Gulasz wieprzowy można wykonać na wiele sposobów, jednak nie wszystkie są równie smaczne. Ten przepis na pewno zasmakuje każdemu, kto zechce go wykonać. Wyróżnia go dodatek, którego w tym daniu nie każdy się spodziewa.
Fot. Shutterstock, Angelika Heine
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Gulasz wołowy
Domowe obiady muszą być sycące, smaczne, a w chłodniejsze dni również rozgrzewające. Takich przepisów jest wiele, jednak nie wszystkie wpasowują się w kubki smakowe całej rodziny. Ten przepis z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi mięso, a także intensywne smaki. Klasyczny gulasz zdobywa dzięki temu nowe życie, a to za sprawą mącznych knedli. To właśnie one nadają powiewu świeżości potrawie i sprawiają, że jest ona jeszcze bardziej treściwa.
REKLAMA
Przepis na gulasz z knedlami
Składniki na knedle:
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki krupczatki,
2 jaja,
300 ml mleka,
30 g świeżych drożdży,
łyżeczka drobnego cukru,
2 łyżeczki soli.
Składniki na gulasz:
600 g mięsa wołowego gulaszowego,
średnia cebula,
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżka kminku,
1 łyżka masła,
5 ząbków czosnku,
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
2 łyżki mąki pszennej,
liście laurowe,
kulki ziela angielskiego,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania knedli:
Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej, następnie dodaj cukier, rozdrobnione świeże drożdże, sól i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia na 10 minut.
Po tym czasie zaczyn wlej do większej miski, dodaj resztę mąki pszennej i krupczatki i delikatnie wyrabiaj.
Przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel masę na mniejsze kawałki, z których uformuj kulki na kształt orzecha włoskiego.
Tak przygotowane przenieś do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 10 minut od wypłynięcia.
Sposób przygotowania gulaszu:
Mięso pokrój na średniej wielkości kostkę. Umieść w misce i przypraw ostrą i słodką papryką, a także mąką pszenną. Dokładnie wymieszaj i podsmaż na gorącym maśle.
Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na drobno. Dorzuć do smażonego mięsa, a na koniec wlej koncentrat pomidorowy. Zamieszaj i cały czas smaż na średnim ogniu.
Do powstałej mieszanki wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Końcowym elementem jest przyprawienie całości kminkiem, solą i pieprzem, a także duszenie mięsa pod przykryciem. Duszenie powinno trwać do momentu, aż sos stanie się gęsty.
Tak przygotowany gulasz podawaj z ciepłymi knedlami.