Zrób kotleciki z kapustą i zaoszczędź dużo czasu. Tak powstaną... gołąbki bez zawijania!

Gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na obiad dla dużej rodziny. Dlatego jeśli spodziewasz się gości na Wielkanoc i nie masz ochoty stać godzinami w kuchni, to nasz przepis sprawdzi się idealnie. Połączenie mięsa, ryżu i kapusty w prosty sposób nasyci największych łasuchów.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Kapusta na gołąbki nie musi być zawsze taka sama, czyli klasyczna biała odmiana tego warzywa. Bez względu na to, czy przygotowujemy gołąbki bez zawijania, czy też stawiamy na tradycyjną formę dania, śmiało możemy sięgać po inne gatunki.

Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis na wielkanocny obiad

Przygotowania do świąt to w wielu domach nie tylko czas wytężonego sprzątania, mycia okien, czy modlitwy i zadumy. Choć każdy przeżywa ten okres na własnych zasadach, to jednak nigdzie nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Pieczenie mazurków, bab, robienie sałatek, czy świąteczny żur. Gotowania jest tak dużo, że na samą myśl o wielkanocnym obiedzie szukasz drogi ucieczki. Dlatego jeśli chcesz w szybki i prosty sposób nakarmić całą rodzinę, zrób gołąbki bez zawijania.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 500 g posiekanej kapusty włoskiej, pekińskiej lub głowiastej,
  • duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki ryżu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 200 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gołąbki bez zawijania. Wersja z piekarnika, sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Podsmaż, aż się zeszkli.
  2. Następnie dodaj kapustę. Przypraw pieprzem i solą. Smaż kilka minut i zestaw do ostygnięcia.
  3. Do miski wrzuć zmielone mięso wieprzowe. Dodaj ryż, jajka, przyprawy i usmażoną kapustę.
  4. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni. 
  5. Formuj kotleciki i obsmaż je z obu stron na złocisty kolor.
  6. Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Ułóż usmażone gołąbki bez zawijania.
  7. Przygotuj sos. Do rondelka wlej passatę oraz wodę, dodaj czosnek i pozostałe przyprawy. Zagotuj.
  8. Sosem pomidorowym zalej gołąbki i wstaw do piekarnika
  9. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.