• Link został skopiowany

Wiosenna sałatka kusi chrupkim i świeżym składem. Połączenie warzyw z tym produktem wypada obłędnie

Wiosna na dobre zawitała za oknami, ale i w domowym jadłospisie. Przepis na sałatkę z rzodkiewką to zatem obłędnie smaczny strzał w dziesiątkę! Chrupiące warzywa to jednak nie wszystko - w składzie kultowy sos i inne, wyraziste w smaku produkty z warzywniaka!
Przepis na wiosenną sałatkę z nowalijkami
Fot. GreenArt/shutterstock / fot. OlegD / shutterstock.com

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na świeże warzywa i dobra można uznać za otwarty. Warzywniaki i bazary powoli napełniają się wszelakimi dobrami i soczystymi barwami. To doskonały moment, by wpisać do diety kilka smacznych, lekkich i przede wszystkim zdrowych przepisów. Sałatka to idealna propozycja, która z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. 

Wiosenna sałatka pełna witamin i świeżych warzyw 

Święta za nami, co za tym idzie, warto włączyć o diety nieco świeżości i lekkich smakołyków. Wszelakie sałatki sprawdzą się w tej roli idealnie,  a szczególnie te do których dodamy nowalijek, świeżej zieleniny i innych wyrazistych smaków. Przepis na wiosenną sałatkę to dosłownie niebo na talerzu, a do tego jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. 

Sałatka wiosenna bazuje na rzodkiewce, jajkach i szczypiorku. Warto dodać także pora oraz mistrzowski sos, czyli oczywiście kremowy majonez (najlepiej ten domowej roboty). Bazowe składniki idealnie ze sobą współgrają, tworząc apetyczne, zdrowe i lekkie danie. Warto wspomnieć, że sałatka pięknie się prezentuje i kusi wiosennymi barwami. 

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Przepis na sałatkę z rzodkiewką i jajkami, czyli wiosna na talerzu 

Składniki: 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • por,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Sposób przygotowania: 
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz i pokrój w drobną kosteczkę. 
  3. Rzodkiewki umyj, odetnij końce i pokrój w grube plasterki lub kostkę. 
  4. Następnie posiekaj szczypior. 
  5. Pora umyj i pokrój w plasterki - warzywo przełóż na sitko i sparz wrzątkiem.
  6. Wszystkie składniki połącz w dużej misce. Na koniec dodaj majonez, sól i pieprz. 
  7. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia składników. Smacznego!

Tak przygotowaną sałatkę można podać na każdą okazję - świetnie sprawdzi się na lekkie śniadanie, przekąskę czy przystawkę dla gości. 

Więcej o: