Kiełki rzodkiewki charakteryzują się lekko ostrawym smakiem oraz intrygującym połączeniem barw, dzięki czemu idealnie nadają się do dekoracji wielu potraw. Poza walorami estetycznymi i smakowymi są również bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Jak hodować kiełki rzodkiewki samodzielnie? Dlaczego warto? Sprawdzamy.
Kiełki rzodkiewki możemy kupić w sklepie ogrodniczym, a w szczycie sezonu ogrodniczego – w marketach wielobranżowych. Hodowlę prowadzić możemy w słoiku lub w specjalnej kiełkownicy. Zanim umieścimy nasiona w pojemniku, powinniśmy najpierw namoczyć je przez około 4-6 godzin. Później wylewamy wodę z naczynia i płuczemy nasiona dwukrotnie. Jeśli wybraliśmy metodę hodowli w słoiku, powinniśmy nakryć go gazą, którą następnie należy przymocować do naczynia przy użyciu gumki recepturki.
Abyśmy mogli szybko cieszyć się zbiorami, musimy zadbać o odpowiednie nawodnienie kiełków, przy jednoczesnym odprowadzaniu nadmiaru wody. Kiełkujące nasiona potrzebują również stałego dostępu do powietrza. Przy zapewnieniu odpowiednich warunków, małe listki powinny pojawić się już po około 4 dniach od wysiania.
Kiełki rzodkiewki są bogatym źródłem wielu mikroelementów, takich jak żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk czy miedź oraz witamin z grupy A, B oraz C. Spożywanie kiełków rzodkiewki zalecane jest osobom, u których występuje ryzyko zachorowania na choroby kardiologiczne. Obniżają one cholesterol oraz zawierają kwas foliowy. Kiełki łagodzą również przebieg niektórych infekcji.
Jeśli spodoba nam się hodowla kiełków rzodkiewki, w analogiczny sposób możemy podjąć się uprawy kiełków lucerny i kiełków brokuła. Kiełki lucerny są bogatym źródłem witaminy K, C oraz prowitaminy A. Kiełki brokuła wykazują natomiast działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartości sulfofranu.
Zobacz też: Ziemniaki z kiełkami - czy można je bezpiecznie jeść? Istnieje ważna zasada, którą warto poznać