Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród tradycyjnych polskich obiadów króluje rosół, pierogi, schabowe i oczywiście kultowe kotlety mielone. Chociaż w każdym domu jest na nie nieco inny przepis, warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki przygotowujemy mięso. Zamiast smażenia na oleju, można zaserwować je w nieco innej odchudzonej wersji, która smakuje obłędnie i jest zdrowsza!
Rewolucja w przygotowaniu mielonych. Olej idzie w odstawkę
Domowa kuchnia to przede wszystkim klasyki rodem z babcinego przepiśnika, które niemal zawsze smakują obłędnie. Czasami jednak mała zmiana może doskonale podrasować dobrze znany nam smak. Tak właśnie jest z mielonymi przygotowanymi w piekarniku. Zamiast smażyć mięso jak dotychczas na oleju, warto je nieco odchudzić i przy okazji nadać niepowtarzalnego smaku oraz zachować soczysty efekt.
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu mielonych jest oczywiście wysokiej jakości mięso. Jednak obróbka termiczna także ma duże znaczenie. Kotlety przygotowane w piekarniku są bardzo delikatne w środku i niezwykle soczyste. Przed włożeniem do piekarnika warto na mięsnych kulkach położyć jeszcze odrobinę masła, dzięki czemu kremowy i wyborny efekt jest gwarantowany!
Zobacz wideo
Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Mielone z piekarnika, czyli przepis na obłędnie soczyste kotlety
Składniki:
- 500 g szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej,
- czerstwa kajzerka,
- mleko,
- jajko,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka soli.
- łyżeczka musztardy,
- pieprz mielony,
- masło,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od mięsa - najlepiej samodzielnie je oczyść i zmiel w maszynce, jeśli jednak brakuje ci czasu lub możliwości, kup dobrej jakości mięso u zaufanego sprzedawcy.
- Kajzerkę namocz w mleku.
- Mięso przełóż do dużej miski.
- Cebulę podsmaż na maśle, a gdy nabierze kolorów, zostaw do przestygnięcia i dodaj do mięsa mielonego razem z jajkiem, solą, pieprzem, ziołami i musztardą.
- Do masy mięsnej dodaj namoczoną kajzerkę. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj przez kilka minut. Po tym czasie wilgotnymi dłońmi formuj niewielkich rozmiarów kotlety mielone i odtocz je na koniec w bułce tartej.
- Tak przygotowane mielone układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą porcję mięsa ułóż niewielki płat masła.
- Kotlety mielone piecz w 180 stopniach przez 25 minut - pamiętaj, by wybrać opcję góra-dół. Każda funkcja z termoobiegiem sprawi, że z mięsa pozostaną suche wióry.
- Mielone podaj z ulubionymi dodatkami - smakują wybornie z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!