witaminy
-
Ta ryba nie ma ości, jest zdrowa, a Polacy i tak ją omijają. Spróbuj, a od razu zapomnisz o łososiu
Ryby to samo zdrowie, ale, jak się okazuje, nie wszystkie - niektóre gatunki pochłaniają szkodliwą rtęć. Karmazyn, który niestety często jest pomijany, jest jednak dla nas zbawienny. Ta ryba kosztuje grosze, można przygotować z niej smaczny obiad ...
-
Pojawia się szybko, a jeszcze prędzej znika. Lepiej zaopatrz się w to warzywo, póki trwa sezon
Bób pojawia się na polskich straganach już pod koniec maja. Sezon na to wyjątkowe warzywo nie trwa jednak długo, dlatego warto się pospieszyć i jak najszybciej wprowadzić je do letniego jadłospisu. Korzyści płynących z jedzenia bobu jest mnóstwo -...
-
Ta ryba nie jest doceniana, chociaż zasługuje na uwagę każdego. Jest smaczna i przede wszystkim tania
Miętus pospolity to ryba, która dziś jest traktowana nieco po macoszemu, a szkoda, bo jak się okazuje, jest bardzo smaczna, do tego zdrowa i co najważniejsze - jej zakup nie zrujnuje naszego budżetu. Zatem dlaczego warto go jeść?
-
Pijąc tę herbatę, możesz dożyć 100 lat. Mieszkańcy greckiej wyspy zdradzili sekret długowieczności
Jak to jest, że mieszkańcy niektórych regionów świata bez problemu dożywają sędziwego wieku i rzadziej chorują? Kluczowa okazuje się tu dieta bogata w ryby, warzywa i owoce, a także ziołowe napary. Jak przygotować tzw. herbatkę długowieczności?...
-
Te "kulki mocy" są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Obniżają cholesterol i chronią przed zawałem
Te orzechy nie cieszą się tak wielką popularnością jak włoskie czy laskowe, a szkoda. Stanowią bowiem nie tylko smaczną przekąskę o delikatnym smaku, ale i źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Nie bez powodu nazywa się je "pogromcami...
-
Dla jednych "zielenina", dla drugich - bomba witaminowa. Wyhodujesz ją na parapecie w pięć dni
Tę roślinę może posiać każdy we własnym domu. Rośnie w ekspresowym tempie, by już po kilku dniach cieszyć charakterystycznym smakiem i - co ważniejsze - witaminami. Chodzi oczywiście o rzeżuchę. Jakie są jej właściwości lecznicze?
-
Sezon grypowy tuż-tuż, więc zadbaj o swoje zdrowie. Ewa Wachowicz zdradza, jak przygotować syrop wzmacniający odporność
Nie każdy może pochwalić się nienagannym zdrowiem w okresie jesienno-zimowym. Niektórzy dość często łapią infekcje, które skutecznie osłabiają organizm. Na całe szczęście przed grypą i przeziębieniem można się chronić. Warto do swojej diety włączy...
-
Planujesz szybko zgubić kilogramy? Odstaw kawę i herbatę, a do śniadania wypij to. Efekty przyjdą błyskawicznie
Proces chudnięcia nie należy do najłatwiejszych. Wiele osób próbuje znaleźć ścieżkę na skróty i wspomóc się konkretnymi produktami mającymi przyspieszyć gubienie kilogramów. Czy faktycznie takie istnieją? Jak się okazuje, to nie taki mit. Wszystko...
-
Ograniczasz kalorie? Arbuz jest w sam raz dla ciebie! Jakie są właściwości tego pysznego owocu?
Arbuz to owoc o orzeźwiającym smaku i soczystej konsystencji, to prawdziwa gwiazda letnich dni. Jego soczyste, czerwone wnętrze pełne jest odżywczych składników, a niezwykle orzeźwiający smak sprawia, że jest nieodzownym elementem wielu letnich...
-
Rukola to śródziemnomorska zielenina bogata w smak i witaminy. Urozmaici każde menu i wspomoże zdrowie
Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni, co za tym idzie, nasza dieta mieni się w soczystych barwach i obłędnie pachnie. Rukola to jeden z topowych produktów na bazarach i w warzywniakach - jest zdrowa, ma charakterystyczny smak i potrafi odmienić...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Takiej szarlotki nie robi babcia, ani teściowa. Potrzebujesz 3 szklanek
- Bądź pierwszy na stoku! Gwarantują doskonałe warunki jazdy i dni pełne słońcaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Borowiki wynoszą koszami, a omijają prawdziwy cymes. Jak wygląda krówka?
- Kiedy solić makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
- W Lidlu przecenili to aż o 50%! W Homla też jest promocja, a jak w Tadar?
