Już nigdy nie usmażysz mielonych w tradycyjny sposób. Obłędny trik gwarantuje soczyste i kruche mięso

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i rarytas, który często gości w porze obiadowej. Chociaż mięso zazwyczaj smażymy na oleju, jest znacznie lepszy patent na obróbkę. Mała zmiana nawyków gwarantuje soczysty, kruchy i znacznie lżejszy efekt. Smak także jest o niebo lepszy!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród tradycyjnych polskich obiadów króluje rosół, pierogi, schabowe i oczywiście kultowe kotlety mielone. Chociaż w każdym domu jest na nie nieco inny przepis, warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki przygotowujemy mięso. Zamiast smażenia na oleju, można zaserwować je w nieco innej odchudzonej wersji, która smakuje obłędnie i jest zdrowsza!

Kotlety mielone babci Hani bez smażenia. Bardzo soczyste w środku dzięki dwóm dodatkom. Podawane z sosem Przepis na kotlety mielone z piekarnika - wystarczy kilka kroków i są gotowe

Rewolucja w przygotowaniu mielonych. Olej idzie w odstawkę 

Domowa kuchnia to przede wszystkim klasyki rodem z babcinego przepiśnika, które niemal zawsze smakują obłędnie. Czasami jednak mała zmiana może doskonale podrasować dobrze znany nam smak. Tak właśnie jest z mielonymi przygotowanymi w piekarniku. Zamiast smażyć mięso jak dotychczas na oleju, warto je nieco odchudzić i przy okazji nadać niepowtarzalnego smaku oraz zachować soczysty efekt. 

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu mielonych jest oczywiście wysokiej jakości mięso. Jednak obróbka termiczna także ma duże znaczenie. Kotlety przygotowane w piekarniku są bardzo delikatne w środku i niezwykle soczyste. Przed włożeniem do piekarnika warto na mięsnych kulkach położyć jeszcze odrobinę masła, dzięki czemu kremowy i wyborny efekt jest gwarantowany!

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Mielone z piekarnika, czyli przepis na obłędnie soczyste kotlety 

Składniki: 

  • 500 g szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej,
  • czerstwa kajzerka,
  • mleko,
  • jajko,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka soli.
  • łyżeczka musztardy,
  • pieprz mielony,
  • masło,
  • bułka tarta.

Gołąbki bez zawijania / zdjęcie ilustracyjne Gołąbki z kapusty włoskiej? Zrób wersję bez zawijania i zaoszczędź dużo czasu

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od mięsa - najlepiej samodzielnie je oczyść i zmiel w maszynce, jeśli jednak brakuje ci czasu lub możliwości, kup dobrej jakości mięso u zaufanego sprzedawcy. 
  2. Kajzerkę namocz w mleku.
  3. Mięso przełóż do dużej miski. 
  4. Cebulę podsmaż na maśle, a gdy nabierze kolorów, zostaw do przestygnięcia i dodaj do mięsa mielonego razem z jajkiem, solą, pieprzem, ziołami i musztardą. 
  5. Do masy mięsnej dodaj namoczoną kajzerkę. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj przez kilka minut. Po tym czasie wilgotnymi dłońmi formuj niewielkich rozmiarów kotlety mielone i odtocz je na koniec w bułce tartej. 
  6. Tak przygotowane mielone układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą porcję mięsa ułóż niewielki płat masła. 
  7. Kotlety mielone piecz w 180 stopniach przez 25 minut - pamiętaj, by wybrać opcję góra-dół. Każda funkcja z termoobiegiem sprawi, że z mięsa pozostaną suche wióry. 
  8. Mielone podaj z ulubionymi dodatkami - smakują wybornie z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
Więcej o: