Buraczki zasmażane - przepis z babcinego przepiśnika. Nic tak nie komponuje się z kotletem mielonym

Buraczki zasmażane - przepis z babcinego przepiśnika świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. I choć nasze babcie serwowały je tak często, jak mogły, my decydujemy się na ten dodatek głównie przy kotletach mielonych bądź sosach z mięsem i kaszą gryczaną. Jak zatem przygotować buraczki zasmażane z tradycyjnego przepisu?

Buraczki zasmażane to dodatek do obiadu, który jest miłym wspomnieniem z czasów dzieciństwa. W ostatnim czasie nieco zapomniana receptura, która znów zaczyna wracać do łask. Jak przygotować buraczki zasmażane, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Plama z buraka zniszczyła ulubiony T-shirt? Wystarczą dwa produkty, by wyglądał jak nowy

Buraczki zasmażane - przepis z babcinego przepiśnika. Stosuj się do receptury, a będą pyszne

Buraki to niezwykłe warzywa, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Są źródłem wielu witamin i minerałów, więc ich częste spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wspomagają walkę z anemią i pozwalają zachować odpowiedni żelaza we krwi. I choć opcji na ich  przygotowanie jest naprawdę wiele, to jedną z najsmaczniejszych propozycji są buraki zasmażane. Czego potrzebujemy do ich przygotowania?

Składniki:

  • 500 g buraków,
  • pół cebuli,
  • szczypta cukru,
  • pieprz,
  • sól,
  • pół łyżeczki mąki,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Buraczki zasmażane - przepis babci. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie myjemy, ale ich nie obieramy. Następnie wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę.
  2. Po tym czasie odcedzamy buraki i odstawiamy do przestudzenia. Obieramy ze skórki.
  3. Buraczki ucieramy na grubych oczkach tarki.
  4. Na patelnię wlewamy olej.
  5. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
  6. Następnie dodajemy buraczki, cukier oraz mąkę, a także pieprz i sól. Wlewamy nieco wrzątku.
  7. Smażymy przez kilka minut i gotowe.

Tak przygotowane zasmażane buraczki podajemy jako surówkę do obiadu. Świetnie będą smakować z kotletami mielonymi bądź sosem z mięsem i kaszą. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.