Gołąbki bez zawijania
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Gołąbki
Mięso mielone wieprzowe - 700 gKapusta włoska - 700 g, posiekanaCebula biała - 1, posiekanaJajka - 2Ryż biały - 1/2 szklankiZioła prowansalskie - 2 czubate łyżki posiekanych, świeżych ziół
-
Sos pomidorowy
Cebula biała - 1/2 szklanki posiekanejMarchewka - szklanka pokrojonej w kostkęPietruszka - szklanka pokrojonej w kostkęPrzecier pomidorowy - 750 mlŚmietana 30 proc. - 3 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i krótko przesmaż. Następnie wsyp posiekaną kapustę włoską. Całość dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia. W osobnej misce umieść mielone mięso, ryż, jajka, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Do całości dodaj przestudzoną kapustę. Mieszaj wszystkie składniki i z powstałej masy uformuj kotlety. Następnie na patelni rozgrzej olej i obsmażaj mięso z obu stron na rumiano. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Przygotuj sos. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, marchewkę i pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki i smaż, aż nieco zmiękną. Następnie wlej przecier pomidorowy oraz kremówkę. Połącz wszystko i smaż jeszcze przez chwilę. Przelej sos do brytfanny z gołąbkami i piecz w 175 stopniach Celsjusza przez godzinę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory