Włoska pizza chowa się przy polskiej wersji. W niej nawet dodatki są lepsze, nie mówiąc już o cieście

Przysmak, jakim jest pizza znany jest na cały świat. Mówi się, że najlepszą można skosztować we Włoszech, jednak my podważamy tę teorię. Spróbuj wersji polskiej, która bogata jest w różnorodne smaki, a już nigdy nie zjesz czegoś innego.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Pizzą objada się cały świat i nie ma wątpliwości, że duża część osób wskaże to danie jako ich ulubione. Pochodzący z Włoch placek, który polany jest sosem i obsypany dodatkami podawany jest nie tylko w restauracjach, a także wiele osób próbuje odtworzyć go w domu. Ewa Wachowicz również postanowiła podzielić się przepisem na ten przysmak. Jednak jej wersja nieco różni się od tej, która jest najpopularniejsza. Można zauważyć, że dodatki są nieco inne, a jak sama określiła to danie, jest to wersja po polsku. Znajduje się w niej kiełbasa, dynia, a nawet oscypek. 

Przepis na pizzę po polsku Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki drobnego cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki oliwy,
  • szczypta soli.

Składniki na sos

  • szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • garść startego żółtego sera,
  • 1 żółtko,
  • 3 ząbki czosnku.

Składniki dodatkowe

  • pieczona dynia Hokkaido,
  • czarne oliwki bezpestkowe,
  • mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • oscypek,
  • kapary,
  • rukola,
  • wiejska kiełbasa.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pizzy zacznij od wykonania mieszanki drożdżowej. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj cukier i zalej całość ciepłą wodą. Odstaw masę w ciepłe miejsce, pod przykryciem na około 30 minut.
  2. Do większej miski przesyp mąkę i wlej do niej oliwę. Dodaj również sól oraz rozpuszczone drożdże. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, następnie zacznij wyrabiać za pomocą dłoni. 
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, z których uformuj kulę. Każdą z nich oprósz mąką i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. W tym czasie przygotuj sos. Śmietanę przenieś do salaterki i wrzuć do niej starty ser. Dodaj żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto rozciągnij za pomocą dłoni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Uformuj z niego placek o kształcie okręgu. Następnie posmaruj go przygotowanym sosem i ułóż na nim przygotowane składniki. Wierzch posyp solą. Czynność powtórz na drugim placku.
  6. Tak przygotowane pizze piecz w rozgrzanym do 230°C piekarniku przez około 30 minut.
  7. Po wypieczeniu udekoruj świeżą bazylią i rukolą. Wierzch skrop oliwą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: