witaminy
-
Kiełki rzodkiewki - jak hodować je samodzielnie? Bomba witaminowa w twoim domowym ogrodzie
Zima to okres, w którym naturalne dostarczanie niektórych witamin oraz składników odżywczych bywa utrudniona. Wegetacja wielu roślin rozpoczyna się bowiem dopiero późną wiosną, a czas ich zbioru jest najczęściej ograniczony. Rozwiązaniem tego...
-
Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców
Jesienne produkty spożywcze to głównie te, które posiadają wysokie poziomy witamin i uprawiane są w danym sezonie. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w każdym jesiennym menu.
-
Jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza? Zastukaj w owoc, zanim go kupisz - ta metoda wszystko zdradza
Arbuz to bez dwóch zdań wakacyjny, letni owoc, ale także źródło wielu witamin. W upalne dni to świetne doskonały wybór, by dodatkowo nawodnić organizm - jego skład to około 92 proc. wody. Zastanawiasz się jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza?...
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim to zrobisz, dokładnie je obejrzyj
Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, jednak szybko więdną i żółkną. Czy to więc oznacza, że nie nadają się do jedzenia? Niekoniecznie. Choć wówczas tracą na smaku i są uboższe w składniki...
-
Jak gotować warzywa, by nie traciły witamin i składników mineralnych? Liczy się czas i rodzaj naczynia
W świeżych warzywach znajdują się najłatwiej przyswajalne witaminy. Natomiast jakakolwiek obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie), a nawet rutynowe czynności, jak mycie, obieranie i krojenie warzyw skutkują utratą wartości odżywczych. Na szczęści...
-
Sok z brzozy - właściwości, o których warto pamiętać. Latem świetnie chłodzi, a do tego wspiera zdrowie
Sok z brzozy od dawna ma zastosowanie w medycynie naturalnej - zapobiega wielu schorzeniom i pomaga w ich leczeniu. Nazywany też często eliksirem życia. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?
-
Sezonowe owoce zimą. Po jakie owoce warto sięgnąć zimową porą?
Sezonowe owoce zimą to nie tylko importowane z zagranicy cytrusy. Na miejscu mamy również wiele gatunków, które idealnie sprawdzą się do jedzenia w zimie, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
-
Sezonowe warzywa zimą. Co warto jeść zimą?
Sezonowe warzywa zimą nie stanowią aż tak wielkiego wyboru, jaki mamy wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy w tym czasie skazani wyłącznie na mrożonki i kiszonki. Sprawdź, które warzywa warto jeść zimą.
-
Polak by wyrzucił, w Azji to rarytas. Czarny czosnek genialny do makaronu i solo. Jak go zrobić?
Słyszeliście już o czarnym czosnku? W krajach azjatyckich uchodzi on za rarytas! Jest również pełen witamin i nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Gdzie kupić czarny czosnek? Czy da się go zrobić samodzielnie? Sprawdzamy.
-
Mała, niepozorna, a niezwykle zdrowa. Do czego wykorzystać rzeżuchę? Kiedy ją posiać i jak długo rośnie?
Wielkanoc za pasem, a to oznacza jedno: trzeba posiać rzeżuchę. Mamy dla was kompletny rzeżuchowy poradnik. Sprawdźcie, jak ją posiać, ile rośnie, a także do czego wykorzystać tę roślinkę.
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zajmie ci to 10 minut
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
-
Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom? Jaką wodę wybrać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sałatka na Wielkanoc - przepis Ewy Wachowicz. Robi się ją błyskawicznie
-
Wiosenne porządki za pasem. Czym czyścić brudny ruszt od kuchenki?
- Pieczony rosół będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny od tego, który znasz
- Babka gotowana - przepis z kilku składników da puszyste niczym chmurka ciasto
- Naleśniki gyros - domowy fast food bez zbędnych kalorii. Tu króluje kolorowy skład
- Zawiało nudą przy niedzielnym obiedzie? Kurczak po zbójnicku nada świeżości
- Pozbądź się szkodników naturalnym sposobem nim wiosna zacznie się na dobre
-
Gotując ziemniaki, dorzuć marchewkę, a nie stracą witamin - tak radzą ludzie. Prawda? Zapytaliśmy dietetyczkę
W sieci krąży pogłoska, że dodanie marchewki do gotujących się ziemniaków chroni zawartą w nich witaminę C przed wysoką temperaturą. Zapytaliśmy dietetyczkę, czy to prawda.
-
Niedobór białych krwinek. Co jeść, aby nasz organizm produkował więcej leukocytów?
Niedobór białych krwinek jest niebezpieczny dla ludzkiego organizmu, gdyż leukocyty uczestniczą w procesach odpornościowych. Co jeść, aby wspomóc produkcję białych krwinek? Podpowiadamy.
-
Brakuje ci w diecie świeżych warzyw? Zobacz, w jakich jeszcze produktach znajdziesz błonnik i witaminy
Świeże warzywa zdecydowanie wzbogacają codzienną dietę, nie tylko pod względem smakowym, lecz także odżywczym. Zawierają sporo substancji korzystnych dla zdrowia, dlatego warto włączać je do jadłospisu. Co jednak, gdy mamy utrudniony dostęp lub, g...