-
Haps
-
Jak przygotować
- Włoska pizza chowa się przy polskiej wersji. W niej nawet dodatki są lepsze, nie mówiąc już o cieście
Włoska pizza chowa się przy polskiej wersji. W niej nawet dodatki są lepsze, nie mówiąc już o cieście
Przysmak, jakim jest pizza znany jest na cały świat. Mówi się, że najlepszą można skosztować we Włoszech, jednak my podważamy tę teorię. Spróbuj wersji polskiej, która bogata jest w różnorodne smaki, a już nigdy nie zjesz czegoś innego.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa
Pizzą objada się cały świat i nie ma wątpliwości, że duża część osób wskaże to danie jako ich ulubione. Pochodzący z Włoch placek, który polany jest sosem i obsypany dodatkami podawany jest nie tylko w restauracjach, a także wiele osób próbuje odtworzyć go w domu. Ewa Wachowicz również postanowiła podzielić się przepisem na ten przysmak. Jednak jej wersja nieco różni się od tej, która jest najpopularniejsza. Można zauważyć, że dodatki są nieco inne, a jak sama określiła to danie, jest to wersja po polsku. Znajduje się w niej kiełbasa, dynia, a nawet oscypek.
Przepis na pizzę po polsku Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- pół łyżeczki drobnego cukru,
- 250 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki oliwy,
- szczypta soli.
Składniki na sos
- szklanka kwaśnej śmietany 18%,
- garść startego żółtego sera,
- 1 żółtko,
- 3 ząbki czosnku.
Składniki dodatkowe
- pieczona dynia Hokkaido,
- czarne oliwki bezpestkowe,
- mozzarella,
- świeża bazylia,
- oscypek,
- kapary,
- rukola,
- wiejska kiełbasa.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pizzy zacznij od wykonania mieszanki drożdżowej. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj cukier i zalej całość ciepłą wodą. Odstaw masę w ciepłe miejsce, pod przykryciem na około 30 minut.
- Do większej miski przesyp mąkę i wlej do niej oliwę. Dodaj również sól oraz rozpuszczone drożdże. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, następnie zacznij wyrabiać za pomocą dłoni.
- Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, z których uformuj kulę. Każdą z nich oprósz mąką i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj sos. Śmietanę przenieś do salaterki i wrzuć do niej starty ser. Dodaj żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij za pomocą dłoni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj z niego placek o kształcie okręgu. Następnie posmaruj go przygotowanym sosem i ułóż na nim przygotowane składniki. Wierzch posyp solą. Czynność powtórz na drugim placku.
- Tak przygotowane pizze piecz w rozgrzanym do 230°C piekarniku przez około 30 minut.
- Po wypieczeniu udekoruj świeżą bazylią i rukolą. Wierzch skrop oliwą.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl