liści. Wybierając się na zbiory, należy zaopatrzyć się w grube rękawice ogrodowe, sekator lub nożyczki i duży wiklinowy kosz, choć nada się również plastikowe wiadro. Pędy ucinamy przy ziemi i układamy delikatnie jedne na drugich, tak by nie zgnieść i nie zniszczyć liści. Po powrocie do domu warto je opłukać pod bieżącą wodą. Zebrane pokrzywy można spożywać zarówno na surowo, jak i dopiero po ususzeniu.
Liście pokrzywy oraz szczaw należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Następnie trzeba włożyć rośliny do garnka i zalać bulionem warzywnym. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut. Gdy zupa będzie gotowa, blendujemy ją z pomocą blendera ręcznego. W przypadku miksowania zupy w blenderze kielichowym, należy ją uprzednio ostudzić. Na koniec doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Będzie smakować wyśmienicie z dodatkiem gęstej śmietany, jajkiem na twardo lub grzankami z chleba. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl