Tak pysznych kotletów mielonych jeszcze nie jadłaś. Karol Okrasa dodaje do nich ten składnik zamiast bułki tartej

Domowe, polskie obiady z reguły smakują obłędnie jednak mogą być jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa zaskoczył wszystkich tym dodatkiem do kotletów mielonych. Dzięki tej małej zmianie będą pulchne i puszyste, a do tego niesamowicie pyszne.

Kotlety mielone są częstymi gośćmi obiadowymi na wielu polskich stołach. Karol Okrasa pokazał, że można uczynić je jeszcze pyszniejszymi. Zamiast bułki tartej dosypywanej do mięsa, dodał inny, dość nietypowy składnik. Dzięki niemu kotlety będą pulchne i pyszne.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 średnie jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • smalec lub olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis na kotlety schabowe po kowalsku (zdjęcie ilustracyjne) Przepis na kotlety schabowe po kowalsku. Kuchnia zmieni się w kuźnię smaku

Pyszne kotlety mielone. Karol Okrasa dodaje do nich kaszę

Cebulę należy obrać i drobno posiekać. Tak przygotowaną rumienimy na odrobinie oleju lub smalcu i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mięso mielone z łopatki przekładamy do czystego naczynia i doprawiamy pieprzem oraz solą. Dodajemy do mięsnej masy również roztrzepane jajko oraz ostudzoną cebulę wraz z tłuszczem. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy. Na koniec zamiast bułki tartej dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Według kucharza Karola Okrasy to dużo lepszy sposób, dzięki któremu kotlety mielone będą pulchne i wilgotne. Wszystkie składniki starannie mieszamy, aż do połączenia się. 

Dieta Dody Doda przyznała, jak wygląda jej dieta. Majonez je łyżkami, ale tego unika

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, a z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety mielone. Tuż przed wrzuceniem na tłuszcz należy obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć. Zbyt okrągłe kotlety trudniej będzie usmażyć. Gdy będą gotowe i zarumienione z obu stron wystarczy przełożyć je na talerz lub blachę wyłożoną ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Będą smakować wyśmienicie z dodatkiem pieczonych lub ugotowanych ziemniaków i świeżej surówki, lub mizerii. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: