Polacy opanowali ten przepis do perfekcji. Mięsny gulasz zdobywa drugie życie dzięki mącznemu dodatkowi

Gulasz wieprzowy można wykonać na wiele sposobów, jednak nie wszystkie są równie smaczne. Ten przepis na pewno zasmakuje każdemu, kto zechce go wykonać. Wyróżnia go dodatek, którego w tym daniu nie każdy się spodziewa.
Zobacz wideo Gulasz wołowy

Domowe obiady muszą być sycące, smaczne, a w chłodniejsze dni również rozgrzewające. Takich przepisów jest wiele, jednak nie wszystkie wpasowują się w kubki smakowe całej rodziny. Ten przepis z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi mięso, a także intensywne smaki. Klasyczny gulasz zdobywa dzięki temu nowe życie, a to za sprawą mącznych knedli. To właśnie one nadają powiewu świeżości potrawie i sprawiają, że jest ona jeszcze bardziej treściwa. 

Przepis na gulasz z knedlami

Składniki na knedle:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki krupczatki,
  • 2 jaja,
  • 300 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Składniki na gulasz:

  • 600 g mięsa wołowego gulaszowego,
  • średnia cebula,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka kminku,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • liście laurowe,
  • kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania knedli:

  1. Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej, następnie dodaj cukier, rozdrobnione świeże drożdże, sól i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Po tym czasie zaczyn wlej do większej miski, dodaj resztę mąki pszennej i krupczatki i delikatnie wyrabiaj.
  3. Przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel masę na mniejsze kawałki, z których uformuj kulki na kształt orzecha włoskiego.
  4. Tak przygotowane przenieś do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 10 minut od wypłynięcia.

Sposób przygotowania gulaszu:

  1. Mięso pokrój na średniej wielkości kostkę. Umieść w misce i przypraw ostrą i słodką papryką, a także mąką pszenną. Dokładnie wymieszaj i podsmaż na gorącym maśle.
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na drobno. Dorzuć do smażonego mięsa, a na koniec wlej koncentrat pomidorowy. Zamieszaj i cały czas smaż na średnim ogniu.
  3. Do powstałej mieszanki wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Końcowym elementem jest przyprawienie całości kminkiem, solą i pieprzem, a także duszenie mięsa pod przykryciem. Duszenie powinno trwać do momentu, aż sos stanie się gęsty.
  4. Tak przygotowany gulasz podawaj z ciepłymi knedlami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.