- Wilgotne ciasto czekoladowe? To nie zasługa oleju
- Jak zrobić wątrobę, żeby nie była twarda? Pamiętaj o jednej rzeczy
- Piekę, ścieram i wkładam do słoików. Te buraczki to mistrzostwo
- Takiego dżemu nie ma nawet w sklepach. Zrobiony jest z wyjątkowego owocu
-
Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Wiele osób w ogóle go nie zna, a rośnie nam pod nosem
Od dziecka mówiono nam, by jeść dużo warzyw i owoców. To między innymi na nich opiera się zdrowa i zrównoważona dieta. Niewątpliwymi królowymi witamin wśród owoców są jagody kamczackie. Ilość pozytywnych skutków ich regularnego spożywania może...
-
Kiełki rzodkiewki - jak hodować je samodzielnie? Bomba witaminowa w twoim domowym ogrodzie
Zima to okres, w którym naturalne dostarczanie niektórych witamin oraz składników odżywczych bywa utrudniona. Wegetacja wielu roślin rozpoczyna się bowiem dopiero późną wiosną, a czas ich zbioru jest najczęściej ograniczony. Rozwiązaniem tego...
-
Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców
Jesienne produkty spożywcze to głównie te, które posiadają wysokie poziomy witamin i uprawiane są w danym sezonie. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w każdym jesiennym menu.
-
Jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza? Zastukaj w owoc, zanim go kupisz - ta metoda wszystko zdradza
Arbuz to bez dwóch zdań wakacyjny, letni owoc, ale także źródło wielu witamin. W upalne dni to świetne doskonały wybór, by dodatkowo nawodnić organizm - jego skład to około 92 proc. wody. Zastanawiasz się jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza?...
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim to zrobisz, dokładnie je obejrzyj
Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, jednak szybko więdną i żółkną. Czy to więc oznacza, że nie nadają się do jedzenia? Niekoniecznie. Choć wówczas tracą na smaku i są uboższe w składniki...
-
Jak gotować warzywa, by nie traciły witamin i składników mineralnych? Liczy się czas i rodzaj naczynia
W świeżych warzywach znajdują się najłatwiej przyswajalne witaminy. Natomiast jakakolwiek obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie), a nawet rutynowe czynności, jak mycie, obieranie i krojenie warzyw skutkują utratą wartości odżywczych. Na szczęści...
-
Sok z brzozy - właściwości, o których warto pamiętać. Latem świetnie chłodzi, a do tego wspiera zdrowie
Sok z brzozy od dawna ma zastosowanie w medycynie naturalnej - zapobiega wielu schorzeniom i pomaga w ich leczeniu. Nazywany też często eliksirem życia. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?
-
Sezonowe owoce zimą. Po jakie owoce warto sięgnąć zimową porą?
Sezonowe owoce zimą to nie tylko importowane z zagranicy cytrusy. Na miejscu mamy również wiele gatunków, które idealnie sprawdzą się do jedzenia w zimie, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
-
Sezonowe warzywa zimą. Co warto jeść zimą?
Sezonowe warzywa zimą nie stanowią aż tak wielkiego wyboru, jaki mamy wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy w tym czasie skazani wyłącznie na mrożonki i kiszonki. Sprawdź, które warzywa warto jeść zimą.
-
Polak by wyrzucił, w Azji to rarytas. Czarny czosnek genialny do makaronu i solo. Jak go zrobić?
Słyszeliście już o czarnym czosnku? W krajach azjatyckich uchodzi on za rarytas! Jest również pełen witamin i nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Gdzie kupić czarny czosnek? Czy da się go zrobić samodzielnie? Sprawdzamy.
-
Mała, niepozorna, a niezwykle zdrowa. Do czego wykorzystać rzeżuchę? Kiedy ją posiać i jak długo rośnie?
Wielkanoc za pasem, a to oznacza jedno: trzeba posiać rzeżuchę. Mamy dla was kompletny rzeżuchowy poradnik. Sprawdźcie, jak ją posiać, ile rośnie, a także do czego wykorzystać tę roślinkę.
-
Gotując ziemniaki, dorzuć marchewkę, a nie stracą witamin - tak radzą ludzie. Prawda? Zapytaliśmy dietetyczkę
W sieci krąży pogłoska, że dodanie marchewki do gotujących się ziemniaków chroni zawartą w nich witaminę C przed wysoką temperaturą. Zapytaliśmy dietetyczkę, czy to prawda.
-
Niedobór białych krwinek. Co jeść, aby nasz organizm produkował więcej leukocytów?
Niedobór białych krwinek jest niebezpieczny dla ludzkiego organizmu, gdyż leukocyty uczestniczą w procesach odpornościowych. Co jeść, aby wspomóc produkcję białych krwinek? Podpowiadamy.
-
Brakuje ci w diecie świeżych warzyw? Zobacz, w jakich jeszcze produktach znajdziesz błonnik i witaminy
Świeże warzywa zdecydowanie wzbogacają codzienną dietę, nie tylko pod względem smakowym, lecz także odżywczym. Zawierają sporo substancji korzystnych dla zdrowia, dlatego warto włączać je do jadłospisu. Co jednak, gdy mamy utrudniony dostęp lub, g...