Kotlety mielone są częstymi gośćmi obiadowymi na wielu polskich stołach. Karol Okrasa pokazał, że można uczynić je jeszcze pyszniejszymi. Zamiast bułki tartej dosypywanej do mięsa, dodał inny, dość nietypowy składnik. Dzięki niemu kotlety będą pulchne i pyszne.
Cebulę należy obrać i drobno posiekać. Tak przygotowaną rumienimy na odrobinie oleju lub smalcu i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mięso mielone z łopatki przekładamy do czystego naczynia i doprawiamy pieprzem oraz solą. Dodajemy do mięsnej masy również roztrzepane jajko oraz ostudzoną cebulę wraz z tłuszczem. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy. Na koniec zamiast bułki tartej dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Według kucharza Karola Okrasy to dużo lepszy sposób, dzięki któremu kotlety mielone będą pulchne i wilgotne. Wszystkie składniki starannie mieszamy, aż do połączenia się.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, a z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety mielone. Tuż przed wrzuceniem na tłuszcz należy obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć. Zbyt okrągłe kotlety trudniej będzie usmażyć. Gdy będą gotowe i zarumienione z obu stron wystarczy przełożyć je na talerz lub blachę wyłożoną ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Będą smakować wyśmienicie z dodatkiem pieczonych lub ugotowanych ziemniaków i świeżej surówki, lub mizerii. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl