-
Haps
-
Jak przygotować
- Wiosenna sałatka śniadaniowa. To tylko cztery składniki, a smak zawróci w głowie każdemu
Wiosenna sałatka śniadaniowa. To tylko cztery składniki, a smak zawróci w głowie każdemu
Za oknem zielono i słonecznie, czyli to najlepszy czas, żeby zajadać się prawdziwie wiosennymi przysmakami. Wiosenna sałatka śniadaniowa to jedna z takich rzeczy, które najlepiej smakują właśnie wtedy, kiedy robi się coraz cieplej. To tylko trzy składniki i majonez, a smakuje tak, że można sprzedać za nią duszę.
Sałatka wiosenna to idealny dodatek do śniadań lub kolacji. Pasuje do kanapek, kiełbasek na ciepło i parówek, a jej wykonanie jest banalne. Wystarczy trochę krojenia i ugotowanie jajek na twardo. Jeśli lubisz wiosenne smaki, przepadasz za nowalijkami i chcesz zjeść coś naprawdę pysznego, taka sałatka to strzał w dziesiątkę. Oprócz jajek ważna jest także świeża rzodkiewka oraz szczypiorek.
Najlepsza wiosenna sałatka. Zjesz raz i się zakochasz
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- duży pęczek szczypiorku,
- majonez,
- sól i pieprz do smaku.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
- Rzodkiewki oderwij od liści i opłucz. Następnie pokrój w kostkę i dodaj do jajek. Dodaj także posiekany szczypiorek.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i całość wymieszaj z majonezem. Sałatka najlepiej smakuje, jak chwilkę postoi, by smaki się przegryzły.
Wskazówka: Żeby sałatka była nieco lżejsza, połowę majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Wówczas możesz do smaku dodać łyżkę soku z cytryny lub zmielony ząbek czosnku. Taka sałatka to smak wiosny i beztroski.