Wiosenna sałatka śniadaniowa. To tylko cztery składniki, a smak zawróci w głowie każdemu

Za oknem zielono i słonecznie, czyli to najlepszy czas, żeby zajadać się prawdziwie wiosennymi przysmakami. Wiosenna sałatka śniadaniowa to jedna z takich rzeczy, które najlepiej smakują właśnie wtedy, kiedy robi się coraz cieplej. To tylko trzy składniki i majonez, a smakuje tak, że można sprzedać za nią duszę.

Sałatka wiosenna to idealny dodatek do śniadań lub kolacji. Pasuje do kanapek, kiełbasek na ciepło i parówek, a jej wykonanie jest banalne. Wystarczy trochę krojenia i ugotowanie jajek na twardo. Jeśli lubisz wiosenne smaki, przepadasz za nowalijkami i chcesz zjeść coś naprawdę pysznego, taka sałatka to strzał w dziesiątkę. Oprócz jajek ważna jest także świeża rzodkiewka oraz szczypiorek. 

Zobacz wideo

Najlepsza wiosenna sałatka. Zjesz raz i się zakochasz

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • duży pęczek szczypiorku, 
  • majonez, 
  • sól i pieprz do smaku.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Przełóż do miski. 
  2. Rzodkiewki oderwij od liści i opłucz. Następnie pokrój w kostkę i dodaj do jajek. Dodaj także posiekany szczypiorek. 
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem i całość wymieszaj z majonezem. Sałatka najlepiej smakuje, jak chwilkę postoi, by smaki się przegryzły.

Wskazówka: Żeby sałatka była nieco lżejsza, połowę majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Wówczas możesz do smaku dodać łyżkę soku z cytryny lub zmielony ząbek czosnku. Taka sałatka to smak wiosny i beztroski.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.