rzodkiewka
-
Kiszona rzodkiewka - przepis na zdrową przekąskę. Kiszonka, która zimą przypomni smak lata
Kiszonki cieszą się coraz większą popularnością. Są zdrowe, pyszne i śmiało można je zajadać cały rok. Przygotowanie rzodkiewek jest banalnie proste i robi się dosłownie w kilka minut. Będą idealnym dodatkiem do sałatek, serów czy jako przekąska w...
-
Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
Czasem mamy ochotę na coś nowego w kuchni. Świetnym pomysłem może być kiszona rzodkiewka. Przepis na to danie jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto omija gotowanie szerokim łukiem.
-
To się dzieje, kiedy spożywasz rzodkiewkę. Jakie właściwości ma to warzywo?
Właśnie rozpoczął się sezon na rzodkiewki, warzywo występujące w trzech odmianach i wielu pododmianach. Rzodkiew zwyczajna ma szerokie zastosowanie w kuchni: można ją dodawać do sałatek, kanapek, a nawet piec. Jej niewątpliwe walory smakowe idą z...
-
Sianie rzodkiewki - kiedy i jak zasadzić ją w ogrodzie?
Rzodkiewka to królowa nowalijek, jest łatwa w uprawie i nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Może rosnąć nie tylko w ogródku, ale także w doniczce na parapecie, czy skrzynkach na balkonie. Poza czerwonymi, możemy się również zdecydować na...
-
Latem jest najlepsza. Sześć pomysłów na dania z rzodkiewką [PRZEPISY]
Rzodkiewka to pyszne uzupełnienie kanapek, twarożku, a także wiosennych sałatek. Świetnie sprawdzi się jednak również na gorąco, np. w estragonowym sosie czy sycącym risotto. Jej liści nie musisz wyrzucać - można z nich ugotować apetyczną zupę.
-
Próbowaliście kiszonych rzodkiewek? Tak, kisić można nie tylko ogórki czy buraki. Prosty przepis dla początkujących
Kiszone rzodkiewki to rzadkie połączenie, a jak się okazuje, jest ono bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Kiszonki podnoszą odporność i dostarczają mnóstwa witamin na jesieni czy w zimie, kiedy dostęp do warzyw jest ograniczony. Poznaj wyjątkowe...
-
Sałatka z rzodkiewką. Sprawdź 5-minutowe przepisy
Sałatka z rzodkiewką to pyszny dodatek do obiadu. Jej wyrazisty smak idealnie komponuje się z różnymi produktami. Szukasz pysznych pomysłów na rzodkiewkę? Sprawdź szybkie i proste przepisy.
-
Lubicie rzodkiewki? Nie tylko one nadają się do jedzenia. Jak wykorzystać liście? Zdziwicie się
Rzodkiewki dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak wiosną szczególnie chętnie po nie sięgamy. Mają wyraźny, ostry smak i masę witamin. A co z popularnym "odpadkiem"? Czy można jeść liście rzodkiewki?
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
Wiosna jeszcze gramoli się niemrawo: czasem słońce, czasem śnieg. Wszyscy już czekają na jej oznaki. Jednym z takich "skowronków", budzących nas i nadzieję na lepsze, są nowalijki. Czym dokładnie są? I jak się z nimi obchodzić, by dały nam jak...
-
Sianie rzodkiewki. Co zrobić, by mieć swoją własną rzodkiewkę?
Sianie rzodkiewki to dobry pomysł zwłaszcza, że wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca ogród przyciąga jak magnes. To znak, że już czas na nowalijki. Sprawdź, kiedy i jak siać rzodkiewkę, by zapewnić jej odpowiednie warunki.
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Zrobiłam domową lemoniadę arbuzową i nie żałuję. Jest pyszna, orzeźwia i przygotujesz ją w kilkanaście minut
-
Przepis na ogórki konserwowe. Będą apetycznie chrupiące, ale dopilnuj proporcji
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
- Ciasto na pizzę bez wyrastania. Rach-ciach i gotowe, ale pamiętaj o temperaturze wody
- Ciasto herman - przepis na słodkość sprzed stu lat. Zrobisz je bez problemu, ale zjesz dopiero po 10 dniach
- Ciasto francuskie z truskawkami - przepis na błyskawiczny deser. Zrobisz je z kilku składników
- Domowe sposoby na karaluchy w kuchni. Pomoże cukier i popularny napój
- Czy jest sens moczyć mięso w mleku? Uważaj, bo może się to źle skończyć
-
Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu
Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie na całą Polskę kuchnia wielkopolska. Jak zrobić gzik? Wystarczy wymieszać twaróg ze śmietaną, a także szczypiorkiem i (w zależności od wariantu) również rzodkiewką lub innymi, ulubionymi dodatkami, a...
-
Biała rzodkiew - wartości odżywcze i przepisy
Biała rzodkiew nie jest tak popularna jak dobrze nam znana rzodkiewka w pęczkach. Bywa także mylona z rzepą. Warto jednak zainteresować się tym warzywem - jest nie tylko bardzo smaczne, ale także ma mnóstwo witamin i składników odżywczych. Biała...